• 6535閱讀
  • 168回復

公民黨提出五區總辭名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2009-09-08
引用第117樓蛤麻2009-09-08 23:18發表的“”:
年年搞六四集會係令我地d集體記憶唔會流失得咁快。
同自殺式請辭係兩樣完全唔同的野黎,請大家明白。
唔係話唔支持普選,但集體請辭一定係一個下下之策。即屎橋是也。
.......

你行出黎俾人插,我唔插你,係唔俾面你
六四係集體回億????
係我心目中,集體回憶多數都係美好的,六四係美好的?
六四係有血有淚,係D對未來有理想既大學生,對將來有抱負的既人組成既血淚史
佢地唔做呢個下下之策,D人會反思咩???你咁講野,同D最無恥保皇黨有乜分別?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2009-09-08
引用第119樓蛤麻2009-09-08 23:30發表的“”:
唔識喎,我又唔係政客。
定係提唔出就冇資格批評屎橋 [表情]

既然無上上之策,呢個都係一個方法黎。

總好過..

「政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決---->政府提出方案--->立會否決」
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2009-09-08
引用第120樓jimmy2009-09-08 23:33發表的“”:
你行出黎俾人插,我唔插你,係唔俾面你
六四係集體回億????
係我心目中,集體回憶多數都係美好的,六四係美好的?
六四係有血有淚,係D對未來有理想既大學生,對將來有抱負的既人組成既血淚史
.......

有架,我係為佢地好先話佢地。
我批評依個係下策,係因為依個真係下策,這是對事不對人。

之前都講左啦,辭職唔係亂講的,依家講左出黎就要做。
不辭就係食言,辭左就要自損八千先。仲未計傷唔傷到對手喎。
再計埋要補選,贏到就輸資金,輸左更加冇埋face。

不如你地講下,除左叫香港人關注一陣子外,仲有咩好處啦。
醒醒啦,係個plan差,唔係我唔支持普選呀。
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2009-09-08
引用第122樓蛤麻2009-09-08 23:39發表的“”:
.......

魯迅八十年前講過:前驅和闖將,大抵是誰也怕得做......坐著而等待平安,等待前進,倘能,那自然是很好的,但可慮的是老死而所等待的卻終於不至:不生育,不流產而等待一個英偉的甯馨兒,那自然也很可喜的,但可慮的是終於什麼也沒有
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2009-09-08
引用第123樓jimmy2009-09-08 23:42發表的“”:
魯迅八十年前講過:前驅和闖將,大抵是誰也怕得做......坐著而等待平安,等待前進,倘能,那自然是很好的,但可慮的是老死而所等待的卻終於不至:不生育,不流產而等待一個英偉的甯馨兒,那自然也很可喜的,但可慮的是終於什麼也沒有

魯迅係文人,歌訟英雄佢冇錯。
但如果明知前面係一幅牆都要撞埋去,我諗係人都會話佢蠢,除非佢可以撞穿幅牆啦,咁佢就係真英雄。

有時人嘰差別,就係睇下大家睇唔睇得清事實前的幻象。
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2009-09-08
引用第122樓蛤麻2009-09-08 23:39發表的“”:
不辭就係食言,辭左就要自損八千先。仲未計傷唔傷到對手喎。
再計埋要補選,贏到就輸資金,輸左更加冇埋face。
不如你地講下,除左叫香港人關注一陣子外,仲有咩好處啦。
醒醒啦,係個plan差,唔係我唔支持普選呀。.......

老實講,我睇完你呢一百字,發覺你對呢單新聞所知既極之皮毛!
1.)自損八千,係損左邊八千呢????我原全睇唔出,請告知???
2.)呢鋪野既對手,係阿爺,唔係民建聯,唔係曾x權,你知唔知呢?請唔好用(傷)字去評論!!
3.)補選要輸資金???咁你日日係屋企訓覺囉,實唔會SIDE資金架...
4.)輸左無face????呢鋪擺明係贏面低架啦,但而家唔係贏面高低既問題,有d野明知不可而為知,輸左亦唔覺得有乜問題,最緊要係有人肯去做,有人肯繼續做!!!!!!!!!!
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2009-09-08
引用第124樓蛤麻2009-09-08 23:48發表的“”:
魯迅係文人,歌訟英雄佢冇錯。
但如果明知前面係一幅牆都要撞埋去,我諗係人都會話佢蠢,除非佢可以撞穿幅牆啦,咁佢就係真英雄。
有時人嘰差別,就係睇下大家睇唔睇得清事實前的幻象。

你咁講個個都要做民健聯
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2009-09-09
引用第126樓jimmy2009-09-08 23:55發表的“”:
你咁講個個都要做民健聯 [表情]

民健聯同工聯會,一車車d唔識字既阿公阿婆去,實贏番一兩席
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2009-09-09
引用第125樓jimmy2009-09-08 23:54發表的“”:
老實講,我睇完你呢一百字,發覺你對呢單新聞所知既極之皮毛!
1.)自損八千,係損左邊八千呢????我原全睇唔出,請告知???
2.)呢鋪野既對手,係阿爺,唔係民建聯,唔係曾x權,你知唔知呢?請唔好用(傷)字去評論!!
3.)補選要輸資金???咁你日日係屋企訓覺囉,實唔會SIDE資金架...
.......

