• 5870閱讀
  • 79回復

[意見]有一件事,我想搵大家傾傾 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2007-11-16
引用第59樓任天痕2007-11-16 16:48發表的“”:
下,唔係個個都可以叫公司的電腦部攪的咁的野喎,除非你好高職位.......

呢個我一定唔得~~~我邊有權因為我自己要上forum所以要求同事幫我公司個server set up個d野呀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2007-11-16
我又唔覺得禁左內聯網的IP,問題就會解決

而家問題又唔係好嚴重,有無必要為左果d無聊人令到有5-10個會員(其實應該唔止)帶來不便?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2007-11-16
引用第54樓borisli882007-11-16 16:34發表的“”:
恕我大膽直言,每次桶兄發表新野或者有好友提問時,佢都好似覺得我地唔識費事答,咁既「一言堂」作風仲邊有人肯俾意見喎。

凡事都係相對既。

唔理桶少既回應係點,事實上,有關呢方面既命題,真係無咩人肯發表下……

我唔識,就無辦法者。好多人明明都識,都唔肯比多D 意見我地。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2007-11-16
引用第59樓任天痕2007-11-16 16:48發表的“”:
下,唔係個個都可以叫公司的電腦部攪的咁的野喎,除非你好高職位.......

幾高職位都唔可以啦!

唔通話比人聽:「喂!唔該攪攪佢,我地係辦公時間同朋友係論壇到吹水呀!」

咁咩?

或者老細就得既………

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2007-11-16
呢d野唔係我一個可以做到

當然我亦會睇緊其他可行既辦法

旨在講左有呢個問題存在

我呢個方法未必係最好.....
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2007-11-16
引用第64樓垃圾桶2007-11-16 18:05發表的“”:
呢d野唔係我一個可以做到

下?「呢d 野」係指咩野?唔明。

當然我亦會睇緊其他可行既辦法
咁會唔會一次過講哂d 辦法出黎大家討論,好過宜家咁講d 唔講d 呢?
旨在講左有呢個問題存在
宜家其他會員就係講得你咩都無提供,講得太少嘛。大家都唔知點回應好。
我呢個方法未必係最好.....
無所謂最好,只有所謂比較好。問題係,我地可以得到既資料實在係少得可憐。桶少你既回應係咪可以再詳細d ,等大家可以明白多d?
.......

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2007-11-17
引用第47樓freezefox2007-11-16 14:45發表的“”:
睇黎個5-10個一次過黎哂呢個topic 到發言喎。 [表情] [表情]
我2 個ip 都是如此..
我真是不知道應該怎麼辦...

引用第50樓雲佬2007-11-16 15:04發表的“”:

其實個5-10個咪我係我地呢幾個老野囉 [表情] [表情] [表情]

以我所知咪我, 你, 老舒, 老任, borisli, 傑少, 師妹, 都佔左七個囉

還有我...
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2007-11-17
咩叫real ip?
我呢個係唔係?
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2007-11-17
不過,如果真係block左internal ip,我都可以係公司改為真ip出街ge......

不過最好係唔好喇,好煩架,公司的真ip唔係好夠用,俾人知道就唔係咁好喇.......
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2007-11-17
引用第68樓任天痕2007-11-17 21:51發表的“”:
不過,如果真係block左internal ip,我都可以係公司改為真ip出街ge......
不過最好係唔好喇,好煩架,公司的真ip唔係好夠用,俾人知道就唔係咁好喇....... [表情]

我都想唔block既,不過絕大部份既情況都係出真IP的

任兄係公司果陣,好友既server都係自動認到個IP係真IP

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2007-11-17
引用第69樓垃圾桶2007-11-17 22:19發表的“”:
我都想唔block既,不過絕大部份既情況都係出真IP的
任兄係公司果陣,好友既server都係自動認到個IP係真IP

咁都好的,原來我公司係用真IP加NAT出街的......

另外,桶兄其實係咪可以先check下近一二年活躍的會員的IP是否用真IP的....

大家都係驚自己係咪會俾block的一個,咁你列晒出黎俾佢地睇,咪會心安的囉......

先列出哪些是用internal ip的員會名稱,等其自動提出有否問題,若佢地都唔答覆的,咁可能證明呢的account已經唔用.......

另外,呢個壇有好多已經冇用的account,可能幾年已經冇login過,係咪可以刪除呢......?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2007-11-17
引用第70樓任天痕2007-11-17 22:45發表的“”:
咁都好的,原來我公司係用真IP加NAT出街的......
另外,桶兄其實係咪可以先check下近一二年活躍的會員的IP是否用真IP的....
.......
殺inactive既account我想做好耐

但係而家server咁既情況,加上準備搬server

搬左先做了

垃圾桶四Be
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2007-11-17
引用第71樓垃圾桶2007-11-17 22:50發表的“”:
殺inactive既account我想做好耐
但係而家server咁既情況,加上準備搬server
搬左先做了

原來呢件事,你有預備的,但冇人知......

其實,有好多野,桶兄想會做的、或預計會做的事,應該出post通知大家,等大家知道你有所準講,唔好成日收收埋埋..........

你始終係一壇之主,俾多的信息給大家,大家會安心的ge.........

如果唔係,大家會覺得係呢個壇冇乜安全感,成日驚呢樣、驚個樣......我係咪又亂講野呢....?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2007-11-18
引用第72樓任天痕2007-11-17 23:29發表的“”:
原來呢件事,你有預備的,但冇人知......
其實,有好多野,桶兄想會做的、或預計會做的事,應該出post通知大家,等大家知道你有所準講,唔好成日收收埋埋..........
.......

好多野都要逐步逐步來

唔可以一次過咩都放哂出來的

我都想有咩講咩

但係未有任何切實可行的定案之前都唔可以太早講,萬一唔成事既時候,受耙既又係我地....

好多野都要搬左server之後先可以逐步逐步做

加上好多野都要經muly批左先可以做

例如清理舊account
呢樣野我想係唔夠的,要有實際理據,muly批左先可以做

而家最大既task ahead係搬server

逐步逐步來啦

好多野唔可以太急做的

你無講錯野.....會員都有會員的難處,有concern,版主都有版主的難處,亦有concern

我地technical既....有時既野係好.....但係落到會員果級既時候就未必ok...

有時真係左右為難,除非係緊急情況

不過短期內都唔會做Account既野住

要做,都一定會有充分的通知,足夠的時間比版友去處理.....

Account問題係繼Server之後另一個極大的問題

攪掂左server先.....

之後先再諗account既問題....

以前都試過一獲
我地由phpbb轉phpwind的時候,都做過一次,delete左當時一半account
我一個人檢查6000個戶口狀況,都唔係易的.....工程太大了

過左server呢件先了...

呢個遲d ok左之後,交左proposal比muly批左之後先再公佈了

但係我可以講一d既係

處理 server問題後,清理會員奇怪戶口會係technical方面日後重要的工作,呢2個會係好友最大既資產
當事成之後,好友既發展會好好多

垃圾桶四Be
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2007-11-18
引用第73樓垃圾桶2007-11-18 00:49發表的“”:
好多野都要逐步逐步來
唔可以一次過咩都放哂出來的
.......