• 6536閱讀
  • 168回復

公民黨提出五區總辭名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2009-09-08
引用第84樓seattleqoo2009-09-08 18:18發表的“”:
係香港人未準備好定中央未準備好????

明顯地,中央認為香港人未準備好

我個人認為香港人未準備好
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2009-09-08
引用第88樓科高2009-09-08 18:29發表的“”:
三郎、廖明,真係好對唔住,我的確講唔到幾時先係適當時機
我認同「循序漸進」呢4隻字,我真心認為,如果真係要做到循序漸進,就根本講唔到幾時適當(呢個答案請勿見怪)
不過我可以講出我少少經歷同睇法
我第一次夠年齡投票時,我很討論建制派,認為很保守,果時我係支持民主黨的
不過,自從我見到民主派經常逢政府必反,我就開始心生厭惡(我唔會護短,政府有錯我都會大大力插,但乜都賴政府、賴特首,甚至只為政治目的出發,我就看不過眼)。我個人覺得,社會上仍然有很多人對時事、政治議題不太關心,但他們亦可能會因為人云亦云,或涉及自身利益時批評政府........至少就住呢d情況,令我覺得港人的政治思想普遍仍未成熟。
當然,近年我覺得整身意識係好左的,好似您地2位,亦有自己的論點及想法,如果普選既時候,我相信您2位選出來的人,是令人放心,不會胡亂選出來的(在此叉開一下:我10多歲時見到四大天王支持者眾,期期yes都有幾萬名fans支持,當然已經諗,如果一人一票選特首,會唔會選左個最受港人喜愛的人物出來,而唔係適合當特首的人出來架?)
不過,我現階段認為仍然有唔少講人唔係好似您地咁懂得/會去分辨,所以認為不是時機......幾時係??我真係無答案
BTW,如果社會上有多一點像我們這些平心靜氣的討論,相信晉程會更好(中央/政府認唔認同就另一回事)
.......

可唔可以再舉d具體既例子,例如..有咩政策係政府岩你覺得佢地反對錯?我自己都有少少同意就係雷曼事件一開始既時候

反而呢個我覺得其實無問題。例如上次梁家傑對曾蔭權,只要睇左曾蔭權係電視上點樣玩殘梁家傑,我諗正常人都唔會投梁家傑掛。其實普選又唔係話提名完左即刻投票,係投票之前,如果你係無料,好快就會現形。

無可能期望我地一開始就同歐洲國家相比,我深信有左開始先可以成熟

可惜我地好似連開始既機會都無
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2009-09-08
引用第88樓科高2009-09-08 18:29發表的“”:
我認同「循序漸進」呢4隻字,我真心認為,如果真係要做到循序漸進,就根本講唔到幾時適當(呢個答案請勿見怪)
.......

千字文...

如你所說,香港都好難有普選...
不過,都好難估普選下會選d咩人~

如果講合適時機,應該係等上海發展成熟先有得諗~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2009-09-08
引用第91樓三郎2009-09-08 18:39發表的“”:
可唔可以再舉d具體既例子,例如..有咩政策係政府岩你覺得佢地反對錯?我自己都有少少同意就係雷曼事件一開始既時候
反而呢個我覺得其實無問題。例如上次梁家傑對曾蔭權,只要睇左曾蔭權係電視上點樣玩殘梁家傑,我諗正常人都唔會投梁家傑掛。其實普選又唔係話提名完左即刻投票,係投票之前,如果你係無料,好快就會現形。
.......

因為香港的泛民好多都係來自壓力團體~
企係自己的論點去睇人地既野~
最後變左逢事必反~~

亦因此有人會認同精英管治~
而有d人認為精英係揀出黎,有人亦認為精英係選出黎~
睇下你點睇~~~
而我相信江山自有人才出~
擔心唔黎,亦不須要擔心~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2009-09-08
引用第89樓科高2009-09-08 18:30發表的“”:
相信我地會成為一對和而不同的好朋友 [表情]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2009-09-08
引用第93樓liuming2009-09-08 18:47發表的“”:
因為香港的泛民好多都係來自壓力團體~
企係自己的論點去睇人地既野~
最後變左逢事必反~~

.......

我非常認同呢點,就好似廿三條咁,我唔係想講話呢樣係反對得正唔正確
但就有好多人未諗清楚/知清楚條例係點,就走去反對~~

所以我一時間都好難答到三郎有咩具體既例子
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2009-09-08
引用第94樓liuming2009-09-08 18:49發表的“”:
[表情] [表情]

平時一齊玩樂、交心既朋友,當然係好朋友

但如果好似您同三郎呢d,大家政治立場唔同,甚至其他方面想法都好唔同
但仍可彼此討論既朋友,才是更難得朋友
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2009-09-08
引用第95樓科高2009-09-08 18:58發表的“”:
我非常認同呢點,就好似廿三條咁,我唔係想講話呢樣係反對得正唔正確
但就有好多人未諗清楚/知清楚條例係點,就走去反對~~
所以我一時間都好難答到三郎有咩具體既例子

其實呢d羊群心態,唔套用係政治上

用係另外一樣上都係甘。

例如..而家d年青一輩去棒明星都係羊群心態,有一部份人話佢形象好..佢地就話好。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2009-09-08
我本身支持佢地可以試攪五區總辭

但如果要曾蔭權辭職我就有保留...

我唔覺得佢辭職之後下一任特苜會叻過佢。

唐英年?梁振英?可能仲衰過之前
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2009-09-08
引用第97樓三郎2009-09-08 19:02發表的“”:
用係另外一樣上都係甘。
.......

為反而反...其實我冇特別留意到~~
但明顯有d野係為左做show而做~
例如梁展文事件咁...搏人睇~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2009-09-08
引用第97樓三郎2009-09-08 19:02發表的“”:
用係另外一樣上都係甘。
.......

對,的而且確係咁呢..........唉..........
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2009-09-08
引用第98樓三郎2009-09-08 19:08發表的“”:
我本身支持佢地可以試攪五區總辭
但如果要曾蔭權辭職我就有保留...
我唔覺得佢辭職之後下一任特苜會叻過佢。
.......

可能曾俊華
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2009-09-08
引用第99樓liuming2009-09-08 19:12發表的“”:
為反而反...其實我冇特別留意到~~
但明顯有d野係為左做show而做~
.......

但係梁展文單野真係幾大機會真係..利益輸送
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2009-09-08
.......

循序漸進 漸到2047
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2009-09-08
引用第103樓jimmy2009-09-08 19:26發表的“”:
循序漸進 [表情]漸到2047 [表情]

引用第58樓三郎2009-09-08 17:39發表的“”:

[表情] 2047都未知仲有無中共