1.冇必要落注辭職,對手連注都冇落過。咁唔係自損八千係咩?
2.對手?我地係求緊阿爺俾民主我地,你想用拳頭打到佢屈服?
3.訓覺都浪費金錢,但冇浪費咁多。有好多野都要講time的。時機未到就係未到。
4.其一,我係講緊補選時,如果講依家迫宮的結果,根本毫無勝算。你提出依個問題,係因為你覺得辭職迫宮係唯一爭取民主方法/最好方法。但我唔認同。世上冇唯一的方法,而我確信辭職並唔係最好的方法。你可以做其它野,但唔該唔好將自己所餘無幾的民意放上賭檯,因為補選時仲會有幾多個人支持佢地?佢地搵d咩人出黎補選?咩都未諗就放曬上賭檯,咁真係一個好方法?

皮毛?你當然可以咁講啦。我冇意見。
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2009-09-09
引用第90樓科高2009-09-08 18:31發表的“”:
明顯地,中央認為香港人未準備好
我個人認為香港人未準備好

香港人比不上台灣人嗎??
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2009-09-09
民主派要面對的是保守市民卅文﹕盧子健

【明報專訊】近月來,民主派就政制發展的討論愈來愈熱,採訪政治新聞的記者可能很興奮,但普羅大眾對有關問題有多少關心呢?

政治現實:港人屬政治保守

特首參選人有執政經驗佔優

日前本報就幾位假想特首候選人做了一個民意調查,其結果有其啟發性。3位假想候選人是唐英年、梁家傑和梁振英,結果是唐英年以大距離勝出,得到逾四成市民支持,梁家傑取得一成多市民支持,梁振英所得支持則一成不足。

民主派候選人在立法會選舉中一般得到約六成左右選票。如果這個得票率反映在特首直選中,民主派候選人應能穩勝。但上述本報民意調查並不印證這一點。

事實上,在2007年舉行的特首選舉,雖然並沒有市民的直接參與,民意調查亦顯示代表建制的曾蔭權,所得民意支持遠高於民主派候選人梁家傑。

民意調查不等於投票選舉,如果是有真正的普選,民意調查對各特首候選人或假想候選人的支持度,未必如現在的一樣。如果是有真正的普選而又有開放的競選過程,民意調查結果,更可以出現極大變化。在2007年中,美國民意調查顯示奧巴馬競選美國總統的勝算極低,但經過一年的競選運動,他完全扭轉了民意調查的結果。

雖然如此,我們也不能隨便否定一個政治現實,就是香港市民在政治上的保守性。

在立法會選舉中,雖然民主派取得較多的選票,並不表示很多市民對民主派有極其熱情的支持,更不等於他們認同民主派的所有政策和價值觀。

目前很多選民在選擇支持候選人時,主要還是考慮候選人有多積極為選民爭取權益及其個人形象,以政治信念作為投票主要考慮的選民並不多。

正因如此,在2007年特首選舉、又或者本報最近所做的民意調查,都顯示市民中支持民主派出任特首的並非多數。對這些數字與立法會選舉結果的矛盾的合理解釋是﹕市民在選擇心儀特首人選時,會以該人的執政經驗作為優先考慮。由於目前香港民主派毫無執政經驗,上述考慮自然引導市民作出保守選擇。

在政治參與上,香港市民大體上也是保守的。自有立法會直選以來,最高一次投票率是在2004年,但也只是55%左右,而香港還有大約三分一合資格人士沒有登記為選民。如果以所有合資格人士作為基數,立法會選舉的一般市民參與率是三成至三成半之間。

投票是較高層次的政治參與。香港的遊行活動的參與規模較大,但仍然不是持續性的參與。所有民主派政黨成員人數加起來只不過幾千,其中活躍的成員就更少。

香港市民持續參與政治活動的不多,一方面是他們的工作繁忙,生活節奏不容許,但很大程度上亦是因為他們欠缺承擔,對政治組織的價值觀和立場政策並沒有強烈的忠誠。

上述分析,並非是對香港市民的批評,因為每個社會有什麼價值觀、有什麼取向,是這個社會多年發展所形成的結果,難以說什麼是對、什麼是錯。香港市民完全選擇自己所屬意的生活方式。如果香港社會的主流政見是保守,這就是主流。持有較進步政見的人士要從這個現實出發,考慮如何推展自己的政治工作。

這也正是民主派要面對的一個嚴肅和嚴峻的問題。

策略選擇應計較正面效果

否則與盲動何異?

