• 5757閱讀
  • 90回復

[論壇公佈]補回Post count及好友元之安排(查詢用) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2008-10-02
引用第41樓迪克2008-10-02 21:53發表的“”:
我怕其實總版知道o既時候
已經係桶少update左好幾位會員之時....

即時喝停囉!!!仲等?

我岩岩先落機,都第一時間上黎講野啦。尋日係機場候機室見到呢個TOPIC 都已經暗叫不妙,不過以為未執行,仲有得救。

點知原來已經執行緊…………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2008-10-02
事前開壇前已經同總版提過,佢地無反對

亦問左幾次總版通告有無問題先開壇

昨晚於0017開壇,當我處理左9個會員後,發現有問題,我即時問返三郎,當時0123,問返三郎,同佢講好友元個數睇落好大
但當時三郎講開左頭無所謂,先繼續做的
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2008-10-02
未開壇之前係傾過,不過果陣只係講緊post count既方法,宜家咁樣係我同三郎同意下先做既~~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2008-10-02
咁宜家還原啦

要補.仲有大把人未補
橫掂都係做
不如將補左o既一小撮還原返仲好
只愛足球
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2008-10-02
引用第47樓迪神2008-10-02 22:06發表的“”:
未開壇之前係傾過,不過果陣只係講緊post count既方法,宜家咁樣係我同三郎同意下先做既~~

一口咬定就話我無問就錯?

唔問話我錯,我認
問左有同意都話我錯,我無野好講

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2008-10-02
SORRY ,既然係兩位總版都贊成既,咁無問題。係我唔岩,我收番之前既言論。

離線winstonlam
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2008-10-02
I think most of us just have the doubt on where the X35 factor come form, it looks high for compensate purely for post but may be ok if that include compensation for interest lost (we don't separate the two items in the first place, right?)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2008-10-02
引用第49樓垃圾桶2008-10-02 22:08發表的“”:
一口咬定就話我無問就錯?

係我錯,係我唔岩!

我鄭重向你道歉。

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2008-10-02
引用第51樓winstonlam2008-10-02 22:09發表的“”:
I think most of us just have the doubt on where the X35 factor come form, it looks high for compensate purely for post but may be ok if that include compensation for interest lost (we don't separate the two items in the first place, right?)

利息損失我係有考慮過的

出一篇文係50
回一篇文係5

以0.1%,同現時版友存款平均數來講同經活動所得,補返*35係差唔多,始終係一個估計

垃圾桶四Be
離線winstonlam
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2008-10-02
引用第53樓垃圾桶02-10-2008 22:13發表的“”:
利息損失我係有考慮過的
出一篇文係50
回一篇文係5
.......

Noted with thanks....this sound reasonable for me.
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2008-10-02
我今朝早都呆左呆.......

我張果36萬好友元全數放晒入銀行無郁過.....

等你地決定點搞............
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2008-10-02
引用第53樓垃圾桶2008-10-02 22:13發表的“”:
利息損失我係有考慮過的
出一篇文係50
回一篇文係5
.......

月息係 3%,假設會員係平均出 post (即係每個月出 1/4 既post),四個月損失既利息係 0.25*1.03^4+0.25*1.03^3+0.25*1.03^2+0.25*1.03-1=7.73%

頭先計過個 factor 應該係 x6.5,就算加埋利息都只係 6.5*1.0773 = x6.9,同 x35 並唔係差唔多

至於大家原有係銀行既好友元既利息,銀行已經照計左,大家並無損失……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2008-10-02
另外,從活動賺取(或損失)既好友元,同 post 數並無關係,唔可以咁樣計落去……

不過管理層既然已決定咁做,並已做埋,作為小會員只能指出計數既錯誤,希望下次不要再計錯……
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2008-10-02
老老實實

我覺得呢,post數補返都合理
好似廢托咁,已經係特級會員,變返新晉,真係好慘(例子應該唔單得佢一個啦)
最慘係有d地方要權限o架嘛
所以,補都係應該o既

之但係呢,好友元方面,宜家明顯乘得太大啦...
數我唔識計,但都係果句,睇返10樓迪神o既例子,就知宜家條數真係錯左
只愛足球
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2008-10-02
個人認為, 補POST補好友元, 可能真係有咁既需要
我自己就無所謂
但見到好似廢托咁...如果唔補POST要佢重做新進會員好似有少少唔太好

但好友元...*35...真係太過多喇...
完全唔reasonable...

我覺得個補償可以係: (全論壇總文章數量+全論壇總主題數量)/全論壇總文章數量 X 5