• 6743閱讀
  • 122回復

[意見]就 YFF 子版問題公開討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-02-20
引用第13樓freezefox2009-02-20 16:52發表的“”:
但我要提醒一句,規則從來都係死古古既。你一係唔好定落黎,定左落黎就要守。唔好有D 跟有D 唔跟,咁只會令到人覺得我地呢班資深會員享有特權。自己人就喂喂喂,對D 新進會員就嚴格執行。咁樣既話,無人會真心服我地既規舉。就算礙於形勢唔敢發火,心入面都會話你地成班小圈子玩哂。
一周一TOPIC(純問陣計),就人人都一周一TOPIC。若然老狐可以一周三TOPIC,咁大家又會點諗?
.......

一直遊戲都係放遊戲版喎。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-02-20
將d topic放入子版, 起初確實係可以預見到受注視o既程度可能會有所下降, 不過相信隨住時間過去, 大家就會適應返, 從而習慣去找尋自己需要o既資訊. 例如如果覺得preview有用, o甘住版發現唔到preview, 自然會周圍click去望下, 自然就會找到. 找不到仲可以問. 所以其實放topic落子版, 應該係適應上o既問題比較大.

亦有部分會員覺得, 講資訊擺出去, 就會無人理. 其實未必. 我覺得最常見到o既呢方面o既問題, 就係"出分" topic入面, 樓主將比賽當日o既最高得分o既球員列出黎o既時候, 唔知道去邊到得到呢個資料. 或者我試試解釋一下.....

當然, 有d人知道其實拎呢個資訊o既link其實係可以在yff版裡面找得到, 不過有d人還是會問, 咦, 邊到黎架呢d資訊. 從正面去想, 我覺得, 可能問o既人都係比較新o既會員. 如果係, o甘我地好友既然都以"細壇玩得比較埋, 同埋比較有人情味"自居, 有新d o既會員提出呢d疑問, 其實解答一下亦未嘗不可呀~ 有時好似呢d資訊可能一星期只需要用一次o既關係, 可能大家無o甘熟個link放響邊, 又或者大家應該都知, 呢d topic習慣係搶黎開, 開慢d怕俾人搶左黎開o甘, 所以開o既時候無時間從新去找個link, 於是就貪方便問, 也有可能. 況且, 正如大部分人買電器一樣, 其實都未必會從頭到尾將說明書入面每一項都看一次啦. 所以新會員問呢d問題, 我覺得可以理解.

至於如果想更加清楚, 可以再細分都仲得, preview一個子版, 其他資訊一個子版, (如此類推去細分) o甘就更加清楚, 不過有無此必要就難講d..... 但係若然唔分, 就全部炒埋一碟, 呢個應該係最差最差o既一個情況...... 按topic內容分類, 可以方便大家瀏覽, 令大部分會員受益, 我覺得應該將方便大部分會員呢一點放在資訊可能得不到全部會員o既注意呢點之上, 始終講到尾, 會員都有義務去自己找尋自己想要o既資訊. 至於開子版, 定用唔同顏色去mark個topic以作分類, 因為效果差唔多o既關係, 我自己覺得都無所謂. 如果有其他辦法做到同樣效果, 其實都可以研究研究~
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-02-21
我自己其實鐘意用子版,正如火兄話企企理理,要搵"資料"(如果會員自己主動去搵)真係幾方便,但又因為人流問題,已經小人仲要分流去子版,再加上論壇設定問題,無啦啦最後回覆顯示唔到,攪到子版變成黑洞......

可能我自己已經習慣左有子版既存在,變成上個月突然取消子版之後成個版都好亂,d topic個個都五顏六色............

的確成個所謂既資料版入面真係九成都係preview,如果係繼續分子版的話,應該真係有需要再改改個分類,一d特殊既資料topic,例如突發新聞,邊個出唔出到場,邊隊deadline前既出場陣容等等,擺係子版入面都叫人幾難識應....

同埋當初提議分類果陣有兩個方案(唔記得我有冇公開講過...),一係分子版,一係成個yff分做一個大區,每樣各自一個大版,宜家睇來子版壞多過好,咁各自一個大版又點呢?定係照舊集中一個版大dau亂??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-02-21
開多個大版其實唔係無得諗。至少一定唔會出現出左post 都無人知既情況。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-02-21
引用第17樓迪神2009-02-21 20:19發表的“”:
我自己其實鐘意用子版,正如火兄話企企理理,要搵"資料"(如果會員自己主動去搵)真係幾方便,但又因為人流問題,已經小人仲要分流去子版,再加上論壇設定問題,無啦啦最後回覆顯示唔到,攪到子版變成黑洞...... [表情]
可能我自己已經習慣左有子版既存在,變成上個月突然取消子版之後成個版都好亂,d topic個個都五顏六色............ [表情]
的確成個所謂既資料版入面真係九成都係preview,如果係繼續分子版的話,應該真係有需要再改改個分類,一d特殊既資料topic,例如突發新聞,邊個出唔出到場,邊隊deadline前既出場陣容等等,擺係子版入面都叫人幾難識應....
.......

支持 yahoo 區……

一來可解決黑洞問題,二來所有分區可以「平起平坐」,冇主版子版之分……
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-02-21
我都支持開大區

早兩日都同旗哥講過好唔好開個大區
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-02-21
引用第20樓三郎2009-02-21 22:03發表的“”:
[表情] 我都支持開大區

原則上唔反對開多個大區,不過要傾清楚兩個版區既功能,然後希望各人遵守,唔好再重滔覆切,出現咩 d 人去晒 A 區唔用 B 區,又或者一 topic 多功能既問題。
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-02-21
引用第20樓三郎2009-02-21 22:03發表的“”:
[表情] 我都支持開大區

我都支持開個區,因為已經試過取消子版唔太可行。
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-02-21
我支持開大版啦 .. 應該會係最好方法

始終 YFF 係好友咁受歡迎 , 有足夠人流 , 絕對有條件

而開左可以解決驚收埋係子版冇人睇既難題 ..
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-02-21
支持開多個 YFF 大版,應該可以解決到資訊區人流少既問題,同時亦可以鼓勵大家多D 張貼資訊

細節例如功能、版規等可以再作討論
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-02-22
如果server可以負荷的話
最好既解決方法當然係開多個大版啦

咁樣有人留言的話,出面既人都可以睇到
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-02-22
唔知大家再信唔信我講既野,其實今季一早已經同桶笑係msn講過,將YFF變成一個大區........

但得回的答案係:「睇定先至決定.........」
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-02-22
引用第26樓任天痕2009-02-22 09:58發表的“”:
唔知大家再信唔信我講既野,其實今季一早已經同桶笑係msn講過,將YFF變成一個大區........
但得回的答案係:「睇定先至決定.........」 [表情]

桶笑負責決策?_?
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-02-22
引用第27樓三郎2009-02-22 10:28發表的“”:
桶笑負責決策?_?

我初時係問佢技術上的問題先,如果唔得,咁講出黎都冇用喇.......
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-02-22
引用第28樓任天痕2009-02-22 10:30發表的“”:
我初時係問佢技術上的問題先,如果唔得,咁講出黎都冇用喇.......

會有咩技術問題?

整個大區出黎?