民主派的活躍分子熱烘烘地討論政改問題,但普羅大眾其實相當冷淡。也許,民主派正是想通過一些較為激烈或者搶鏡的方法,來刺激市民對政改問題的關注,但關注之後又如何?我們對市民的反應有什麼的基本估計?

沒有人能預知市民對「五區請辭」、「總辭」等有什麼反應。但我的估計是﹕反應不會很大。有些市民會支持民主派的做法,但不會因此而血脈沸騰、委身參與社會行動以向建制施加更多壓力。也會有市民覺得民主派「玩」,浪費制度資源和引致更多選舉、勞民傷財。而幾百萬根本不會投票的市民則更多並不感覺「請辭」、「總辭」等對他們有什麼切身影響,有關事件只是他們茶餘飯後的一個話題。

有人會問﹕如果不用「請辭」、「總辭」這些做法,有更有效的推動民主的方法嗎?我沒有答案,不過如果策略選擇只不過是基於未能想到更好的方法,似乎粗疏了一點。策略選擇應是基於達到一個正面效果的可能性有多大,否則與盲動有什麼分別?

我的立論基礎是﹕香港市民在政治上基本上是保守的。民主派若以為用「請辭」、「總辭」就能動員市民,相信效果不大。至於在沒有市民動員的情下,為何建制要在政制發展問題上作出重大讓步?我沒有答案,也想聽到一個建基於紮實分析的答案。

盧子健 公共事務顧問

http://news.mingpao.com/20090909/msa.htm
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2009-09-09
引用第128樓蛤麻2009-09-09 01:51發表的“”:
1.冇必要落注辭職,對手連注都冇落過。咁唔係自損八千係咩?
2.對手?我地係求緊阿爺俾民主我地,你想用拳頭打到佢屈服?
3.訓覺都浪費金錢,但冇浪費咁多。有好多野都要講time的。時機未到就係未到。
4.其一,我係講緊補選時,如果講依家迫宮的結果,根本毫無勝算。你提出依個問題,係因為你覺得辭職迫宮係唯一爭取民主方法/最好方法。但我唔認同。世上冇唯一的方法,而我確信辭職並唔係最好的方法。你可以做其它野,但唔該唔好將自己所餘無幾的民意放上賭檯,因為補選時仲會有幾多個人支持佢地?佢地搵d咩人出黎補選?咩都未諗就放曬上賭檯,咁真係一個好方法?
.......

我想起了聖雄甘地...
他一生都各主權國英國爭取印度獨立~
不畏強權,為自己的國家、民族貢獻~
雖然用甘地黎比喻泛民有d唔o岩~
不過,我相信我地係用同一個信念 --- 非暴力的公民抗命去爭取民主

而且,我地的民主,唔係乞返黎~
係用我地的力量,一步一步爭取返黎!!!
[ 本文被liuming在2009-09-09 09:44重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2009-09-09
引用第130樓蛤麻2009-09-09 09:30發表的“”:
民主派要面對的是保守市民卅文﹕盧子健
【明報專訊】近月來,民主派就政制發展的討論愈來愈熱,採訪政治新聞的記者可能很興奮,但普羅大眾對有關問題有多少關心呢?
政治現實:港人屬政治保守
.......

立法會選舉 =/= 特首選舉
我明ar~~

至於總辭反應大唔大~
我都覺得唔會大~
但起碼,再唔係一味比人reject~
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2009-09-09
引用第131樓liuming2009-09-09 09:35發表的“”:
我想起了聖雄甘地...
他一生都各主權國英國爭取印度獨立~
.......

係呀,仲用好多血淚換添。民主派有依種覺悟未?定係佢地想靠外交手段搞定?但睇佢地依家的做法,實在唔可以講係外交手段喎。
咁究竟民主派係想和平定激進呢?
連自己的定位都未定到就搞咁多野,不如諗下自己的定位係邊先啦。
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2009-09-09
引用第132樓liuming2009-09-09 09:47發表的“”:
立法會選舉 =/= 特首選舉
我明ar~~
.......

更係冇得reject啦,你辭職唔通唔俾你辭咩?