• 16612閱讀
  • 416回復

來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 345  發表于: 2013-07-29
回 lamho 的帖子
lamho:哦~[表情] 其實我之前都係逐個禁入去計分,所以都OK。
我擔心既係新版會唔會再有舊版以下呢個咁詳細既分數表。
....... (2013-07-29 00:05) 

你一個個click 入去   , 咁咪要好多時間 ?
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 346  發表于: 2013-07-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:而家就咁望落去,佢個 league 簡陋到暈,玩家編號又無埋,連 click 入去人地隊波度睇下人地買左咩人都 click 唔到。每週分數都唔知有無,我懷疑佢有可能只係得返個總分……[表情]
所以起碼要過到第二週先知情況係會壞成點,不過要有心理準備打定輸數……[表情] .. (2013-07-29 04:01) 

就咁睇版面, 每週分數都應該有, 因為我見到佢有一個combo box 應該可以揀睇邊個week  , 但由於簡化左做手機版, 應該冇左一次過睇每週分數版面  
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 347  發表于: 2013-07-29
回 bbq903 的帖子
bbq903:就咁睇版面, 每週分數都應該有, 因為我見到佢有一個combo box 應該可以揀睇邊個week  , 但由於簡化左做手機版, 應該冇左一次過睇每週分數版面   (2013-07-29 17:24) 

佢果個 combo box 同下面果度係兩個 separate 既 window,無論你係邊個畫面佢都有果個 combo box (就算你係 home 都有),所以果個 combo box 有可能只係用黎控制上半部既畫面,同下半部既畫面未必有關係,所以都係要睇埋第二週之後係點我先敢講……

同埋如果真係由個 combo box 去控制,而唔係係 link 都可以控制到的話,即係好難 map 入去 excel 度,可能要每週自己抄過去……

[ 此帖被火鳳凰在2013-07-29 17:36重新編輯 ]
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 348  發表于: 2013-07-29
bbq903:
你一個個click 入去 [表情]  , 咁咪要好多時間 ?

都要幾多時間。因為我唔識從YFF版面"吸"資料但一個禮拜先搞一次,所以覺得都可以既
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 349  發表于: 2013-07-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:佢果個 combo box 同下面果度係兩個 separate 既 window,無論你係邊個畫面佢都有果個 combo box (就算你係 home 都有),所以果個 combo box 有可能只係用黎控制上半部既畫面,同下半部既畫面未必有關係,所以都係要睇埋第二週之後係點我先敢講……[表情]
 (2013-07-29 17:34) 

搞呢個新版既人真係天才
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 350  發表于: 2013-07-29
回 lamho 的帖子
lamho:[表情]都要幾多時間。因為我唔識從YFF版面"吸"資料[表情]但一個禮拜先搞一次,所以覺得都可以既[表情]
 (2013-07-29 17:35) 

其實你個遊戲同 yahoo 關係不太大,可以考慮直接 whoscored.com 果邊拎 data,可能會方便的。

而且,你可以用自己計分方法,唔駛理 yahoo 個計分改成點……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 351  發表于: 2013-07-29
回 國球旗 的帖子
國球旗:搞呢個新版既人真係天才 [表情] [表情] [表情] (2013-07-29 17:36) 

第一次見有人會為配合電話功能,將所有野完全簡化,將一個複雜好玩既 game 變成一個簡化無聊既 game……
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 352  發表于: 2013-07-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:其實你個遊戲同 yahoo 關係不太大,可以考慮直接 whoscored.com 果邊拎 data,可能會方便的。
而且,你可以用自己計分方法,唔駛理 yahoo 個計分改成點……[表情] (2013-07-29 17:38) 

我想問下~你地講既Excel Update計分係咪即係Excel既取得外部資料??
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 353  發表于: 2013-07-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:第一次見有人會為配合電話功能,將所有野完全簡化,將一個複雜好玩既 game 變成一個簡化無聊既 game……[表情] (2013-07-29 17:41) 

[陰謀論] 根本就係班鬼佬為左方便自己去現場 / 酒吧睇波,帶住部手機簡簡單單玩隻 game。
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 354  發表于: 2013-07-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:佢果個 combo box 同下面果度係兩個 separate 既 window,無論你係邊個畫面佢都有果個 combo box (就算你係 home 都有),所以果個 combo box 有可能只係用黎控制上半部既畫面,同下半部既畫面未必有關係,所以都係要睇埋第二週之後係點我先敢講……[表情]
同埋如果真係 .. (2013-07-29 17:34) 

可能我唔係用link 取data , 過往我只係一次過copy 每週分數版面, 就會auto 計分. 所以是否取得每週分數都幾重要.  但如果真係唔得, 就真係要每週都要減去上週total 黎取每週分數 ! , 總要假設冇再update 舊分數 , 但都係你所講, 都要第二週開始後才會明朗化

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 355  發表于: 2013-07-29
回 lamho 的帖子
lamho:我想問下~你地講既Excel Update計分係咪即係Excel既取得外部資料??[表情] (2013-07-29 17:43) 

係……

不過大前提要每週都係同一條 link 先 update 到,而家會比較困難……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 356  發表于: 2013-07-29
bbq903:可能我唔係用link 取data , 過往我只係一次過copy 每週分數版面, 就會auto 計分. 所以是否取得每週分數都幾重要.  但如果真係唔得, 就真係要每週都要減去上週total 黎取每週分數 ! , 總要假設冇再update 舊分數 [表情] , 但都係你所講, 都要第二週開始後才會明朗化
 (2013-07-29 17:47) 

就咁 copy and paste 影響就應該未至於好大,但係呢度好多 spreadsheet 都係從 link 去 update data,例如成皇咁,先可以輕易統計到每週有幾多人買每一個唔同既球員,增加遊戲的趣味性……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 357  發表于: 2013-07-29
回 國球旗 的帖子
國球旗:[陰謀論] 根本就係班鬼佬為左方便自己去現場 / 酒吧睇波,帶住部手機簡簡單單玩隻 game。[表情] (2013-07-29 17:45) 

Hi,

Thanks for the feedback.

Frederick, I understand what you mean, but we have made considered changes to improve the game and to appeal to wider audience. I encourage you to see how the game plays once the season starts.

Thanks,
Yahoo! UK Fantasy Team

其實佢地都講到明,而家個 game 唔係俾我地玩架啦……
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 358  發表于: 2013-07-30
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:就咁 copy and paste 影響就應該未至於好大,但係呢度好多 spreadsheet 都係從 link 去 update data,例如成皇咁,先可以輕易統計到每週有幾多人買每一個唔同既球員,增加遊戲的趣味性……[表情] (2013-07-29 17:53) 

成皇無左呢樣...... 無哂水吹架啦喎
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 359  發表于: 2013-07-30
回 wongfanshing 的帖子
wongfanshing:
世界盃
1) 會繼續搞 / 唔會繼續搞
除非搞得掂excel update問題, 否則今季世界盃可能會停辦.
.......

唔該哂tom你先

由於我要有第一週佢出分果個樣我先有野去試,同埋我有幾個表要整.....不過我應該會搞左世界杯先(始終呢個算係我一手一腳整,易執D),我到時再report番你知結果係點啦

順便係度請求火兄既技術支援成皇