• 6579閱讀
  • 216回復

[攝影]買左相機啦~500D!!!! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-05-14
引用第11樓工藤新一2009-05-14 01:11發表的“”:
再一問.....
kit鏡可以影到幾遠?難唔難玩?

睇你買咩機咋喎。隻隻唔同架喎。

好似sony 之前就做promote,買一機送兩支鏡。最抵係呢部!長短鏡各一。

N記 買D90 個支好似係18-105 咁上下,雖然係KIT 鏡,但呢支鏡卻評價甚好,絕對唔係一般KIT 鏡可以比!而且個覆蓋範圍由最近既18MM到中距離既105MM,基本上覆蓋哂你最常用既焦距。已經足夠作為天涯鏡有突(即係一鏡走天涯,換都唔哂點換)。

但D90 屬於中階機,出機貴成九千幾,我諗唔係你心水選擇。

C 記近排推出新型號500D,係450D 既後繼機。若然你想選C記既入門機,就梗係買呢部,無理由買番450D架。500D 百老匯賣六千鬆DD,你去旺角永成個D 問下可能再平DD。又或者好似E 版咁講等多幾個月又或者會跌番幾舊水都未定。

500D 跟個支就係18-55。係最常用既距離。室內影人一定岩用。不過光圈得3.5,可能成日要推個個ISO。不過C記既除雜訊功能唔錯,推到1600 都唔會太大問題。大不了用內閃補光。

一般初學,夠用架啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-05-14
如果真係念住「投資」影相尼個興趣,可以先買部入門機種,鏡既部份可以買隻變焦同中焦段黎頂住先。

由於不知你影相主要係在邊一方面(影人,景,生態...),不同方面對鏡頭都有不同的需求,等影左段時間清楚自己真正要的,才投資買入你會用到的鏡。

我自己既例子,由於 budget 問題,最後決定買 SLR-like, semi-pro 既機型。焦段包括了廣角至長焦段,能拍下花既同時都可以影下月光。加上 DSLR 既 M function (手動調整光圈、快門..)都可以玩下,可以熟悉下影相 D 原理。當然啦,有好就有唔好既地方。由於感光元件相對較小,成相品質就無法和 DSLR 相比了...

希望我既例子可以俾到你做參考。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-05-14
引用第16樓ckfcuk2009-05-14 21:04發表的“”:
如果真係念住「投資」影相尼個興趣,可以先買部入門機種,鏡既部份可以買隻變焦同中焦段黎頂住先。
由於不知你影相主要係在邊一方面(影人,景,生態...),不同方面對鏡頭都有不同的需求,等影左段時間清楚自己真正要的,才投資買入你會用到的鏡。
我自己既例子,由於 budget 問題,最後決定買 SLR-like, semi-pro 既機型。焦段包括了廣角至長焦段,能拍下花既同時都可以影下月光。加上 DSLR 既 M function (手動調整光圈、快門..)都可以玩下,可以熟悉下影相 D 原理。當然啦,有好就有唔好既地方。由於感光元件相對較小,成相品質就無法和 DSLR 相比了...
.......

我個陣一早話平平地讓我部二手 SEMI-PRO 比佢架啦。佢唔要之嘛。

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-05-14
引用第17樓freezefox2009-05-14 21:08發表的“”:
我個陣一早話平平地讓我部二手 SEMI-PRO 比佢架啦。佢唔要之嘛。 [表情] [表情]

咁你不如「借」佢用住先囉....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-05-14
引用第18樓ckfcuk2009-05-14 21:22發表的“”:
咁你不如「借」佢用住先囉.... [表情]

「賣」左比人囉。

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-05-14
引用第19樓freezefox2009-05-14 21:24發表的“”:
「賣」左比人囉。 [表情]

sosad....
離線matt-scorpio
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-05-14
D90 支18-105 第一次出site就爆mount, 因為係膠做

好彩唔洗錢整

相比D70支kit, 冇金屬mount + 防水膠邊 + 距離尺, 但多左70-105個range, VR

D80支kit, 最長zoom 但最差光學

印象中Tamron, Sigma 有18-200的鏡, 都係$2000到
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-05-14
引用第21樓matt-scorpio2009-05-14 21:36發表的“”:
印象中Tamron, Sigma 有18-200的鏡, 都係$2000到
.......

我個FD 用緊呢支。評價係………「一份錢一份貨,你想點哎?」

其實係真係唔錯的。抵用既。不過無防手震功能,ZOOM 遠少少個陣就易失焦囉。

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-05-14
引用第22樓freezefox2009-05-14 21:42發表的“”:
我個FD 用緊呢支。評價係………「一份錢一份貨,你想點哎?」 [表情] [表情]
.......

長鏡,唔係高快門就係上腳既啦,想手持真係好難...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-05-14
引用第23樓ckfcuk2009-05-14 22:01發表的“”:

戶外夠光,快門可以較快D,都OK 既。

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-05-14
引用第24樓freezefox2009-05-14 23:01發表的“”:
戶外夠光,快門可以較快D,都OK 既。

所以就要了解自己既需要,同埋熟悉個鏡的特性..
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-05-14
引用第23樓ckfcuk2009-05-14 22:01發表的“”:

安全快門速度=1/焦距
去到200mm既話,即係唔可以慢過1/200秒
一係就好好天,一係就落腳架
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-05-14
引用第15樓freezefox2009-05-14 20:08發表的“”:
睇你買咩機咋喎。隻隻唔同架喎。
.......

咁價錢方面0米唔係同450d差好遠囉??
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-05-14
引用第16樓ckfcuk2009-05-14 21:04發表的“”:
.......

我主要就係想影景多.
影人方面都真係比較少...
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-05-15
引用第28樓工藤新一2009-05-14 23:50發表的“”:
我主要就係想影景多.
影人方面都真係比較少...

影景既話18-55夠玩架啦
而且影景通常會收細光圈,所以kit鏡光圈唔夠大依個缺點,相對地影響比較細