• 9230閱讀
  • 138回復

[寵物]犬隻百科全書 - 新增迷你史納莎 - 114樓(p8) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2009-05-15
引用第89樓*艾瑞克*2009-05-15 17:02發表的“”:
無錯...
但係我一向覺雜種乖過純種的...sosad

其實我覺得最大分別係純種既身體姿態係靚D囉
即係成個骨架﹐比例﹐毛色會好協調
但係隻狗本身既性格﹐智商﹐唔代表會好D~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2009-05-15
我都post返上個禮拜我執到既一隻流浪狗....當日就還返比個主人lu~

離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2009-05-15
d口水...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2009-05-16
引用第92樓*艾瑞克*2009-05-15 22:06發表的“”:
d口水... [表情]

小兒科.....
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2009-05-16
聖伯納係咪好容易爛嘴?
我見雄性仲流得仲犀利
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2009-05-16
引用第94樓victorally2009-05-16 12:25發表的“”:
聖伯納係咪好容易爛嘴?
我見雄性仲流得仲犀利 [表情]

爛嘴又無聽過....不過因為耳仔dup落黎就會易發炎....同埋要抹眼屎...同抹口水~
離線王子托迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2009-05-17
引用第95樓tc22182009-05-16 12:49發表的“”:
爛嘴又無聽過....不過因為耳仔dup落黎就會易發炎....同埋要抹眼屎...同抹口水~

養狗仲麻煩過養人...................
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2009-05-17
引用第96樓王子托迪2009-05-17 04:19發表的“”:
養狗仲麻煩過養人................... [表情] [表情]

聖班納未算....我養既另一隻仲煩....
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2009-05-17
西摩犬 - Samoyed(薩摩耶犬)

簡介

原 產 地 : 俄羅斯 ( 西伯利亞 )
總 體 外 觀 : 屬大型犬,比雪橇犬還要大。友善開朗的面孔和白厚的毛層。
體 型 : 雄犬53-58cm、雌犬48-52cm
頭 部 : 長長的臉,看起來常常像在笑一樣。
眼 睛 : 深黑色。
耳 朵 : 耳背呈微拱,豎立起。
鼻 : 呈黑色。
身 體 : 17-30kg
尾 巴 : 長而捲曲在背上。
披 毛 : 膨鬆直順的上毛下方長滿披毛,厚厚的數層疊在一起,可抵擋風寒。
顏 色 : 純白色。
體 態 : 其天真無邪的表情和雪白的毛深具魅力。
性 格 : 生性活潑、溫馴而篤厚、警戒心強。

犬用途:牧馴鹿、雪橇犬

起源與歷史:

屬於狐狸犬的品種,據傳原居於伊朗高原,因被追逐而北移,直到北極海的葉尼塞河後才定居於此,名字是取自最早的主人-西伯利亞的原始部落薩摩耶族,這些民族因長期居於惡劣的環境,因此培養出強悍、勇敢、耐力十足的民族性,所豢養的狗的天性也幾乎與主人如出一轍,是優秀的雪橇犬。

起初用來放牧,保衛馴鹿和拉雪橇,後來毛皮商透過交易將其帶回到歐美後,受到了很大的歡迎,理由並不是牠具有強勁的耐力和健碩的體魄,而是因為牠的性情溫馴而篤厚,且外型優美。到了十九世紀,被視為玩賞寵物後,飼養數量急增。也因為具刻苦耐勞的精神和體力,還被依重於極地考察探險的活動。現代的薩摩耶犬雖然有時仍參與拉雪橇競賽的活動,但大部分的飼主們早已把他們視做是人類的伴侶來疼愛了。

*source - http://www.yochu.com/group/big/samoyed.htm*

優點
西摩最為特出的就是白雪一般的厚毛和天真無邪的笑臉。其性格開朗活潑﹐深得愛狗人士既歡心。無論外表和性格都十分討人歡喜。

留意
毛長易於脫落,所以每週至少要整刷兩次。性情活潑、精力充沛,愛好在雪地中奔跑,活動量大,需要天天運動。強烈既警戒心令西摩常常因小許異樣而吠叫。因為是大型犬同比較活躍﹐所以要注意骨絡問題。
*極不適合於一般香港家庭飼養

更多圖片

西摩和雪地係完美既配答

BB時會因為耳仔未夠力所以耳仔會dupdup地~

我個大仔就係呢類狗~

所謂既梳毛...唔係梳兩三下....呢個係我大半個鐘既苦工....仲有得梳架﹗﹗﹗
[ 本文被tc2218在2009-05-17 05:34重新編輯 ]
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2009-05-17
細個果時真係好得意...sosad
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2009-05-17
西摩呢類勁甩毛既狗我絕對養唔到,因為會引起氣管敏感。
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2009-05-17
引用第100樓國球旗2009-05-17 10:13發表的“”:
西摩呢類勁甩毛既狗我絕對養唔到,因為會引起氣管敏感。 [表情] [表情]

其實你有無鼻敏感都實會令到你敏感﹐只不過係會去到咩level....所以好多fd都唔會黎我屋企
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2009-05-17
可以清哂d毛會好d...
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2009-05-17
引用第102樓垃圾桶2009-05-17 12:59發表的“”:
可以清哂d毛會好d...

鏟毛係最最最後既方法....因為西摩無晒D毛保護好易晒傷....同埋因為無晒D毛﹐會自尊受損所以好可能會depress...
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2009-05-17
引用第103樓tc22182009-05-17 13:08發表的“”:
[表情] 鏟毛係最最最後既方法....因為西摩無晒D毛保護好易晒傷....同埋因為無晒D毛﹐會自尊受損所以好可能會depress...

但係d毛多到咁....
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!