• 73503閱讀
  • 5793回復

反對修訂《逃犯條例》消息分享區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2760  發表于: 2019-10-10
[Twitter戰線]美國人係NBA季前賽著住FREE HONG KONG波衫,對手係廣州隊
https://lih.kg/1642754

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2761  發表于: 2019-10-10
有關法治的謊言與真相 【撰文:N】

小編:是大學時代Jurisprudence 有讀過的Lord Bingham! :heart_eyes: 這篇文章提到何謂法治、誰能破壞法治、香港還有法治嗎等,值得一讀∼

//由此可見,法治與市民守不守法並無直接關係。四個多月來,林鄭多次譴責示威者破壞法治,完全是偷換概念。

正如Lord Bingham書中所說,法治這個概念是為了制約當權者的權力而來,並不是加諸在普通市民身上。換句話說,只有管治者才有能力維護及破壞法治。

示威者破壞公物、縱火,是犯了法,執法者可以執法。另一邊廂,白衣人在地鐵和街上無差別攻擊市民,警察視若無睹,甚至搭膊頭放行,這明顯地違反了法律應平等地應用的法治原則。

同樣地,市民即使犯了法,警察可以拘捕。但對於警察使用不適當武力、濫捕、喬裝示威者作出犯法行為,市民卻無法追究,因為警察並沒有展示其編號或委任證,這樣亦違反了平等適用和執法者應真誠和合理地執法的原則。//

https://www.facebook.com/446311465535731/posts/1438419899658211?sfns=mo

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2762  發表于: 2019-10-10
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:[Twitter戰線]美國人係NBA季前賽著住FREE HONG KONG波衫,對手係廣州隊
https://lih.kg/1642754 (2019-10-10 10:43) 

連美國國民都支持的話,人權法要過不是夢
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2763  發表于: 2019-10-10
回 迪克 的帖子
迪克:[表情]
連美國國民都支持的話,人權法要過不是夢 (2019-10-10 10:46) 

仲有暴雪個單都持續發酵
宜家去twitter同reddit撥下火就啱哂

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2764  發表于: 2019-10-10
回 迪神 的帖子
迪神:https://www.youtube.com/watch?v=eXhLJfxX7FQ
中國封殺NBA!? Daryl Morey 莫雷風波事件簿 [美帝的籃球/第四季] (2019-10-09 23:37) 

嘩⋯⋯⋯好正的一條片。我完全無跟開NBA 既野既人,都可以好清楚知道佢講咩!

資料真係勁詳細同豐富!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2765  發表于: 2019-10-10
大陸係呢單野到,真係自己放火燒自己對腳。可能之前一直用呢招黎威嚇全世界各大品  牌 都好成功。甚至要黎威脅下D 比較細既國家都好成功。攪到佢以為呢招無往而不利。無諗過,有時會玩大左,玩過籠。到時收唔到科,就唔係你同人割蓆,而係你迫人地全部同你割蓆⋯⋯⋯⋯

其實中陸繼續比呢D 所謂既愛國分子攪攪陣,最後蝕底既一定係自己。 美國攪華為,就係想向全世界證明大陸想透過 5G 侵蝕全世界。開始得特朗普 一個係咁講, 其他歐盟國家都唔係表面上咁支持佢的。 都係陽奉陰違。但大陸係咁攪民粹主義,係咁攪民族主義,就真係開始令全世界意識到,原來不知不覺間,無論政治、經濟、民生、運動、科技、娛樂⋯⋯⋯每一個層面都被中國侵蝕得咁深!咁入肉! 當個個國家都意識到呢個問題而聯手制裁中國既話,中國就弊弊都無咁弊的了。已經唔係可以耍幾下炮咀就可以解決的問題了。

至於NBA 又好,好多世界知名牌子  也好,係美國議題上就大大聲!因為佢地知道政府奈佢唔何哎嘛。根本就唔會有咩真正的付出與損失。分分鐘講多D 生意仲好D 添。但係同中國有關日戈一女戈議題上,就全部自己禁聲。生意人,就係生意人。講咩普世價值觀哎。講咩人權、公義、自由哎⋯⋯⋯咪又係包裝黎既者。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2766  發表于: 2019-10-10
本來一個經理既一個留言,真係有幾多人會睇會上心哎。宜家兩三日間變成全美關心既議題。 你話中國外交手段係咪真係無得頂哎。

