• 6716閱讀
  • 246回復

九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2018-11-28
就連余若微係選舉之後都係FB出個POST刻意將矛頭指向基哥而唔係檢討

結果引左一班人黎插佢

真係令人覺得泛民唔會點反醒

[ 此帖被三郎在2018-11-28 14:21重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2018-11-28
回 三郎 的帖子
三郎:[表情]甘李卓人係出黎選個個...插得最應都係正常既
如果怕基哥出黎攪事...揀李卓人就更加令人覺得無深思熟慮WO
....... (2018-11-28 14:09) 

經過呢兩次補選

我都認為做協調的民主動力應該要考慮換下人

甚至唔好再搞協調/初選

上次311補選已經出左問題

今次仲強化左泛民的內部分化
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:經過呢兩次補選
我都認為做協調的民主動力應該要考慮換下人
....... (2018-11-28 14:15)

留名睇新界東點出招
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2018-11-28
回 三郎 的帖子
三郎:留名睇新界東點出招[表情]
 (2018-11-28 14:24) 

出招? 不如睇左出咩人先...

會唔會係長毛? 我目光短淺,真係睇唔透...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:咩立場?
我主要係比較抗拒馬後炮 (即係話李卓人冇中產票,應該要搵後生仔出選o個D)
....... (2018-11-28 11:49) 

第一:如果今時今日,都仲有人認為,指責泛民﹐特別係民主黨唔著重培育年青接班人,係一種馬後炮既言論。咁我就真係唔知「馬後炮」呢三個字係點定義了。講左咁多年,批評左咁多年,都叫馬後炮?難道要係民主黨創黨之前就講定個D 先唔叫馬後炮?究竟大家所講既馬後炮係咪同一個意思?

我地應該話,指責民主黨今時今日仲要靠一班元老出黎選,已經係一個老掉牙既命題,講到爛,講到臭了!仲駛鬼次次拎出黎講咩?咁我反而會接受D 囉。

第二:你鐘唔鐘意李卓人,投唔投佢一票。同九西選民會唔會投佢一票,有咩關係?好老實,我有票,我都會投李卓人。因為我根本無得揀。鑊鑊都要含!含左咁多年,都仲係要含!但唔係人人都肯無了期咁含落去的!你同我都會投李卓人。但更多既選民唔會囉。佢宜家唔係無票呀,九萬幾票架!入面分分鐘有一半人唔想投佢但都被迫投左佢架啦。但宜家九萬票都唔夠贏哎嘛!你下下食老本,係食得咁多架咋。繼續食老本,下次咪得番六萬票,五萬票囉。

第三,處理基哥既問題,呢到個個都係咁睇架啦。呢到有邊個支持過佢?

你上面講既野,基本上同我地講既,九成九一樣。唯一一樣有機會唔同的,就只有「話李卓人冇中產票,應該要搵後生仔出選o個D」你係持相反意見的。但即係點呢?你反對呢個講法,但你既結論係咩呢?可以有兩個不同結論:

1。搵後生仔出黎選一樣,無分別!都係輸哂!一開始,搵邊個選都無分別,都係死路一條!
2。搵李卓人出黎選係正確的!今次輸,罪不在李卓人,而係XXXXXXXXXXX(請詳細論述)。

呢個就係我所謂,一味用反問句反問人地,但又從來唔講自己有咩睇法既最大毛病。最無癮既討論。你唔認同我既講法。無問題,好正常。咁你講出你既睇法囉。大家討論下。雖然幾乎肯定九成九係無結論。但討論之間,至少都可以聽到另一個睇法,另一D 諗法。但一味反問,你答完一個,佢又再反問一次。不斷的反問,除左不斷既質疑你之外,卻由頭到尾都無講過自己既睇法或立場或建議,呢樣真係最無聊。

你抗拒馬後炮,但卻唔願意提出你既真知卓見。咁其實咪又係另一種馬後炮。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2018-11-28
回 三郎 的帖子
三郎:就連余若微係選舉之後都係FB出個POST刻意將矛頭指向基哥而唔係檢討
結果引左一班人黎插佢
真係令人覺得泛民唔會點反醒
....... (2018-11-28 14:12) 

成班得毛ee有講/反思
為何如何努力都取不回游惠楨個兩萬幾票
李卓人都係話年青選民心淡(其實咩導致佢地心淡,大家心照la)
長毛就由頭X票X到尾

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:我話:
咁,究竟係泛民的問題,定係劉小麗的問題?
係劉小麗揀李卓人的,係佢本人選擇加入工黨的。
....... (2018-11-28 11:54)

劉小麗個人既政治決定、選擇,係佢個人既選擇。佢有權咁做!

