• 5761閱讀
  • 90回復

[論壇公佈]補回Post count及好友元之安排(查詢用) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2008-10-02
引用第11樓垃圾桶2008-10-02 01:21發表的“”:
條式計出來的
好友元係補發既post count * 35

佢仲係拎住西瓜波~
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2008-10-02
引用第15樓迪神2008-10-02 01:36發表的“”:
佢仲係拎住西瓜波~ [表情]

每日中午我會入指令update...
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2008-10-02
點解x35既?_?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2008-10-02
引用第3樓軒軒~阿B2008-10-02 00:43發表的“”:
不如算啦

i think it is a good suggestion.

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2008-10-02
其實唔補仲好啦。

唔補,大家雖然都少左D POST 同好友元,但由於係技術問題引致,不存在人為因素,無所謂公唔公平,只有好唔好彩。即係,你個段時間既POST 多,宜家CUT 左,係有D 唔好彩。但唔會有其他公平與否既問題。因為大家都係一致地係某一個日子被人CUT。

相反,宜家補番,就存在大量人為因素。大量灰色地帶。會員未必可以提供準確既POST 數是其一。有D 會員唔係成日黎,唔知呢件事,無登記又無得補番(當然,佢地根本可能唔介意)。咁既情況下,你根本無可能做到大家一致!大家唔一致,就會出現唔公平既情況。一陣攪攪下有咩爭執,更加係無謂之極。

無端端做多咁多工夫,就係為左補番個幾個月既POST?會唔會有D 費時失事呀?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2008-10-02
仲有,呢樣野除左涉及技術支援既問題外,一定程度上,亦係行政問題,桶少係正式宣佈前,其實有冇同兩位總版好好商量,考慮當中會引起既問題或後遺症,然後先宣佈呢?

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2008-10-02
唔補都好o架

但補左果d.....點算?

又冇奶油補d唔補d o架喎...
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2008-10-02
引用第21樓迪克2008-10-02 21:18發表的“”:
唔補都好o架
但補左果d.....點算?
又冇奶油補d唔補d o架喎...

未補架係話?個邊上報資料咋係話?

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2008-10-02
其實就算真係補,好友元 x 35 真係莫名其妙,無端端做成通貨膨脹……

每個回復 5元,每個新主題 50元,x 35 即係話超過一半既 posts 係新主題……

如果用上面呢個資料「共 37340 篇主題 | 1128113 篇文章 |」黎計,大約每三十個 posts 先有一個新主題,即係話個 factor 應該係 (29x5+1x50)/30 = 6.5,即係好友元應該只係 post 數既 6.5 倍。就算真係想益呢段期間發 posts 多既會員 (利益申報︰我都可能係其中一個較多 posts 既),用每十個 posts 一個新主題黎計都只係 x10……
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2008-10-02
引用第22樓freezefox2008-10-02 21:23發表的“”:

打左updated by peter果d係補左架~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2008-10-02
引用第22樓freezefox2008-10-02 21:23發表的“”:

補左喇,我都唔執輸補左……

你去「好友銀行」睇睇,無端端多左好多大富翁!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2008-10-02
其實呢D 野點解唔可以大家有商有量,傾好先黎做?

宜家行到一半半,真係錯左既話,點算?我睇唔到補回POST 數同好友元有咩咁迫切性,一開壇咩都未攪咩都未傾第一件事竟然係先攪呢樣野………

剩係識事後問:「宜家點算?」!點解唔係事前問:「大家話應該點做?」

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2008-10-02
引用第24樓迪神2008-10-02 21:32發表的“”:
打左updated by peter果d係補左架~ [表情]

總版,有問題,點解唔提出?

係咪次次都要推我出黎做醜人先安樂?

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2008-10-02
引用第25樓火鳳凰2008-10-02 21:32發表的“”:
補左喇,我都唔執輸補左……
你去「好友銀行」睇睇,無端端多左好多大富翁! [表情]

我都係見有人補左
咁我都去上報..
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2008-10-02
我之前上到七萬幾POST,成萬幾個POST,X35,咪變成四、五十幾萬??

我係好友咁多年,到四月份先得四十萬,區區幾個月,變多一倍出黎????

條數點計架?