幾個星期後既貿易談判恐怕都唔會有咩好結果的了⋯⋯⋯

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2767  發表于: 2019-10-10
依家極期待NBA開鑼日整個STAPLES CENTRE 都STAND WITH HONGKONG

https://www.gofundme.com/f/free-hong-kong-tshirts-on-nba-opening-night

到時14億玻璃心一定發癲......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2768  發表于: 2019-10-10
回 麻凡 的帖子
麻凡:我估佢地唔係故事露身份, 純粹只係保密功夫做得唔好, 點解可以做得唔好? 就係佢地唔太介意俾大家知, 唔太介意同故意之間都有一點點界線的。
係佢地將來清算condom就一定, 我諗警隊自己都心中有數, 遲下一定會換特首, 只係睇幾時, 7婆呢個警暴的大包袱, 任何人上任都會撇清關係,  .. (2019-10-09 15:13) 

我冇咁樂觀.....

64咁多年, 機關槍坦克死咁多人, 經過30年, 換咁多領導人, 咪又係咁.....

除非運動成功, 否則背後係老共點會理警暴

司法制度?? 今次運動之後, 佢清洗埋剩餘既法官就會......
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2769  發表于: 2019-10-10
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:依家極期待NBA開鑼日整個STAPLES CENTRE 都STAND WITH HONGKONG [表情]
https://www.gofundme.com/f/free-hong-kong-tshirts-on-nba-opening-night
到時14億玻璃心一定發癲...... (2019-10-10 13:44) 

佢地好醒架,呢D 就會扮睇唔到的了。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2770  發表于: 2019-10-10
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2771  發表于: 2019-10-10
回 迪克 的帖子
迪克:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=133124878069115&id=113642160017387
藍PAGE,唔知可唔可信,係就要食牛雜 (2019-10-10 17:20) 

咁快Del左post..............XD
只愛足球
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2772  發表于: 2019-10-10
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:
依家極期待NBA開鑼日整個STAPLES CENTRE 都STAND WITH HONGKONG [表情]
到時14億玻璃心一定發癲......

今日巫師呢場熱身賽已經有喇

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2773  發表于: 2019-10-10
【中大女學生除口罩 親述入新屋嶺後入黑房被警察性暴力】

女學生 ( 8.31 嚴重傷者和被捕人士 / 曾被扣留在新屋嶺 ) :
你知唔知道被捕嗰一刻我哋會被警方收電話?會用粗言穢語鬧我地。
你知唔知道警方要我地去邊就去邊,入黑房就入黑房,除衫就除衫。
你知唔知道我地有人俾速龍用棍打到呢刻都要覆診?
你知唔知新屋嶺個搜身室係全黑?
你知唔知唔止我一個受到性暴力?
其他被補人士遭受不止一名警員不分性別性侵和虐待。
你知唔知我地俾人打時,港鐵職員望住我地視而不見?
你知唔知我地係拘留過程中俾人肉隨砧板上任人魚肉?
大家可能唔明白點解我要三番四次企出來,原因係我件衫上面:
我生長係一個家暴既家庭,我無屋企人,我係香港只有一個屋企就係中大。我欣賞中大因為呢到既環境和人文精神,同時係社會運動發揮一定力量。我希望呢個屋企可以俾到關懷我地呢批被補人士,可以真切關心顧慮我地既安全。(我希望)當我地俾人打、被性暴力時,你第一句係關心我地先,而唔係譴責我地爆左塊玻璃。
校長,以下唔係一條問題,而係一個請求。校長,我理解你要顧及學校唔同parties既意見再取平衡。校長,我願意鼓起勇氣除低口罩,請問你願唔願意一齊鼓起勇氣,同學生同行,譴責警方對被補人士包括中大學生施暴?
只愛足球
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2774  發表于: 2019-10-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:大陸係呢單野到,真係自己放火燒自己對腳。可能之前一直用呢招黎威嚇全世界各大品  牌 都好成功。甚至要黎威脅下D 比較細既國家都好成功。攪到佢以為呢招無往而不利。無諗過,有時會玩大左,玩過籠。到時收唔到科,就唔係你同人割蓆,而係你迫人地全部同你割蓆⋯&# .. (2019-10-10 11:06) 

非常正確, 平時steve kerr同curry大大聲係media面前點罵trump都唔驚, 仲要串到唔入白宮, 一換返係中國關人仔事就扮um春唔了解成件事, 結果比trump同佢個仔串到入哂了 都咪話唔羞家

口口聲聲話trump唔尊重人權, 但又搞集中營又迫害異見人士既中共就「唔了解中國歷史」, 真係笑死人個肚.