• 8630閱讀
  • 182回復

[東南亞]老狐遊記。動感沙巴 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2013-05-30
至於WIFI 卡,我未用過,唔知實唔實用喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2013-05-30
係nexus 住既第二日,我地去左佢既水上活動中心玩。

原本構思係中午去釣魚,然後黃昏去睇瑩火蟲。一早係香港既時候都已經book 埋位架啦。點知個日負責人話河既水位太低,類似係潮退之類,駛架船入去唔安全,所以要取消夜觀瑩火蟲既節目。十分失望!得番釣魚一樣玩了。

今日全程用dc 影相,都費時帶大機了!

結果釣左三個鐘,全船六個大人三個小朋友,先釣到兩條魚毛一隻蟹,全部都係我個仔釣到的。得啖笑。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2013-05-30
無得睇瑩火蟲,提早返酒店,睇日落兼食意大利菜!

話時話,呢間RESORT 有四五間餐廳,間間都唔好食,唯獨係呢間係沙灘旁邊可以睇日落既意大利餐廳最好食。仲要最抵食。PASTA 先係RM20!即50蚊左右。
PIZZA 就RM30!真係抵到爛!係呢到食左幾餐,得呢餐係食得滿意的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2013-05-30
NEXUS 第三DAY!激流日!我地去個條叫九如河。級數係1-2級。點解係1-2 而唔係1 或2 ?原來,好天,條河無咁激,所以得1級,落完大雨,條河「激」D,就會變2 級。領隊話,3歲到80 歲都岩玩。聽完佢講呢句,我大概知咩事了………即係唔慌激得去邊囉。

當黎扒艇仔,HEA HEA 地玩番日囉。

其實另外有條係激好多的,3-4 級的激流。聽講仲真係死過人!不過來回要成六個鐘車程。又巴士又火車咁。仲要兒童不宜,所以唔多岩我地。

D 人悶悶地,成日借D 疑「跌」落水,乘機玩水!

呢條咁既「激」流都有本事反艇………你地都真係好野…………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2013-05-30
玩完激流,我地就要離開NEXUS RESORT,出番巿區了。出巿區前,順便買番D 急凍海鮮番香港先。

成尺長既急凍老虎蝦呀!!!

出番巿區後,我地入住HYATT!即係免費個間呢!OK喎,質素唔錯!免費更抵!XDXD

佢個SPA 仲有個好大既按摩池可以免費使用。出島玩完番黎,去個SPA 到浸一浸,涼乾淨哂先返房都未遲!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2013-05-30
返到巿區,終於可以去食海鮮啦!!!!係「亞洲城」入面,有三間好出名既海鮮大排擋(香港人最熟個間叫雙天!)大部分既遊客都會去個到食海鮮!近年係隔離個巿場新興左一間細間D 既(不過宜家都愈做愈大了),但同時又平D 既,叫「大茄來」!我地今晚就係幫襯佢!

好可惜………由於我地成八點先黎到(之前去左做SPA),去到既時候,所有老虎蝦都比人買哂了!!!天呀!!!!我一心黎食老虎蝦架!!!

後尾個職員發現原來個水槽到仲有一隻。問我要唔要。我話,一隻都殺!!!然後加多兩隻急凍的!陰公,急凍既都係得番兩隻…………

一隻新鮮既,做左奶油焗!兩隻急凍既,做干奶油焗!

另外加隻大肉蟹!!黃金焗!

再加條「海底雞」!魚黎的!同埋其他貝類!咁就成為一餐好豐富既海鮮大餐了!

埋單RM 240!除左用個抵字黎形容,我都唔知仲可以用咩黎形容了。

下個星期,我地班同事約左去流浮山食海鮮!無蝦無蟹都開我地一個人三舊水!!!死唔死!

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2013-05-30
回 freezefox 的帖子
freezefox:NEXUS 第三DAY!激流日!我地去個條叫九如河。級數係1-2級。點解係1-2 而唔係1 或2 ?原來,好天,條河無咁激,所以得1級,落完大雨,條河「激」D,就會變2 級。領隊話,3歲到80 歲都岩玩。聽完佢講呢句,我大概知咩事了………即係唔慌激得去邊囉。
[圖片]
當黎扒艇仔, .. (2013-05-30 19:13) 

我果次係落緊雨玩既所謂二級都係……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2013-05-30
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:我果次係落緊雨玩既所謂二級都係……[表情] (2013-05-30 22:27) 

其實都岩既,比得小朋友玩既,有咩理由會刺激得去邊呀。

刺激,即係一定程度上有危險啦…………

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2013-05-30
freezefox:返到巿區,終於可以去食海鮮啦!!!!係「亞洲城」入面,有三間好出名既海鮮大排擋(香港人最熟個間叫雙天!)大部分既遊客都會去個到食海鮮!近年係隔離個巿場新興左一間細間D 既(不過宜家都愈做愈大了),但同時又平D 既,叫「大茄來」!我地今晚就係幫襯佢!
[圖片] .. (2013-05-30 19:28) 

見到的老虎蝦又流口水了……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2013-05-30
freezefox:其實都岩既,比得小朋友玩既,有咩理由會刺激得去邊呀。
刺激,即係一定程度上有危險啦………… (2013-05-30 22:40) 

咦,話時話啦,佢俾你帶相機上船,果次佢唔俾我帶,被迫只可以買佢影果幾張……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2013-05-30
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:咦,話時話啦,佢俾你帶相機上船,果次佢唔俾我帶,被迫只可以買佢影果幾張……[表情] (2013-05-30 22:47) 

係咩?佢話可以帶架喎。我淨係帶左部三防DC 仔咋。攝係件救生衣到都唔係好覺。

離線kevin6543
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2013-05-31
freezefox:無得睇瑩火蟲,提早返酒店,睇日落兼食意大利菜!
[圖片]
[圖片]
....... (2013-05-30 19:05) 

下面個張好得
可唔可以透露下點影呢D
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2013-05-31
支持 正post

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2013-05-31
回 kevin6543 的帖子
kevin6543:下面個張好得[表情]
可唔可以透露下點影呢D [表情] (2013-05-31 00:17) 

其實都無咩特別。下面個張係長曝,唔記得幾多秒了。幾秒左右啦。

最緊要其實係要用RAW 影。咁到時就可以調節自己喜歡既白平衡數值。想藍調出多D 既,將個K 數調低。其他對比、飽和度稍稍推高就可以了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2013-05-31
回 CHUCK 的帖子
CHUCK:沙巴既奶油蝦...肉骨茶...介央多...真係正到爆....一食難忘....係香港我都想搵番邊到有得食個隻味道既奶油蝦.... (2013-05-28 22:50) 

係啦,其實點解香港無人抄呢款菜式過黎既呢?奇怪。