• 4410閱讀
  • 70回復

[問陣]認真一問 + 討論 (關於yff wk1 的error) [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-08-18
— 本帖被 KeL 執行加亮操作(2014-08-23) —
(講明在先, 唔係為曬命, 唔係要扮正義, 真係想討論)

好多人應該都發現yff 個球員身價系統星期6晚連環出錯..... 先有costa, alexis等幾位球員大跌價, 後有cabella, janmaat, snodgrass等無啦啦大升價

唔知好彩定唔好彩, 我係當晚有用電腦的一群, 所以都偷到d平價球星.

冇錯, 而家個陣可以好靚, 可以有30幾蚊剩, 但, 呢個唔係我玩嘅原意.

偷人大家都會, 亦都係系統中一直存在, 大家可以睇完比賽後憑自己判斷去喺價錢調整前買入一d預測會表現好嘅球員, 呢個亦係yff嘅一大特色.

但星期六晚嘅情況, 顯然唔屬於以上呢種.

個問題係, 而家好似形成有"兩班玩家"咁.... 一班有平人, 一班冇平人, 變左就算討論都好難討論, 大家根本budget都唔同

同埋, 我玩yff係想考眼光, 唔係話ranking唔重要, 當然重要, 但, 我唔想因為呢個yahoo的失誤而喺爭取排名上有優勢, 而家咁同上年有150蚊budget冇咩分別. 我想靠自己眼光去玩得好, 多於把握呢d唔合理的error情況. 更何況, 我唔認為我要靠呢d情況先可以爭取好成績.

因此, 暫時我會先觀望yahoo點處理今次事件, 同時, 認真考慮手動reset, 賣晒costa嗰幾個, 要用先用正價入返..... (希望wk 2 前有決定)

而yahoo的做法, 我地不如暫且先唔好理, 唔討論佢地會點做, 反正我地都左右唔到佢地決定

想問大家, 有冇諗過就咁繼續玩? 定有冇人好似我咁考慮緊手動reset? 大家有咩意見? (唔知呢度嘅yff game會唔會受影響)

個人認為, 呢個係yahoo error, 唔存在有冇玩家茅 / 貪心 / 破壞遊戲規則等問題, 呢個絕對只係大家個人嘅選擇, 並冇對與錯, 而且大家絕對有keep呢d平價人的權利, 我完全理解, 有d人玩yff 入嘅private groups係關乎錢嘅輸羸, 或者有其他考慮, 所以我話絕對係個人選擇. 我係想喺做決定前聽下大家意見而已.

(入到平價人的, 請唔好喺度曬命, 入唔到的, 亦唔好妒忌 / 批評入到而選擇hold住嘅玩家.... thanks)

p.s. 來自yahoo嘅消息, 如果要reset返去wk 1 個狀態技術上有難度, 唔知可唔可行 (看似唔可行)
[ 此帖被sikingthegreat在2014-08-18 11:32重新編輯 ]
離線wumws
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2014-08-23
我冇偷人都突然變左5.X DC :D
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2014-08-21
好多時候多人購入,都會造成瘋狂升價的。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2014-08-21
回 dolphindt 的帖子
dolphindt:其實我想問吓,  球員身價係點計既jak ??
點解 攞得1分既 Kompany 可以昇1蚊,
攞2分既 Cabella 昇幾蚊,  Herrera 又係咁,  DC 又係咁,  
....... (2014-08-20 22:21) 

調整價格背後的方程式, 基本上外人唔知

大約就係高分升得多, 普通分升得少, 低分就跌, 當然好多野都係「相對」的.

至於點解有你講嘅奇怪情況, 你當係開頭sample size細所以會有d誤差吧, 基本上年年都係咁嘅, 有少少random factor都幾好呀
離線dolphindt
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2014-08-20
其實我想問吓,  球員身價係點計既jak ??

點解 攞得1分既 Kompany 可以昇1蚊,

攞2分既 Cabella 昇幾蚊,  Herrera 又係咁,  DC 又係咁,  

其實係唔係只要有出場唔負分就要昇既 jak?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2014-08-19
回 spelac 的帖子
spelac:我隻costa冇放過,而家都係顯示12蚊,冇出現你地講既5蚊bug,想問下要係當時出現bug既情況下賣出再買入返先變做5蚊,定係已經整返好個bug?
真心覺得今年有返d水準,可惜第一周就出事!! (2014-08-19 03:58) 

