• 3198閱讀
  • 48回復

[電影]一百萬零一夜 (Slumdog Millionaire) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-03-01
(正相!)

導演:    丹尼保爾
片長:    120分鐘

在眾多屏息以待的觀眾面前,18歲的賈馬勒只要正確回答最後一條問題就可以在印度最受歡迎的電影遊戲節目「誰想成為百萬富翁」中贏出,獲得二千萬盧布的獎金,成為百萬富翁。

眼看賈馬勒只剩一題就能成為百萬富翁,心有不甘的節目主持人Prem Kumar認定他作弊,趁節目暫停錄影,通知了警方以欺詐的罪名逮捕了賈馬勒。警方和Prem Kumar及其他觀眾一樣,都十分疑惑沒讀過書的孤兒為何能答對所有連博士專家都沒把握全中的問題,他們遂逐個問題探討,由賈馬勒娓娓道來自己不可思議的遭遇及這些經歷如何成就他的成功……

我見button 個topic 全部都講Slumdog Millionaire

我覺得畫面好靚(可能係爆saturation )

劇本妙,(雖然好似有d太完美,不過既然係小說改篇(叫Q&A),小說世界咩都有可能架啦)

一d廁所位都冇
[ 本文被智者在2009-03-01 10:56重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-03-01
下星期睇先。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-03-01
尋晚睇左, 真係好好睇, 由其係佢兩兄地成長過程, 試想像下自己可唔可以好似佢地咁生存落黎, 其實好適合而家D小朋友睇下, 唔好郁下就要生要死.
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-03-01
我都覺得幾好睇~~
觀眾會同戲入面o既人連結...佢笑...你會笑..
佢緊張...你會緊張..
離線羔羊仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-03-01
岩岩睇完返黎

離線江川徹
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-03-01
我覺得麻麻地 no country for old men正好多
可能我有d變態
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-03-01
臨尾好感動
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-03-01
岩岩睇左
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-03-01
今晚同屋企人一齊睇
好感人ar~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-03-02

Yeahhh...! Amitabh Bachchan~~!

∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-03-02
我都睇左,好正ar~~

故事流暢,剪接o個位都幾勁,時序一d都唔亂,而且,有幾個位 d 鏡頭仲好凌厲,好似貧民窟追逐戲咁,剪得好正,怕攝技巧角度都好勁,令人印象深刻﹗配樂方面亦唔錯,令d場面更緊湊,我諗之後出碟可以再聽多次,d 配樂有好多都係印度的歌,而佢d 劇情又多元化,貧富懸殊、宗教衝突都有,d 配樂應該會有更多層次,可以細聽。

故事鋪排都好正,不過如果冇百萬富翁做骨幹(就好似button 個故事唔係返老還童),呢d講第三世界的片好難會引起彈到出黎。劇情都算合理,不過百萬富翁o既問題會唔會太簡單?又或者個結尾唔係 happy ending 會唔會好d?不過,呢 d 枝折位都唔係太重要,因為我發現同場的觀眾去到尾都投入晒。而且,當節目主持問最後一條問題時,全場的反應都超一致。最後套戲仲要做返個首尾呼應。睇完,我都感動到有d眼濕濕﹗

不過,之後再細想下,又覺得有 d 誇張喧染。雖然,主角玩百萬富翁逢關過關有d誇張,但呢d係戲劇效果,劇情需要,我ok。但套戲描述印度到十分不堪,印度人又醜惡又奸險,我就覺得有d 嘩眾取寵,真係有d矮化印度人(唔通印度真係冇好人? 只有會比小費的美國人會有品 d ?)。Anyway,我始終覺得真係好正。睇完batman會個心唔舒服,會反思咩叫正義、犧牲。睇完呢套片,不論係咪真係太煽情,都對會反思自己的過去,對命運、對呢個世界都會有多一種的體會。
[ 本文被liuming在2009-03-02 15:27重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-03-02
引用第9樓sakura_32120042009-03-02 03:15發表的“”:
[img]http://i223.photobucket.com/albums/dd233/azurecnx/Slumdog.jpg[img]
Yeahhh...! Amitabh Bachchan~~! [表情] [表情] [表情]
.......

omg...
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-03-02
引用第9樓sakura_32120042009-03-02 03:15發表的“”:
[mg]http://i223.photobucket.com/albums/dd233/azurecnx/Slumdog.jpg[/img]
Yeahhh...! Amitabh Bachchan~~! [表情] [表情] [表情]
.......

呢幕真係....
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-03-02
四個字 :全程投入
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-03-02
最尾果段舞好正

http://www.youtube.com/watch?v=OdIGMGdH1XQ&feature=related
[ 本文被智者在2009-03-02 12:58重新編輯 ]