• 4507閱讀
  • 199回復

[其他]10月初有咩地方好玩推介?只考慮机程4小時左右 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2019-09-20
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:原來今年有去小松 [表情]
咁出年真係要諗清楚. 我諗住7/4出發, 立山可能未開山. 咁放棄立山黑部?
小松入 -> 金沢 -> 富山 -> 白川鄉 -> 飛驒高山 -> 名古屋走 (2019-09-20 15:31) 

可能明年都會有, 不過未出schedule, 今年是試下market........

如果你小松入名古屋走, 即係要中轉? 唔辛苦? 我覺得浪費時間, 又老又嫩會辛苦D.....

如果立山未開山, 你又唔可能就時間, 只可以咁行....

如果開左山, 你最好由富山去, 落左去白川, 高山的話, 你再去立山, 交通好似煩D喎....

同埋立山要搭佢咁多程交通, 大棚人不如join local tour, 玩完再駕.....

如果你可以轉機, 係咪回程返富山返港, 好過由名古屋走, 無咁遠....
高山落名古屋成2.5小時, 返富山近D........

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2019-09-20
回 sun 的帖子
sun:可能明年都會有, 不過未出schedule, 今年是試下market........
如果你小松入名古屋走, 即係要中轉? 唔辛苦? 我覺得浪費時間, 又老又嫩會辛苦D.....
....... (2019-09-20 15:58) 

應該等唔到開山, 今年的復活假由7/4 - 15/4.
我驚等到12月先買機票會貴, 國泰舊年成12月先公佈小松線.

即係小松 -> 金沢 -> 白川鄉 -> 高山 -> 飛驒 -> 富山 -> 小松 咁行?
未詳細睇, 完全無概念
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2019-09-20
myrmidon:我預計4月7出發 (good friday 係10/4), 所以...........可能未開山 [表情]
2019開山好似係15/4 (2019-09-20 15:28) 

唔係可能,係九成未開山⋯⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2019-09-20
回 sun 的帖子
sun:長野縣喎......
你飛去松本先?  (2019-09-20 13:54) 

東京新幹線入長野,買咗全國pass用盡佢
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2019-09-20
回 sun 的帖子
sun:要走回頭?  (2019-09-20 13:58) 

一個圈咁,唔洗返轉頭
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2019-09-20
myrmidon:原來今年有去小松 [表情]
咁出年真係要諗清楚. 我諗住7/4出發, 立山可能未開山. 咁放棄立山黑部?
小松入 -> 金沢 -> 富山 -> 白川鄉 -> 飛驒高山 -> 名古屋走 (2019-09-20 15:31) 

沿住條昇龍道玩其實都好正路

個人覺得富山無咩睇可以唔洗特別去
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2019-09-20
myrmidon:應該等唔到開山, 今年的復活假由7/4 - 15/4.
我驚等到12月先買機票會貴, 國泰舊年成12月先公佈小松線.
即係小松 -> 金沢 -> 白川鄉 -> 高山 -> 飛驒 -> 富山 -> 小松 咁行?
....... (2019-09-20 17:42) 

拿,老老實實,我係你,我就會寧願放棄金沢、富山個幾個地方。 金澤黎黎去去咪就係兼六園同博物館。 同類既景點係名古屋都有哎。 四月上旬係櫻花期。 名古屋都有好多好靚既櫻花名所。

你有小朋友,點可能唔去LEGO LAND 呢? 去埋鐵路博物館、名花之里個邊又有花睇,又有OUTLET 。 如果自駕,強烈推介你去埋玲鹿賽道。 三重縣亦有唔少寺院可以行。 炒炒埋埋夠哂你玩了。

真係好想去白川鄉既,抽兩日去。中途加插一兩櫻花景點。食下飛驒牛,浸下溫泉。又得。

實在唔需要去到金澤、富山個邊。尤其係富山。係一個細到無得再細既小城鎮。D 人係去立山點部先會去住一晚。否則根本無咩可以行。
[ 此帖被freezefox在2019-09-20 23:56重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2019-09-20
我自己會推介名古屋、大阪雙城遊。尤其係有小朋友。名古屋有LEGOLAND 、大阪有環球影城,中間就可以去玲鹿賽道,同埋奈良餵鹿。兩邊都有大量櫻花名所,兩邊都有大量OUTLET 或SHOPPING MALL。要郊遊既可以屈過去枇杷湖,要睇動物既又有神戶動物王國,其實都真係老幼咸宜架。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2019-09-21
如果真係真係好想玩昇道龍,我會推介呢個路線:

名古屋  -- 妻龍宿 (日本古代建築)   -- 千疊敷冰斗   --    諏訪湖  (你的名字)   -- 松本巿 (松本城)   ---   上高地  --   平湯溫泉或高山巿  ---  白村鄉  --- 郡上八幡  ( 八幡城 、 根道神社幕內池、鐘乳洞 ) --  名古屋

呢一圈,九日都係勉勉強強夠用。
[ 此帖被freezefox在2019-09-21 00:24重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2019-09-21
另外,去諏訪湖之前 , 途中仲可以叉遠 少少,去高遠城跡公園,此為中部櫻花名所之一。

去完諏訪湖,未去松本巿前,又可以叉遠少少去白樺湖池之平。呢兩個地方都幾靚的。但唔算順住條路去,係叉開左少少的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2019-09-21
不過有一點要注意,呢類自駕遊,係要晚晚搬酒店的。對老人家黎講,可能有少少辛苦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2019-10-23
去完宮古島返黎了。

個到靚唔靚?睇睇:

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2019-10-23

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2019-10-23
靚喎........ 天上繁星, 流動.........

寫個旅遊特集黎睇睇, 又plan下先........
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2019-10-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:去完宮古島返黎了。
個到靚唔靚?睇睇:
....... (2019-10-23 10:46) 

真係靚喎!