• 18949閱讀
  • 449回復

[動漫](漫畫推薦)進擊的巨人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 420  發表于: 2020-11-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實佢有咩「邏輯」?[表情] (2020-11-15 08:45) 

好似講到係被迫, 但我get唔到
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 421  發表于: 2020-11-27
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:好似講到係被迫, 但我get唔到 [表情] (2020-11-16 12:18) 

佢個套邏輯咪就係:

唔係你死就係我亡。 咁你死好過我亡啦。 殺哂全世界其他種族,剩返我地一個種族。咪再無種族仇恨囉。

就咁之嘛⋯⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 422  發表于: 2020-12-06
成為故事好似拖爛左
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 423  發表于: 2020-12-09
歷代巨人出晒嚟。。。。。點打呀。。。。
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 424  發表于: 2020-12-09
回 迪克 的帖子
迪克:歷代巨人出晒嚟。。。。。點打呀。。。。 (2020-12-09 10:48) 

宜家啲巨人弱雞到喊⋯⋯⋯

一個人都可以單拖對付一堆巨人⋯⋯⋯無哂以前啲迫力。

以前睇呢套野,有一份好大既無力感,恐懼感。宜家?無哂!

疑?前面有十隻巨人喎?無問題,比一分鐘我,我KO 哂佢再返黎同大家 HIGH TEA。幾輕鬆呀⋯⋯⋯

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 425  發表于: 2020-12-09
freezefox:宜家啲巨人弱雞到喊⋯⋯⋯
一個人都可以單拖對付一堆巨人⋯⋯⋯無哂以前啲迫力。
....... (2020-12-09 11:08) 

呢個我同意

第一部既巨人係絕望既代名詞, 達爾文團長死過段真係超絕望
依家個個都戰狼300, 兵長舖舖千人斬

不過我幾鍾意呢套漫畫對人性既描述, 當初萊納既掙扎/ 貝爾拓特阿妮為左完成任務, 手羅走同期戰友既機動裝置任由佢俾巨人食. 有好多地方都睇到喊

雖然依家都好睇, 但感覺唔同哂
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 426  發表于: 2020-12-09
myrmidon:呢個我同意
依家個個都戰狼300, 兵長舖舖千人斬 [表情]
....... (2020-12-09 14:46) 

其實佢個命題係好高層次的。而敍事鋪陳 既技巧更加係大師級!

邊一面先係正義?邊一面先係魔鬼?墙既入面定墙既外面?

真係無答案。 視乎你係邊一面出生⋯⋯⋯你既是非對錯,原來只係純粹建立係你既身份同出生地上。 而唔係絕對既道德價值上。兩邊都係惡魔,但同時,兩邊都係受害人⋯⋯⋯

第一階級。主力由島上亞爾迪亞人既角度去睇。點樣被巨人吞食,點樣去反抗。點樣去求存。為探求新世界而犧牲。 呢一階級既展開,令讀者好單純咁就以島民既角度去睇呢個世界。 配以恐佈既壓迫感,無力感。似睇恐佈漫畫多啲。 但中間原來又埋下無數咁多伏線。你第一次睇個陣係一定會忽略的(所以前前後後,我睇左三四次先明。每去到一個階級,又要由頭翻睇一次,先搵到個堆伏線出黎,先再稍稍明白多少少個故事講咩)。

第二階級,純綷以阿倫作出發點。以佢既回憶,佢老豆既回憶,將成個故事黎一個翻天覆地既巨變。 令到讀者突然清楚哂一切來龍去胍。 巨人既來源;島民既來源。一切苦難既源頭!原來佢地唔係被惡魔吞食既受害人,佢地本身就係「惡魔」⋯⋯⋯成個世界觀唔同哂之餘。是非黑白都突然變得好模糊⋯⋯⋯

第三階級,鏡頭一轉。又轉左去島外亞爾迪亞人身上。 用萊納既角度,重新再敍述一次個故事。以島外人既角度再一次切入同一個世界觀,從而得出不盡相同既答案。 令讀者又要再一次思考誰是真正惡魔呢個命題⋯⋯

最後,島上既亞爾迪亞人要同本來係黎對付自己既,島外既亞爾迪亞人,組隊合作,去保護墙既其他民族⋯⋯⋯組隊既都係海血深仇既仇家⋯⋯⋯個份諷刺其實好入骨。

呢部漫畫要探討既野本身其實真係好高層次了。呢啲漫畫先有資格稱之為神作呀⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 427  發表于: 2020-12-09
不過,起初既恐佈感已經無哂又係事實。 宜家見到巨人出現,你都唔會驚既⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 428  發表于: 2020-12-09
myrmidon:呢個我同意
依家個個都戰狼300, 兵長舖舖千人斬 [表情]
....... (2020-12-09 14:46) 

我最記得早期,探索隊要出去偵查,點樣引開啲巨人。點樣犧牲半隊人先可以到達目的地。但一個廢置既城堡,比一大班巨人圍困之後,逐個逐個比巨人吞食。 睇住自己既隊友一個一個咁死⋯⋯

每一格畫面都係恐懼⋯⋯⋯

宜家,兵長一個打廿三十隻巨人,都仲可以手手腳腳保存哂落黎。繼續上路。其他雜兵都可以一槍了結一個巨人。係巨人之間飛黎飛去如入無人之境⋯ ⋯⋯⋯仲有咩恐懼何言?

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 429  發表于: 2021-01-07
講談社昨日(1 月 5 日)宣佈,諫山創在旗下《別冊少年Magazine》連載 11 年的漫畫作品《進擊的巨人》,將於今年 4 月 9 日發行的雜誌發表,單行本則於 6 月 9 日上市,意味作品終於走到大結局…

我要冚球鏟
不要左膠結局
[ 此帖被羅力亞在2021-01-07 00:21重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 430  發表于: 2021-01-11
freezefox:我最記得早期,探索隊要出去偵查,點樣引開啲巨人。點樣犧牲半隊人先可以到達目的地。但一個廢置既城堡,比一大班巨人圍困之後,逐個逐個比巨人吞食。 睇住自己既隊友一個一個咁死⋯⋯
每一格畫面都係恐懼⋯⋯⋯
....... (2020-12-09 19:08) 

無辦法,始終玩左咁耐,剩番落黎的都是精英,理論上來說和初期的巨人的隊員來比,是精心留下來最強的一班,而且現在不可以輸半隊了,就剩那幾個人,一次過全死還用畫下去嗎,唯有戰鬥力MAX
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 431  發表于: 2021-01-11
freezefox:不過,起初既恐佈感已經無哂又係事實。 宜家見到巨人出現,你都唔會驚既⋯⋯⋯  (2020-12-09 19:03) 

就好似鬼咁,你未見過就話驚,當你日日見的時候,就不會驚了,還嫌它阻住你
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 432  發表于: 2021-03-07
變晒巨人。。
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 433  發表于: 2021-03-10
回 迪克 的帖子
迪克:變晒巨人。。[表情]  (2021-03-07 23:57) 

主要角色都死得七七八八了(變左巨人同死左都無咩大分別⋯⋯⋯)

得返最後三個主角。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 434  發表于: 2021-03-10
freezefox:主要角色都死得七七八八了(變左巨人同死左都無咩大分別⋯⋯⋯)
得返最後三個主角。  (2021-03-10 10:12) 

係...........T_T
只愛足球