• 4505閱讀
  • 199回復

[其他]10月初有咩地方好玩推介?只考慮机程4小時左右 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2019-09-16
Day 2: 一早踩去福井的東尋坊, 再住福井溫泉酒店
Day 3: 去白川鄉, 3小時搞掂, 落埋高山食飛驒牛, 夜宿金澤

D 行程有少少奇怪⋯⋯⋯

由名古屋去福井要兩個幾鐘。福井去白川鄉又係兩個幾鐘。 但其實你由名古屋去白川鄉本身都只係兩個幾鐘。即係,看似一路向北推進,但實際無節省過任何時間。

福井係白川鄉西面,高山係白川鄉東面,金澤又係白川鄉西面。你福井 -- 高山 --  金澤咁行,其實就行左好多回頭路。變相令車程倍增。舉例, 你由福井去白川鄉用左兩個幾鐘。 係白川鄉逗留,我當你三個鐘。然後又去高山 ,呢程又要一個鐘。高山食個牛之後,又用番接近兩個鐘去金澤。即係,全日車程幾乎係 五個幾鐘。但你係白川鄉行既時間都只得三個鐘⋯⋯⋯

黑部全程要搭七種交通工具。仲未計你有幾段要行山路。你三點就回程,其實真搭完佢D 交通工具就回程咁滯。一係就搭唔哂七種,半路就回程。 咁辛苦一場黎到,有D 浪費左黑部既美景⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2019-09-16
回 英俊 的帖子
英俊:個行程隨時坐車多過行[表情] (2019-09-16 13:42) 

應該係......每個地方都只係到此一遊
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2019-09-16
回 sun 的帖子
sun:還車時, ETC仲有無額外收取其他高速公路收費呢?
楓樹開始多唔多? [表情]
....... (2019-09-16 14:38) 

D葉先開始漸漸變紅, 估計兩星期後應該紅哂
高山揀左丸明食牛, OK啦, 但我地覺得富山的牛好味D, 又平D

白川鄉除非睇點燈, 否則玩唔到一日.....
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2019-09-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:Day 2: 一早踩去福井的東尋坊, 再住福井溫泉酒店
Day 3: 去白川鄉, 3小時搞掂, 落埋高山食飛驒牛, 夜宿金澤
D 行程有少少奇怪⋯⋯⋯
....... (2019-09-16 15:16) 

係...果然心水清....的確係有DULL黎DULL去的感覺

至於黑部, 宜家的確唔係靚的時間, 所以我地係山都唔算多野睇
無紅葉, 無雪, 只能睇下水壩, 再行下室堂....(我地係立山站來回, 因架車泊係立山站)

希望下次會plan得再好D....
第一次自駕遊真係有D...唔多識路
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2019-09-16
回 youyou 的帖子
youyou:D葉先開始漸漸變紅, 估計兩星期後應該紅哂
高山揀左丸明食牛, OK啦, 但我地覺得富山的牛好味D, 又平D
白川鄉除非睇點燈, 否則玩唔到一日..... (2019-09-16 15:26) 

其實我本來都想講,要食飛驒牛,唔駛一定要去高山食的。根本成條昇龍道都有得食。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2019-09-16
youyou:係...果然心水清....的確係有DULL黎DULL去的感覺
至於黑部, 宜家的確唔係靚的時間, 所以我地係山都唔算多野睇
無紅葉, 無雪, 只能睇下水壩, 再行下室堂....(我地係立山站來回, 因架車泊係立山站)
....... (2019-09-16 15:29) 

立山黑站除左遠之外,另一個最大問題係貴。

你要搭哂佢個七種交通工具,無記錯好似都成千蚊咁滯。我比咁多錢,我唔係到磨爛蓆就假了。

其實呢個時間,上高地可能更加值得去。 又無立山咁遠。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2019-09-16
youyou:D葉先開始漸漸變紅, 估計兩星期後應該紅哂
白川鄉除非睇點燈, 否則玩唔到一日..... (2019-09-16 15:26) 

丸明係貴D架, 味藏同山武店平靚正D......

你地D路兜得好多.......不過亦可以當遊車河, 沿路如果多楓應該也不錯的..........
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2019-09-16
freezefox:立山黑站除左遠之外,另一個最大問題係貴。
你要搭哂佢個七種交通工具,無記錯好似都成千蚊咁滯。我比咁多錢,我唔係到磨爛蓆就假了。
....... (2019-09-16 15:40) 

如果我下次去立山, 最近應該係富山出發, 去埋能登島......

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2019-09-16
freezefox:立山黑站除左遠之外,另一個最大問題係貴。

所以去立山黑部多數都買pass
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2019-09-16
回 英俊 的帖子
英俊:所以去立山黑部多數都買pass (2019-09-16 19:39) 

PASS 幾錢?

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2019-09-16
freezefox:PASS 幾錢? (2019-09-16 22:45) 

https://touristpass.jp/zh-tw/alpine/

睇落係好貴,但實際立山黑部全部既交通工具都係分開收貴仲要收得勁貴

所以真係無得唔買
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2019-09-17

我係黑部水庫回程, 無搭埋最個水庫落扇澤個轉車, YEN10760, 的確係好貴.....

不過都值得去睇既, 佢室堂的風景雖然無雪無紅葉, 但感覺其實幾舒服,
如果下次4月有時間, 可能會上多次, 但下次就未必自駕了
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2019-09-17
youyou:我係黑部水庫回程, 無搭埋最個水庫落扇澤個轉車, YEN10760, 的確係好貴.....[表情]
不過都值得去睇既, 佢室堂的風景雖然無雪無紅葉, 但感覺其實幾舒服,
如果下次4月有時間, 可能會上多次, 但下次就未必自駕了 (2019-09-17 09:27) 

未必自駕<<<<<< 點解呢?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2019-09-17
回 英俊 的帖子
英俊:https://touristpass.jp/zh-tw/alpine/
睇落係好貴,但實際立山黑部全部既交通工具都係分開收貴仲要收得勁貴
....... (2019-09-16 23:16) 

如有local tour安排哂交通, 同自由行又差唔遠的話, 會考慮嗎?

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2019-09-17
回 sun 的帖子
sun:如有local tour安排哂交通, 同自由行又差唔遠的話, 會考慮嗎?  (2019-09-17 09:43) 

有D地方得纜車先去到,要睇清楚個tour洗唔洗自費比部分交通工具