• 8626閱讀
  • 182回復

[東南亞]老狐遊記。動感沙巴 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2013-05-31
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:支持[表情] 正post[表情]  (2013-05-31 01:26) 

歡迎!歡迎!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線siuzac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2013-06-01
回 freezefox 的帖子
freezefox:無得睇瑩火蟲,提早返酒店,睇日落兼食意大利菜!
[圖片]
[圖片]
....... (2013-05-30 19:05) 

D日落相令到.
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2013-06-01
freezefox:係nexus 住既第二日,我地去左佢既水上活動中心玩。
[圖片]
[圖片]
....... (2013-05-30 19:00)

兩條魚毛一隻蟹
夜晚個餐無著落
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2013-06-01
freezefox:無得睇瑩火蟲,提早返酒店,睇日落兼食意大利菜!
[圖片]
[圖片]
....... (2013-05-30 19:05) 

個一個細路同女人係邊個黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2013-06-01
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:個一個細路同女人係邊個黎[表情] (2013-06-01 14:01) 

兩個都係細路黎的!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2013-06-01
回 siuzac 的帖子
siuzac:D日落相令到.[表情] (2013-06-01 12:27) 

之前係PACIFIC SUTERA 個D 靚D。呢到,個太陽比幾個小島遮住左。

遲D 仲會有日落相放上黎,係係巿中心WATERFRONT 到影旳。

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2013-06-01
freezefox:返到巿區,終於可以去食海鮮啦!!!!係「亞洲城」入面,有三間好出名既海鮮大排擋(香港人最熟個間叫雙天!)大部分既遊客都會去個到食海鮮!近年係隔離個巿場新興左一間細間D 既(不過宜家都愈做愈大了),但同時又平D 既,叫「大茄來」!我地今晚就係幫襯佢!
[圖片] .. (2013-05-30 19:28) 

一隻都殺
真係好平,咁多海鮮
離線kevin6543
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2013-06-01
freezefox:其實都無咩特別。下面個張係長曝,唔記得幾多秒了。幾秒左右啦。
最緊要其實係要用RAW 影。咁到時就可以調節自己喜歡既白平衡數值。想藍調出多D 既,將個K 數調低。其他對比、飽和度稍稍推高就可以了。 (2013-05-31 10:19) 

RAW 要setting 較?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2013-06-01
回 kevin6543 的帖子
kevin6543:RAW 要setting 較? (2013-06-01 14:36) 

SETTING要係影個陣就決定好。SET 錯左,唔係樣樣野都可以救得番。

RAW 就比你係後制時有更大空間去執過D 相。

離線kevin6543
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2013-06-02
freezefox:SETTING要係影個陣就決定好。SET 錯左,唔係樣樣野都可以救得番。
RAW 就比你係後制時有更大空間去執過D 相。 (2013-06-01 17:42) 

邊度set...我搵左好耐都搵唔到
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2013-06-02
回 kevin6543 的帖子
kevin6543:邊度set...我搵左好耐都搵唔到[表情] (2013-06-02 16:35) 

我講光圈、快門、ISO呢類普通SETTING 咋喎。

其實個D ,按中間OK 制可以入去SET WB!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2013-06-03
第六日,連續的出島遊開始了。沙巴阿庇巿望住個幾個外島,包括有加雅、沙比、馬奴干、馬幕迪。加雅係一個大島。上面有RESORT 有酒店,唔少人會選擇係島到避世幾日。不過價錢相對比較貴。其他三個係好細既小島。適合即日往返,玩下浮潛咁。可以參加當地旅行團,包船包設備包一餐。不過唔平,RM120-150 一個人。如果自己去碼頭搭船,先RM23 一個人。租埋救生衣之類加RM5-10。入島稅,環保費之類又RM10 樓下。總之,RM 50 一定有找。化算過跟團。而且呢兩個島好易去,跟團都無咩比到你。自己去好過。

呢到就係碼頭入口。我地日日都會經過呢到。入到去,右邊有商場之類,所有船公司就係入面。你去到先搵都得。推介第10 號窗,識講中文,跟野都足D。千萬唔好搵5,6 號窗。答應左既野都唔對現的。

買完飛行前少少就係碼頭到上船,朝早去程大概半個鐘有一班船。回程要成個鐘先有一班。

外島離阿庇巿好近,15分鐘船程。轉個頭就到了。

一去到,就咁係碼頭都已經見到好多魚了:

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2013-06-03
碼頭都咁多魚,去到沙灘又點會少魚。一潛落去就見到D 魚係到遊黎游去了!

拎D 面包出黎餵下魚先。

呢到多番少少類似四間魔既珊瑚魚。唔會全部都係雜魚。

整張四間魔既CLOSE UP 比大家睇睇!

留意以下呢兩張相。見唔見係我地身邊有D 一串串既野,透透地色。無錯,全部都係水母。個日我地去到沙比,成個海都係水母!

好在我地著哂防曬衣。D 水母又唔係有觸鬚個種。被佢炸到都係小小刺痛,痛一兩秒者。所以先可以落水。大部分遊客以為去淺水灘,咩都無預備,光脫脫咁落海個D,全部比D 水母炸到叫救命,急急腳上番哂岸。

其實我地都仲係係好淺水既地區,都未游出去的。

[ 此帖被freezefox在2013-06-03 12:26重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2013-06-03
游游下竟然比我搵到條畢畢!!!真係估唔到!

其實近岸都無咩珊瑚,好多都白化了,所以我仲以為應該見唔到咩珊瑚魚添。估唔到又比我撞到條。

反而,小丑就唔少。呢個小丑竇夠哂大,不過D 小丑就好細條。

再向前少少又搵到另一個小丑竇!今次件葵就好細件,偏偏D 小丑就大大條。奇怪!

[ 此帖被freezefox在2013-06-03 12:05重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2013-06-03
呢條唔知咩魚,牛咁眼「堀」住我!

呢條個樣好怪!仲要好牙的!