• 8620閱讀
  • 182回復

[東南亞]老狐遊記。動感沙巴 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2013-05-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:睇下你配咩機架咋喎。
配單反既下下過萬。
....... (2013-05-29 23:13) 

我都係EPL2咋...

其實我都買左部防水傻瓜菲林機
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2013-05-29
回 麥精 的帖子
麥精:我都係EPL2咋...
其實我都買左部防水傻瓜菲林機[表情] (2013-05-29 23:22) 

防水菲林機咁型?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2013-05-29
沙巴,想去左好多年都未去
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2013-05-29
沙巴出外島係好方便好容易亦都好經濟既一個地方。除左美人魚島。唔同其他外島係巿中心既碼頭出發。美人魚島要去到離巿中心兩個鐘有多既內河碼頭出發。再搭差唔多一個鐘船先到。來回三個鐘,十分費時。我地住NEXUS 既可以來回各慳一個鐘,但都要用成四個鐘。所以要好早出發。而且無得自已去,一定要經當地旅行社先可以入島。每日限定入島人數為五十人(講係咁講,我去個日都爆額爆到七十幾人了)。費用絕對唔平,一個人要成六七百蚊。真係食左我隻車!

呢到就係內河碼頭了:

放心,我地唔係坐呢D 艇仔。一出大海,D 浪會勁大(聽領隊講最恐佈試過成七尺咁高既浪,坐般坐到好似玩緊海盜船咁)。好多人頂唔順就會嘔足成程。好彩我地個日比較風平浪靜。

一個鐘後就黎到美人魚島了。佢係由三個島所組成的。由當地原居民經營。政府租用佢地既地方黎發展旅遊業。

由於地方偏遠,又限住每日入島人數。所以呢到既生態環境暫時仍然可以保留到。唔似其他幾個外島咁己經被旅客玩「殘」左了。咁事實上,呢到又真係好靚既。

[ 此帖被freezefox在2013-05-29 23:43重新編輯 ]

離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2013-05-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:防水菲林機咁型?[表情] (2013-05-29 23:25) 

其實只不過係一部傻瓜機加左個防水膠殼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2013-05-29
上到島後,大家換好衫,帶齊裝備,我地就上番船出去浮潛了。由於沙灘附近不太適合浮潛(領隊話有魔鬼魚喎),所以要出到海中心先可以落水。

領隊就咁放條繩落海,船上幾十人就逐個逐個落水了。

一日有兩潛。今次係第一潛。第一潛既地方,我個人覺得太深了。珊瑚係多呀,但離我地足足有成四五米(領隊話三米喎,我點睇都唔多似囉)。根本好難睇到。

影左成朝,得兩張相見得人。

見得最多既唔係魚(水流急,D 魚都LEE埋哂唔出黎),係一群群既水母。成個海都係水母!嚇死人!

最慘係,個日水流勁急,轉個頭己經將D 人推到去無雷公咁遠。嚇到領隊拿拿臨取消活動,吹雞叫哂大家上番船。第一潛,我覺得認真掃興囉。話時話,領隊吹雞叫人上番船,但大家根本游唔番船到,因為水流太急了。游兩野又被水流推番轉頭。結果要派出艇仔周圍去接番D 人番去,攪左大半個鐘。所以,成個浮潛活動,真係浮潛既時間都唔知有冇半個鐘………

離線kevin6543
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2013-05-29
d風景實在太誇張
重以為epl5 加防水去影
題外話wifi 卡實唔實用.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2013-05-30
返上岸,等食飯。百無聊賴,周圍影下相。

呢到仲有新鮮棷青提供,真係新鮮係樹上摘落黎架。

不過我自已麻麻地欣賞啦……又唔夠凍又無味道。都唔知有咩好飲。

食完飯,D 島民自已圍埋一齊打沙灘排球。喂,唔係應該用黎招呼我地既咩?你地霸住黎玩,咁我地玩咩呀?

話就話有成七十幾人上左島。但好奇怪,D 人唔落水的。成個沙灘數埋都唔知有有十個人落水。攪到我地好似包左個沙灘咁。

D 人都係周圍影下相,抖下,唔多願郁的。好鬼懶。XD

然後第二潛開始了。唔知係咪第一潛比佢地印象太差,一半人放棄第二潛!寧願留係個島到玩。我唔甘心呀,幾大都再出多次。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2013-05-30
第二次浮潛,轉左去第二個地方。

呢到好得多了!一,水流無咁急!二,周圍無水母,三,最重要,離海床三米唔夠,D 珊瑚夠近,咁先睇得清楚架嘛。

周圍都係一望無際既珊瑚群!好狀觀呀!

疑?重比我發現左個小丑竇添喎!!

有條毛仔係到呀!!

嘩!D 角珊瑚多到哎……自已有玩開珊瑚,但咁近距離見到一大堆既珊瑚,個陣感覺真係唔識形容。

呢到D 魚唔似之前個D,比人餵慣。唔會游埋你到的。你只可以灑D 面包出去,引佢地出黎搶食咋。但呢D 真係珊瑚魚黎嘛。唔係之前個D 雜魚囉。見得最多就係青魔同埋四間。

呢張相我自已就好鐘意:

見到有條龍魚,追左佢一段!

第二潛好玩過第一潛多多數!咁先似番浮潛架嘛!!好在有堅持再去多次者。如果唔係真係蝕哂比佢!

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2013-05-30
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2013-05-30
回 阿童木 的帖子
阿童木:沙巴,想去左好多年都未去 [表情]  (2013-05-29 23:36) 

我又係呀。好多年前己經好想去沙巴了!

我諗夾岩時間,我會再去。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2013-05-30
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2013-05-30
回 麥精 的帖子
麥精:其實只不過係一部傻瓜機加左個防水膠殼[表情] (2013-05-29 23:42) 

宜家D 三防DC 做得好出色。如果你係經常玩水上活動既,買番部都OK架。三千上下就有部好頂級架啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2013-05-30
回 kevin6543 的帖子
kevin6543:d風景實在太誇張[表情] [表情]
重以為epl5 加防水去影[表情]
題外話wifi 卡實唔實用. (2013-05-29 23:58) 

美人魚島呢批相係用EPL5 + 潛水縠影架!

之前係酒店沙灘到餵魚D 相先係用防水DC 影的。

離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2013-05-30