• 6809閱讀
  • 235回復

立法會首輪補選結束,范國威區諾軒勝出, 姚松炎落敗,DQ四席僅奪回兩席,民主派續失分組點票否決權 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 195  發表于: 2018-03-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:我真係唔明焦土派的邏輯,但我又真係X唔落佢地... (2018-03-12 15:17) 

我覺得所謂既焦土理論,說白了,其實係子華既魚蛋理論………………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 196  發表于: 2018-03-12
其實我明......

咁冇代表佢地既候選人
本土/激進就係唔想含X投泛民.......(投白票/唔投我幾理解,投建制我相信唔多)
係本土派角度,泛民係最先出賣佢地的
宜家到補選分豬肉先來告急要幫拖/扮自己人?
冇人睬你la.....

就算講返泛民自己
民協都未必有盡力
何況即使有,譚國橋話齋
選民有自己考慮同選擇
唔係你話拉就一定拉到
只能講,積怨已深
碎片化已成事實

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 197  發表于: 2018-03-12
我都話左我明點解D 人投白票或直頭唔投票!總之打死都唔投泛民!

宜家係講緊,我唔明點解要投建制派!

[ 此帖被freezefox在2018-03-12 16:44重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 198  發表于: 2018-03-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:我都話左我明點解D 人投白票或直頭唔投票!總之打死都唔投泛民!
....... (2018-03-12 16:42) 

依d就分分鐘係網絡打手做野
一定引到d好極端同真心膠出黎
不過我又覺得都係吹水多
如果係work咖哩應該中左伏la

似乎最後同三郎兄取態既比較多
D票流左去哪吒到
否則膠bill唔會咁少票(當然佢唔係建制親生仔都有影響)

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 199  發表于: 2018-03-12
freezefox:我都話左我明點解D 人投白票或直頭唔投票!總之打死都唔投泛民!

我相信呢類人只係少數

不過新東蛾姐,個教徙都唔少票
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 200  發表于: 2018-03-12
Btw我有個同事投左娥姐

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 201  發表于: 2018-03-12
要焦,我寧願你投大量白票
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 202  發表于: 2018-03-12
回 ArSo 的帖子
ArSo:要焦,我寧願你投大量白票 (2018-03-12 16:54) 

畫下公仔好,廢事比建制造票

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 203  發表于: 2018-03-12
區諾軒十大票倉 6個來自東區 (15:01)

在立法會補選港島區勝出的區諾軒,以137181票保住因香港眾志羅冠聰被DQ而出缺的議席,得票率為50.7%,所得票數較第二高的新民黨陳家珮多出9547票,而陳家珮合共取得127634票,得票率近47.2%。

港島選區共有四個分區,分別為中西區、灣仔區、東區及南區,本報分析港島選區共101個票站的數據,區諾軒的「十大票倉」有6個來自東區,4個在南區。

該10個票站為區諾軒帶來共27302票,佔他在今次選舉取得總票數的近20%,其中最大票倉在杏花邨的東區嶺南中學,在5921張有效票中,他取得3263票,佔該票站的得票率逾55%。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180312/s00001/1520836792189

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 204  發表于: 2018-03-12
姚松炎:敗選非關本土派選票流失 兩新屋邨失票勁

2018 年立法會補舉結果出爐,九龍西姚松炎敗予民建聯鄭泳舜。姚松炎今午在民主派記者會上,提到自己落敗不似流失本土派選票所致,反而提到兩個新落成公共屋邨的得票較落後。據翻查票站數據顯示,青年新政游蕙禎在2016年九龍西立會選舉的兩個最大「票倉」所在選區,姚今次的得票跌幅均不算嚴重,未見有明顯本土派票流失的情況。

民主派今午舉行記者會回應補選結果。姚松炎於記者會上表示,今次的落敗主要是自己選戰工程不善,就算得到其他民主派政團推薦,也不代表所有選民都會票投自己,他會作出深切反省,並承擔所有責任,籲大家無需作太多忖測。

姚松炎又表示,據現時掌握資料,他的落敗不似是因為流失本土派選票造成。他表示,他在補選前一兩日擺街站期間都有接觸到不少本土派,他們對於自己的政綱、承諾都表示歡迎,相信落敗的主要是選舉工程失誤。姚同意中大政治及行政學系副教授馬嶽評論指出,自己在啟晴邨及德朗邨兩個新落成屋邨共落後鄭泳舜1700多票,自己也的確較少到這兩個地點的街站,或在這兩個地點放置宣傳品。

據票站數據顯示,今次九龍西補選的所有票站,非建制派對建制派的得票比例均較2016年為低,其中跌幅最大的三個選區分別為「南山、大坑東及大坑西」、「荔枝角南」及「常樂」。而游蕙禎在2016年選舉的兩大「票倉」所在選區「黃埔西」及「黃埔東」,姚松炎的得票比例跌幅不算嚴重,只分別減少2.7及4.3個百分點,但取得的選票比例均高於50%,未見有明顯本土派票流失的情況。

