• 13072閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 270  發表于: 2014-12-10
回 sun 的帖子
sun:好丫, 不過會好凍, 滑雪?..... (2014-12-10 16:20) 

去雪祭
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 271  發表于: 2014-12-10
回 ODIN 的帖子
ODIN:去雪祭 (2014-12-10 16:27) 

我2月中都會去函館
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 272  發表于: 2014-12-10
回 阿童木 的帖子
阿童木:我2月中都會去函館 [表情] (2014-12-10 18:43) 

你2月諗住去勻成個日本呀?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 273  發表于: 2014-12-11
回 阿童木 的帖子
阿童木:我2月中都會去函館 [表情] (2014-12-10 18:43) 

我2月5日-12日o係北海道~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 274  發表于: 2014-12-11
回 阿童木 的帖子

你決定邊日去河津未?我會係22號遊伊豆。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 275  發表于: 2014-12-11
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 276  發表于: 2014-12-11
回 freezefox 的帖子
freezefox:你決定邊日去河津未?我會係22號遊伊豆。 (2014-12-11 12:26) 

22號我係銀山溫泉,23號落東京住2晚,24號應該有一整日去伊豆。
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 277  發表于: 2014-12-11
回 煙花 的帖子
煙花:[表情]  [表情] 大家去得開心D (2014-12-11 16:57) 

遲d得閒再去喇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 278  發表于: 2015-06-30
阿童,你好似去過東北架可?

我有一個難題。聖誔去日本,但得六日。平安夜之前都想留係東京。所以得番三日可以北上。目的地就係宮城縣既狐狸村。佢係白石藏王駅再開車20分鐘左右既山區。由於一家大細,我盡量想自駕。但自駕比搭JR 仲要長時間。由東京出發要成四個鐘(JR 東京往仙台只要兩個零鐘)。所以我打算分幾日去。

第一日由東京去那須。約兩個小時車程。當日會留係那須玩。因為那須有好多牧場。岩我地。附近亦有溫泉酒店。

第二日由那須往狐狸村。都係兩個小時左右車程。直到呢到都無咩大間題。但係狐狸村玩完之後就諗唔掂了。

因為第三日就係要離開個一日。夜晚八點機。六點要到機場。即係,五點幾要去到還車了。如果第二日係狐狸村玩完後,繼續留係宮城,甚至再北上仙台,無錯,個晚就不愁無節目。仙台又有步行街,又有野食。但第三日就要連續開四個幾五個鐘車去機場。幾乎係全日咩都唔駛做,齋開車。好辛苦。

如果想縮減第三日既車程,就要第二日係狐狸村玩完後,調頭返返去那須方面既地方。但變相第二日就去得一個狐狸村,無其實地方去了。已經來回都係開足四五個鐘車。

我宜家最想係那須同白石之間搵下有冇咩景點可以去。第二日去完狐狸村,調頭去呢到,最好係個零鐘車程之內。咁第三日我只需要開個零兩個鐘車就可以去到千葉縣,搵個OUTLET 行下,夠鐘就去機場。咁每日既駕駛 時間會平均少少。

你有冇咩提議呀?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 279  發表于: 2015-06-30
頭尾得2日半,我諗到唔行回頭路情況下就係

D1 : 神咁早由東京上官城狐狸村,去到中午時間,叫做重有半日,住仙台市。
D2:附近逛下,早D起身可以去松島行完先去那須(唔知會唔會太晏,太晏就D3去)
D3:那須係栃木縣,我未去過,附近應該去到日光,鬼怒村等景點。

車程長,想有時間玩,一定要早D起身。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 280  發表于: 2015-06-30
回 阿童木 的帖子
阿童木:頭尾得2日半,我諗到唔行回頭路情況下就係
D1 : 神咁早由東京上官城狐狸村,去到中午時間,叫做重有半日,住仙台市。
D2:附近逛下,早D起身可以去松島行完先去那須(唔知會唔會太晏,太晏就D3去)
D3:那須係栃木縣,我未去過,附近應該去到日光,鬼怒村等景點。
...... .. (2015-06-30 18:57) 

早起身我從來都無問題。五點幾起身我都試得多。尤其係日本。

但D1 一野就踩上去狐狸村,要開四個幾鐘車…………呢個就係大問題了………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 281  發表于: 2015-06-30
那須唔駛再去日光了。那須有羊駝牧場、動物親子王國,唔知咩湖既牧場………數數埋埋咁多牧場。我是旦揀兩個都夠玩了。那須附近仲有佐野OUTLET。所以唔駛再去日光個邊了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 282  發表于: 2015-06-30
簡單講,其實由仙台到那須一帶,即係:

福島、二本松、郡山;

又或者

相馬、南相馬、北茨城等等地方,冬天有冇咩好既景點?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 283  發表于: 2015-06-30
freezefox:早起身我從來都無問題。五點幾起身我都試得多。尤其係日本。
但D1 一野就踩上去狐狸村,要開四個幾鐘車…………呢個就係大問題了……… (2015-06-30 19:22) 

我覺得4個鐘放第1日好過第3日喎,如果你有返4-5日,的確係可以去程/回程都加個中間點,但你得3日,點都要硬食一次啦
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 284  發表于: 2015-06-30
freezefox:簡單講,其實由仙台到那須一帶,即係:
福島、二本松、郡山;
....... (2015-06-30 19:27) 

未去過,上次我仙台落機,去過松島,跟手上青森,再去函館,落返嚟銀山温泉。

再之前去過宮城藏王温泉,那須一帶無研究過

不過那須好似已經唔算東北了,係屬於北關東。