• 13510閱讀
  • 412回復

[緊急]論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 330  發表于: 2012-06-07
引用第321樓sun2012-06-07 10:15發表的“”:
其實我覺得如果peter真係抽唔倒身去討論/回應/處理等...
你可唔可以當佢停緊職地繼續用可行既方法去解決問題?
.......

ECKO 既意思,都係希望由桶少負責呢項工程………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 331  發表于: 2012-06-07
引用第325樓fatman2012-06-07 10:30發表的“”:
個入認為 反而呢幾日都清左唔小post 不如比技版佢地再試多一次 唔得既話 就用迪神個方案

桶少要求要減到300MB 先可以再試。唔得就要再減,減到200MB。

宜家我地只係減左/計劃減到 40 萬個POST,呢到只係大概100MB到。我地要再減多七十萬個POST,先可以達到桶少第一個試行點。

試左唔得,又要再減50 萬個POST………即係前後要刪2/3 既文章。

但已經刪左既POST 係番唔到轉頭,不論我地係成功定唔成功。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 332  發表于: 2012-06-07
引用第326樓黑魔道士比比2012-06-07 10:31發表的“”:
除左LIUMING 講既方向外我都想問下, TABLE 太大其中一個方法我地就研究緊刪文
咁「現有器材」呢個狀況會唔會都好大影響? 器材即係咩? 如果係我地既器材唔得, 有無得借器材黎做升級架?

現有器材...

一般家用電腦未必應付到咁大量的計算/backup工作~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 333  發表于: 2012-06-07
引用第330樓freezefox2012-06-07 11:19發表的“”:
ECKO 既意思,都係希望由桶少負責呢項工程………

有無人可以幫手呀? ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 334  發表于: 2012-06-07
引用第313樓Gabriel2012-06-06 23:43發表的“”:
幾百MB都唔係好多姐下話 [表情]
不過老實講我完全唔識呢方面...可能幾百MB係好花功夫 [表情]
.......

agree
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 335  發表于: 2012-06-07
引用第316樓liuming07-06-2012 09:48發表的“”:
我不厭其煩再講多一次...
.......

都好

又唔駛刪文又可以有新資源
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 336  發表于: 2012-06-07
其實一直來講,升級係必需了。

其一,主要既原因係Server現時新的數據庫系統唔再支援舊版的指令,比起升級更加費時
其二,論壇程式開發商已經停止對舊版的支援,換言之現時使用既版本已經完結了生命週期,不會再有新的security patch提供,確保安全性將會係一個問題
其三,現時論壇對手機之支援是完全不足,以現時網絡社群趨勢來講,不令Mobile device使用者方便流暢進入,會對論壇發展構成嚴重影響

升級對不升級

現時好友之情況可以用一個live既例子來講: Windows NT 4.0 vs Windows 7
現時新型server所持有之新版作業系統已不支援舊版的網頁hosting程序及數據庫系統,而現時論壇程式依存使用舊版程式,將對日後搬壇、備份,或更換供應商帶來嚴重影響

另外煩擾多時之許功蓋不能出文問題亦能於升級時完全解決

不升級之好處,當然亦有,就是無需理會論壇,有得佢運作,但當死壇以沒有論壇程式開發商支援時,我們將要承受total loss風險

現時升級之問題,係出於我及ecko的電腦根本無力處理數據庫前期備份後之指令檢查動作,mysql備份是以 SQL指令形式備份,例如,有一篇文章內容為"1234",Mysql備份後指令會變為

insert into table xxx (topicid, postid, authorid, ...(30個attribute)... );

4 byte的內容,備份成指令後將變成100~200字

由於許功蓋問題,我們亦試過分段修改備份、更改Server設定,phpmyadmin備份還原時仍然出現檔案太大問題,故已嘗試兩次亦未能成功。

其實我同意開新壇再起的,不過就要大家辛苦一d,係歐國盃(聽日開始了)後,直接開新壇處理了,舊壇行archive
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 337  發表于: 2012-06-07
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 338  發表于: 2012-06-08
引用第336樓垃圾桶2012-06-07 21:31發表的“”:
其實一直來講,升級係必需了。
其一,主要既原因係Server現時新的數據庫系統唔再支援舊版的指令,比起升級更加費時
其二,論壇程式開發商已經停止對舊版的支援,換言之現時使用既版本已經完結了生命週期,不會再有新的security patch提供,確保安全性將會係一個問題
其三,現時論壇對手機之支援是完全不足,以現時網絡社群趨勢來講,不令Mobile device使用者方便流暢進入,會對論壇發展構成嚴重影響
.......

phpmyadmin 原來有限制, 我未試過
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 339  發表于: 2012-06-08
support舊壇行archive
[ 本文被KaiMatthewBot在2012-06-08 03:11重新編輯 ]
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 340  發表于: 2012-06-08
咁姐係話 呢家最好既方案都係 舊壇行archive + 開新壇

行呢個方案既話 有咩要準備 好友其他會員又有d咩可以幫到手?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 341  發表于: 2012-06-08
咁睇黎大家都傾向開新壇,但KEEP 舊壇。係咁既話,瘦身行動可以馬上中止架啦喎。無必要再刪POST 啦。

咁我地要決定,幾時開新壇了。同埋,新壇個網址係咪都係同番同一個?係咪同以往一樣,D 人入舊壇,會自自動動轉佢過去新壇。

另外,新壇成立後,我地可以用咩方法將部分舊壇既野搬番過去新壇?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 342  發表于: 2012-06-08
我諗最煩應該係每個人既個人DATA要搬去新壇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 343  發表于: 2012-06-08
引用第342樓迪神2012-06-08 11:38發表的“”:

係喎,應該唔駛重新注冊係話?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 344  發表于: 2012-06-08
引用第342樓迪神2012-06-08 11:38發表的“”:

淨係DATA應該得好少野者。無咩理由唔可以直接貫入去喎。