但泛民無必要一定要跟!民主黨可以有其他既考量同部屬。

而且,我更加相信,與其話呢個係劉小麗一個人既決定,我更加傾向相信呢個係民主黨既屎橋。佢同劉協商之後既部署。

你要我證明劉係呢件事上面無份?咁你又可唔可以證明民主黨班大佬係呢件事上無份?你點知幕後策劃個個係劉小麗而唔係民主黨班大佬?你有份開會?有有證據證明佢地無份?

「有冇證據證明佢無關係」呢句說話真係好好笑。幾時都應該係問:「有冇證據證明佢無份」先岩係話?而事實,無論係第一句或第二句,你同我都唔會有本事搵到證據的。講出黎都有少少多餘。

情理之中既講法係,無論係劉小麗,李卓人,民主黨,個個都有份攪呢場大龍凰出黎。個個都有責任。無一個可以脫身。

大家要明白,個議席唔係劉小麗個人既私產黎架!上次投劉小麗一票既人,今次都未必一定會投劉小麗呢?何況係佢意屬既人(我都唔用欽點呢個詞了)。你話劉小麗自己出黎選,出於政治道德,當日有份支持佢唔應該被DQ 既同路人,今日唔出黎同佢爭。合理!可以接受!但如果出黎選既唔係佢本人,而係佢(又或者其實係民主黨)意屬既。咁就係完全另一回事了。又唔係私產,憑咩一定要由你意屬既人出黎選,其他人無呢個權?攪初選既目的,就係要比選民清楚表達佢地意屬邊個。而唔係劉小麗或民主黨意屬邊個。

如果我係基哥,我都唔服!
[ 此帖被freezefox在2018-11-28 15:29重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:咁,究竟係泛民的問題,定係劉小麗的問題?
係劉小麗揀李卓人的,係佢本人選擇加入工黨的。 (2018-11-27 17:30) 

你唔係單純到真係以為劉小麗唔駛同泛民班大佬傾,自己鐘意加入邊個黨就邊個黨,咁就成班泛民會全力支持個個係話?

你估如果劉小麗失驚無神加入社民連,又或者其他本土派,民主黨仲會唔會同佢講政治道德?會唔會支持佢意屬既候選人?

到時,分分鐘民主黨走去支持馮檢基黎同佢爭就真。到時,邊個會被人鬧係界票個個都係未知之數。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2018-11-28
回 freezefox 的帖子
第一:如果今時今日,都仲有人認為,指責泛民﹐特別係民主黨唔著重培育年青接班人,係一種馬後炮既言論。咁我就真係唔知「馬後炮」呢三個字係點定義了。講左咁多年,批評左咁多年,都叫馬後炮?難道要係民主黨創黨之前就講定個D 先唔叫馬後炮?究竟大家所講既馬後炮係咪同一個意思?

我地應該話,指責民主黨今時今日仲要靠一班元老出黎選,已經係一個老掉牙既命題,講到爛,講到臭了!仲駛鬼次次拎出黎講咩?咁我反而會接受D 囉。

「指責泛民﹐特別係民主黨唔著重培育年青接班人」,乜我有咁講過咩? 可能,你講緊第2個人,唔係講緊我。搵年青人出選,同培育年青接班人,係兩件事。除非,出去選等於培育啦,但你唔會o係背水一戰的關頭培育新人。

我比較難接受的係話我一早知李卓人乜乜乜唔掂,一定會輸,例如係太老/冇中產票。我話的好抗拒呢D講法,都唔得?

第二:你鐘唔鐘意李卓人,投唔投佢一票。同九西選民會唔會投佢一票,有咩關係?好老實,我有票,我都會投李卓人。因為我根本無得揀。鑊鑊都要含!含左咁多年,都仲係要含!但唔係人人都肯無了期咁含落去的!你同我都會投李卓人。但更多既選民唔會囉。佢宜家唔係無票呀,九萬幾票架!入面分分鐘有一半人唔想投佢但都被迫投左佢架啦。但宜家九萬票都唔夠贏哎嘛!你下下食老本,係食得咁多架咋。繼續食老本,下次咪得番六萬票,五萬票囉。

你鐘唔鐘意李卓人,投唔投佢一票。同九西選民會唔會投佢一票,有咩關係?事實證明,因為有人唔鐘意李卓人,所以唔投票比佢。例如,有人班外傭僱主唔鍾意佢支持外傭有居港權而唔投佢,o係電台有講,李卓人本人都知道及同意。

所以,有咩關係?係有直接關係。

第三,處理基哥既問題,呢到個個都係咁睇架啦。呢到有邊個支持過佢?