要先賣出,再買番。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線spelac
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2014-08-19
我隻costa冇放過,而家都係顯示12蚊,冇出現你地講既5蚊bug,想問下要係當時出現bug既情況下賣出再買入返先變做5蚊,定係已經整返好個bug?
真心覺得今年有返d水準,可惜第一周就出事!!
離線ckl_1113
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2014-08-19
回 sikingthegreat 的帖子
sikingthegreat:有$5偷價, 會keep住有嗰個球員, 可以save陣, 可以當冇事繼續玩, 但佢會用左玩家嘅budget 12蚊.
即係話, 玩家個budget會好似-7蚊咁. 個玩家選擇keep到尾都唔係問題, 但會令佢其他轉會有麻煩 (繼續蝕住呢7蚊), 如果想套返呢7蚊出黎, 就一定要賣左呢個平價球員先套到.. .. (2014-08-19 01:36) 

一陣直播區見
離線ckl_1113
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2014-08-19
回 Seefood 的帖子
Seefood:我覺得係會對今週肯花時間偷人既人唔公平
但講真果句唔adjust既話 無bug價既人已del game
有bug價既人keep到1手都係 週週鬥2-3個位
先唔講樂趣會少左先 大家既分數都唔會有太大差距
....... (2014-08-19 01:36) 

我對偷人究竟係講緊 睇波花時間偷人 定係 偷$5人 已經亂咗
anyway師兄正正講咗我想講嘅野,就係點做都實對一部分嘅人唔公平
所以反正都係,希望yff考慮多啲點唔影響遊戲趣味嚟改啦
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2014-08-19
回 ckl_1113 的帖子
ckl_1113:你啱,變相大家都可以用偷wk1人,但用返正常價錢..
雖然話對突登睇波偷人嘅人唔公平,但至少冇人叫做喺budget上輸蝕咗(可能本身有偷人嘅係變相輸蝕掛) (2014-08-19 01:25) 

我覺得係會對今週肯花時間偷人既人唔公平
但講真果句唔adjust既話 無bug價既人已del game
有bug價既人keep到1手都係 週週鬥2-3個位
先唔講樂趣會少左先 大家既分數都唔會有太大差距
最後都係hea玩到完場
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2014-08-19
ckl_1113:定你意思係有$5偷價就可以揀轉做week1價錢,唔駛硬食現價? (2014-08-19 01:28) 

有$5偷價, 會keep住有嗰個球員, 可以save陣, 可以當冇事繼續玩, 但佢會用左玩家嘅budget 12蚊.

即係話, 玩家個budget會好似-7蚊咁. 個玩家選擇keep到尾都唔係問題, 但會令佢其他轉會有麻煩 (繼續蝕住呢7蚊), 如果想套返呢7蚊出黎, 就一定要賣左呢個平價球員先套到.....

好, 我要瞓先了.... 一陣可能起身睇波....

遲d再同大家傾~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2014-08-19
回 Seefood 的帖子
Seefood:我反而擔心adjust完下週deadline又爆笑地轉哂bug價[表情] (2014-08-19 01:26) 

放心, 解決完一個問題, 第二個問題隨時會出現~~
離線ckl_1113
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2014-08-19
ckl_1113:我get,即係好似2年前仲未轉版面咁,如果一直未load到其實可以狂禁買晒貴人然後負錢冇得save陣。
sam哥你呢個方法仲可以解決埋$12山齊士唔會reset而只有$5山齊士會reset嘅問題
但其實反而搞到本身有嗰個球員然後突登轉$5偷價嘅人唔公平 (2014-08-19 01:27) 

定你意思係有$5偷價就可以揀轉做week1價錢,唔駛硬食現價?
離線ckl_1113
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2014-08-19
sikingthegreat:reset wk 1 終陣就最好, 如果技術上可以做到的話
如果唔係, 仲有一個看似麻煩, 技術上唔知做唔做到嘅方法.....
就係將所有有5蚊球員嘅球隊, 照正常咁, 俾佢地keep住d人, 但"實際上"佢地身價一樣係12蚊, 咁即係話佢地資金會"被凍結" (類似負緊錢 .. (2014-08-19 01:04) 

我get,即係好似2年前仲未轉版面咁,如果一直未load到其實可以狂禁買晒貴人然後負錢冇得save陣。
sam哥你呢個方法仲可以解決埋$12山齊士唔會reset而只有$5山齊士會reset嘅問題
但其實反而搞到本身有嗰個球員然後突登轉$5偷價嘅人唔公平
離線Seefood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2014-08-19
sikingthegreat:佢咁講得, 算係認左架喇  (其實我都覺得唔應該個個新人6-7蚊, 可惜yahoo set完每人嘅原價, 唔記得set返好條formula.... 一update wk 1, 以前d計法又彈返晒出黎)
至於下一步佢地會點做, 我諗「從玩家覺得好玩出發嘅角度去諗」應該會排喺「搵一個俾 .. (2014-08-19 01:17) 

我反而擔心adjust完下週deadline又爆笑地轉哂bug價