• 13551閱讀
  • 412回復

[緊急]論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 315  發表于: 2012-06-07
其實升級都係遲早既事

之不過,兩位技支依家都咁忙

需唔需要將升級時間表大幅推後先

現階段 ( 我諗下季開鑼前 ) 兩位都應該仲好忙
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 316  發表于: 2012-06-07
引用第145樓liuming2012-06-05 15:56發表的“”:
基本上,我的建議係直接開個新壇~~
然後保留舊post係舊壇,只係留條link比人去舊壇睇野就算~
.......

我不厭其煩再講多一次...

我認為個新壇開鑼前要ready,原因ecko已經講左。而我的建議係,舊壇的所有野可以由得佢唔理,只係比人睇,唔比人開post。皆因舊壇的文章只有5-600MB而已,只睇唔比人回應,應該冇問題。

開新壇之後,用開鑼前的時間煲翻起個壇,吸引新人入黎,預備時間 fix bug,甚至係重新登記會藉(如有需要先算...但呢個好重要!!),去蕪存菁。如果真係要o係舊壇搬文過黎,咪一次過揀2012年開始的post做backup,文章數小,file size一定唔係問題。
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 317  發表于: 2012-06-07
引用第316樓liuming07-06-2012 09:48發表的“”:
.......

砍掉重練
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 318  發表于: 2012-06-07
引用第316樓liuming2012-06-07 09:48發表的“”:
.......

呢個其實都係可以考慮既方案。事實上,一開始我地都有向桶少提出呢個方案,想知道技術上可唔可行。不過至今未得到任何回應。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 319  發表于: 2012-06-07
我想問以前好似轉過壇?...又係點處理架?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 320  發表于: 2012-06-07
舊舊壇READ ONLY係舊壇搬來呢個壇已經係呢個方法,其實可行
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 321  發表于: 2012-06-07
引用第318樓freezefox2012-06-07 10:11發表的“”:
呢個其實都係可以考慮既方案。事實上,一開始我地都有向桶少提出呢個方案,想知道技術上可唔可行。不過至今未得到任何回應。

其實我覺得如果peter真係抽唔倒身去討論/回應/處理等...

你可唔可以當佢停緊職地繼續用可行既方法去解決問題?

即係完全唔需要佢去幫手...(ecko可以吧?) 的處理方法?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 322  發表于: 2012-06-07
我好明白升級既重要性,但我同時亦十分看重現有論壇所保存既文章。要我刪減2/3 既文章黎升級,我實在係辦不到。

宜家個樽頸位其實係係BACK UP 方面。而唔係升級方面。其實技支可唔可以透露下你地用緊咩方法BACK UP?或者呢到會有人對呢方面有認識,可以提供有用既資料都未定。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 323  發表于: 2012-06-07
引用第320樓迪神07-06-2012 10:13發表的“”:
舊舊壇READ ONLY係舊壇搬來呢個壇已經係呢個方法,其實可行 [表情]

就咁啦不如........!!!!

我留名同意

又可以滿足到念舊既好友既需要

同時間又可以釋放有限既好友server資源出黎搞新壇d野

fresh d吸引新人都易d呀
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 324  發表于: 2012-06-07
引用第323樓Gabriel2012-06-07 10:16發表的“”:
就咁啦不如........!!!!
我留名同意 [表情] [表情]
.......

開放是最重要的!

離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 325  發表于: 2012-06-07
個入認為 反而呢幾日都清左唔小post 不如比技版佢地再試多一次 唔得既話 就用迪神個方案
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 326  發表于: 2012-06-07
引用第66樓垃圾桶2012-06-04 21:21發表的“”:
主要來講,就係文章果個table太大,以現有器材既情況都未能成功import

除左LIUMING 講既方向外我都想問下, TABLE 太大其中一個方法我地就研究緊刪文

咁「現有器材」呢個狀況會唔會都好大影響? 器材即係咩? 如果係我地既器材唔得, 有無得借器材黎做升級架?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 327  發表于: 2012-06-07
冇記錯SERVER應該仲有好多位?如果係咁呢個壇做ARCHIVE,開新一個UPDATE VERSION既壇都應該唔係太大問題JEI~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 328  發表于: 2012-06-07
引用第327樓迪神2012-06-07 10:40發表的“”:
冇記錯SERVER應該仲有好多位?如果係咁呢個壇做ARCHIVE,開新一個UPDATE VERSION既壇都應該唔係太大問題JEI~

係架。我地個SERVER 真係大把位架。我地既容量連1/10 都用唔到。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 329  發表于: 2012-06-07
引用第320樓迪神2012-06-07 10:13發表的“”:
舊舊壇READ ONLY係舊壇搬來呢個壇已經係呢個方法,其實可行 [表情]