你上面講既野,基本上同我地講既,九成九一樣。唯一一樣有機會唔同的,就只有「話李卓人冇中產票,應該要搵後生仔出選o個D」你係持相反意見的。但即係點呢?你反對呢個講法,但你既結論係咩呢?可以有兩個不同結論:

1。搵後生仔出黎選一樣,無分別!都係輸哂!一開始,搵邊個選都無分別,都係死路一條!
2。搵李卓人出黎選係正確的!今次輸,罪不在李卓人,而係XXXXXXXXXXX(請詳細論述)。

呢個就係我所謂,一味用反問句反問人地,但又從來唔講自己有咩睇法既最大毛病。最無癮既討論。你唔認同我既講法。無問題,好正常。咁你講出你既睇法囉。大家討論下。雖然幾乎肯定九成九係無結論。但討論之間,至少都可以聽到另一個睇法,另一D 諗法。但一味反問,你答完一個,佢又再反問一次。不斷的反問,除左不斷既質疑你之外,卻由頭到尾都無講過自己既睇法或立場或建議,呢樣真係最無聊。

你抗拒馬後炮,但卻唔願意提出你既真知卓見。咁其實咪又係另一種馬後炮。

「你抗拒馬後炮,但卻唔願意提出你既真知卓見。咁其實咪又係另一種馬後炮。」我本人冇真知焯見,唔等於我馬後炮。你可唔可以改下用常人思維諗野? 我o係邊隻的後面,射左D咩? 係咪我講如果我係九西,我就會投XXX,令你過得的馬後炮?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2018-11-28
freezefox:劉小麗個人既政治決定、選擇,係佢個人既選擇。佢有權咁做!
但泛民無必要一定要跟!民主黨可以有其他既考量同部屬。
....... (2018-11-28 15:17) 

我只係解釋緊個必然關係

我認為劉小麗有相當的責任要負...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2018-11-28
freezefox:你唔係單純到真係以為劉小麗唔駛同泛民班大佬傾,自己鐘意加入邊個黨就邊個黨,咁就成班泛民會全力支持個個係話?
你估如果劉小麗失驚無神加入社民連,又或者其他本土派,民主黨仲會唔會同佢講政治道德?會唔會支持佢意屬既候選人?
....... (2018-11-28 15:22) 

加入社民連,又或者其他本土派 ?

單憑呢兩句說話,就知你亂UP,諗到乜就寫乜...

劉小麗的目的係要參選,你認為佢加入社民連,又或者其他本土派的機會有幾大?

免得你話我只係反問人地,我依家答埋你。機會係近乎零。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:我只係解釋緊個必然關係
我認為劉小麗有相當的責任要負...
....... (2018-11-28 15:45) 

呢個當然啦!無人講過佢無責任喎。

但最大責任係佢定係另有其人?呢個就有待商榷了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:第一:如果今時今日,都仲有人認為,指責泛民﹐特別係民主黨唔著重培育年青接班人,係一種馬後炮既言論。咁我就真係唔知「馬後炮」呢三個字係點定義了。講左咁多年,批評左咁多年,都叫馬後炮?難道要係民主黨創黨之前就講定個D 先唔叫馬後炮?究竟大家所講既馬後炮係咪同一個意思 .. (2018-11-28 15:40) 

我開始發覺,其實你GET 唔到我講咩⋯⋯⋯

所以我其實都唔係好知你想講咩⋯⋯⋯⋯⋯

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2018-11-28
freezefox:呢個當然啦!無人講過佢無責任喎。
但最大責任係佢定係另有其人?呢個就有待商榷了。 (2018-11-28 15:50) 

但呢度 (好友論壇) 有人講過佢有要負責嗎?

大家唔係鎗口一致講緊泛民咩?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2018-11-28
freezefox:我開始發覺,其實你GET 唔到我講咩⋯⋯⋯
所以我其實都唔係好知你想講咩⋯⋯⋯⋯⋯ (2018-11-28 15:51) 

你話:
//你抗拒馬後炮,但卻唔願意提出你既真知卓見。咁其實咪又係另一種馬後炮。//

不如你解釋下,抗拒馬後炮又如何因為唔願意提出你既真知卓見而成為另一種馬後炮?

我真係GET唔到,求教...

最重要,我真係冇真知卓見...
[ 此帖被ODIN在2018-11-28 15:56重新編輯 ]