• 7254閱讀
  • 66回復

有關【時事新聞】的投訴/了解 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線炸炸帝

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-09-21
事緣本人在本月先後於【時事新聞】發佈五則新聞,其中三則新聞分別被鎖上及扣分,本人實在莫名其妙。

透過由系統傳送的評分訊息,「名校女生短裙辣身舞」被指「沒有參與其中討論」之原因被鎖;至於「『快閃強姦黨』罪成候判」及「16歲女村公所遭輪姦」則有人透過訊息傳達「不鼓勵發表」的意見。

本人對於上述三則新聞被處罰感詫異,先講「沒有參與其中討論」,同區其實亦有不少會員在發表後沒有留下意見,如「埃及火車相撞增至80死」、「大煞風景 扯鼻鼾減低性趣」,這兩則新聞的樓主同樣是沒有參與其中討論。

至於「『快閃強姦黨』罪成候判」及「16歲女村公所遭輪姦」則被認為不鼓勵發表,這意見實在令我呆了。請問新聞如何分別鼓勵發表與不鼓勵發表。這些皆是時事新聞,如果帶有色情,那麼全香港的傳媒都不報導這類新聞嗎?「大煞風景 扯鼻鼾減低性趣」、「15歲少女誤交網友成孕」同樣是帶有色情的新聞,哪為何「隻眼開、隻眼閉」?

於「16歲女村公所遭輪姦」這則新聞內,有會員指出被扣分的原因:沒有相關網址連結。不過,有不少新聞發表亦沒有連結,如本人同日發表的「泰國政變」、「香港地震 一人跌死」等都沒有相關網址連結;不過這等都有提及新聞是來自報章。

本人與大多會員發表的新聞情況類同,卻為何每逢本人一發表新聞就換來扣分等結果。本人對此感到憤怒、遺憾及難以理解;更令本人懷疑有人進行針對性活動。

本人在此鄭重要求有關人士作出解釋,以消除本人疑慮,亦可令本人繼續安心於該區發表時事新聞。

名校女生短裙辣身舞
「快閃強姦黨」罪成候判
16歲女村公所遭輪姦
埃及火車相撞增至80死
大煞風景 扯鼻鼾減低性趣
15歲少女誤交網友成孕
泰國政變
香港地震 一人跌死
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-09-21
引用第1樓hk200200622006-09-20 23:49發表的“”:
版主:
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=27635
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=25433&fpage=2
.......

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-09-21
引用第2樓kch2006-09-21 00:07發表的“”:
我都好有興趣想知點解要扣分

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-09-21
引用第3樓sheepsheephin2006-09-21 00:41發表的“”:
你連link 都無呀 [表情]
扣五十咁少

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-09-21
三郎總版既意見:

雖然 Erikson無版規topic..

之前舊壇的時候有版規列明開topic要加上你轉貼既link.

我諗係呢個原因

以下引用當時的版規.

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-09-21
引用第6樓kch2006-09-21 13:50發表的“”:
我唔覺佢係因為呢個原因扣分喎
再者你再睇下呢版其他post,有好幾個都無post網址/來源等等既野
但係佢地又唔使扣分……
.......

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-09-21
本人意見:

兩件事黎架喎。

我渣快車比人炒牌,可唔可以同阿sir 講:「喂,成條街個個都超速架啦!你淨係炒我一個?」

總之,你有犯規,咪扣分囉。你理得人地邊個topic 有冇犯規呢。有時版主都會睇漏睇架。係咪?

不過,講真,我都唔認為版主係單單因為呢個原因黎扣你分。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-09-21
個人估計(真係估計咋),版主係唔鼓厲大家不斷post d 「桃色新聞」。可能版主認為,呢類風化案,討論一單半單都夠,無必要日日都攞一單出黎講掛。之前版主對呢個問題都有表過態,亦希望大家自律,少d post 呢d 新聞。但似乎無人理佢。

咁可能因為咁,用扣分方法明確少少咁表明版主既要求掛。

拿,講明呀!我全部估架咋。我唔代表E 版既意思架。大家都係等E版正式回覆作實啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-09-21
搬哂過黎,係一到講好過兩邊走。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-09-21
[quote]引用第7樓freezefox2006-09-21 15:05發表的“”:
個人估計(真係估計咋),版主係唔鼓厲大家不斷post d 「桃色新聞」。可能版主認為,呢類風化案,討論一單半單都夠,無必要日日都
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-09-21
引用第9樓焯彪21-09-2006 16:13發表的“”:
今日早上無入後台睇,求先岩岩入去睇番
E版扣分既時候,係有打原因..
.......

或者咁講...時事新聞範圍咁大...
但又無版規指引...即係口同鼻拗

人地唔講...鬼知邊d係唔鼓勵咩
一d提示/提醒都無...都咪話唔易中地雷...
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-09-21
引用第9樓焯彪2006-09-21 16:13發表的“”:
今日早上無入後台睇,求先岩岩入去睇番
E版扣分既時候,係有打原因..
.......

後台係咪指好友archive?

如果真係,咁樓主呢50分就比人扣得更無哩頭……
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-09-21
咁唔係個個為咗發表就走番去舊壇睇版規呀
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-09-21
引用第11樓kch2006-09-21 17:04發表的“”:

係100分
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-09-21
引用第11樓kch2006-09-21 17:04發表的“”:
後台係咪指好友archive?

唔係

「系統設置」..版主應該有的..