至於游蕙禎2016年選舉的第三大票倉大角嘴天主教小學所在的「大角咀南」選區,非建制派票源流失情況則較明顯,該區的非建制派對建制派得票率比2016年下降10.3個百分點,姚松炎在該區的得票比主要對手鄭泳舜少109票,佔有效票數比例只有47.2%。游蕙禎於2016年立法會選舉共得 20,643 票,得票率為7.4%,贏得九龍西末席。

相比2016年非建制派得票率,姚松炎今次得票率跌幅最大的五個選區分別為「南山、大坑東及大坑西」(-19.4百分點)、「常樂」(-18.7百分點)、「荔枝角南」(-16.1百分點)、「龍坪及上白田」(-14.6百分點)及「南昌西」(-14.4百分點),當中除了「龍坪及上白田」主要是豪宅區外,以上大部份選區均主要屬公共屋邨選區。中大政治及行政學系高級講師蔡子強就分析,姚松炎空降參選,缺乏地區工作,難以吸引公屋區選民支持。

2018年非建制派得票率跌幅最大選區:
F22 南山、大坑東及大坑西 (2018和2016非建制派得票比率相差: -19.4%)
主要屋邨卅地區:
仁寶大廈
南山邨
南山苑
大坑西新邨
大坑東邨
G05 常樂 (2018和2016非建制派得票比率相差: -18.7%)
主要屋邨卅地區:
何文田邨
冠暉苑
冠熹苑
F12 荔枝角南 (2018和2016非建制派得票比率相差: -16.1%)
主要屋邨卅地區:
碧海藍天
海麗邨
F23 龍坪及上白田 (2018和2016非建制派得票比率相差: -14.6%)
主要屋邨/地區:
畢架山花園
郝德傑山
澤安邨
帝景峰
爾登豪庭
白田邨(部份) : 第9-11座及第13座
嘉珀山
爾登華庭
F08 南昌西(2018和2016非建制派得票比率相差: -14.4%)
主要屋邨卅地區:
嘉美中心
南昌邨

https://thestandnews.com/politics/%E5%A7%9A%E6%9D%BE%E7%82%8E-%E6%95%97%E9%81%B8%E9%9D%9E%E9%97%9C%E6%9C%AC%E5%9C%9F%E6%B4%BE%E9%81%B8%E7%A5%A8%E6%B5%81%E5%A4%B1-%E5%85%A9%E6%96%B0%E5%B1%8B%E9%82%A8%E5%A4%B1%E7%A5%A8%E5%8B%81/

離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 205  發表于: 2018-03-12

鄭泳舜慶祝勝選時,陳玉娥(黃圈)上台舉手致意和大合照。
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 206  發表于: 2018-03-12
今次補選MVP比個耶青搶曬風頭 娥姐反而無咩笑料
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 207  發表于: 2018-03-12

對泛民最大的懲罰,就係令泛民的候選人不能夠當選

反正又冇一D不能不投泛民的原因 (本身泛民不能代表本土,今次又冇重大議題要以選票表達民意,即使入左去反對派做到的事亦好都愈來愈少,反對派o係會內的表現乏善足陳)

所以,投對家KO泛民,會令佢地痛定思痛

例如,今次已經有建制話六四比的平衡已不存在,呢個正正就係佢地想泛民得到的教訓

利申:我反對焦土,亦唔同意以上的邏輯,唔好問我點解...
[ 此帖被ODIN在2018-03-12 17:33重新編輯 ]
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 208  發表于: 2018-03-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:對泛民最大的懲罰,就係令泛民的候選人不能夠當選
反正又冇一D不能不投泛民的原因 (本身泛民不能代表本土,今次又冇重大議題要以選票表達民意,即使入左去反對派做到的事亦好都愈來愈少,反對派o係會內的表現乏善足陳)
....... (2018-03-12 17:30) 

表面上係咁解。

但你懲罰泛民,點解又唔懲罰更加罪大惡極既建制?反而仲要去獎勵佢地?呢樣我先諗唔明!

唔係應該懲罰為禍更深個個嗎?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 209  發表于: 2018-03-12
freezefox:表面上係咁解。
但你懲罰泛民,點解又唔懲罰更加罪大惡極既建制?反而仲要去獎勵佢地?呢樣我先諗唔明!
....... (2018-03-12 17:39) 

對於本土派,泛民就好似雲加咁 (sorry 阿記fans,呢個例子真係好岩洗),阿記唔比人太炒,雲加都唔會去買人一樣。

而依家如果你要趕走雲加 (泛民),你估你要食幾大粒毒藥先得?

當然,亦有人話佢地係鬼,係真係假真係不得而知。