• 6534閱讀
  • 168回復

公民黨提出五區總辭名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2009-09-09
引用第133樓蛤麻2009-09-09 09:48發表的“”:
係呀,仲用好多血淚換添。民主派有依種覺悟未?定係佢地想靠外交手段搞定?但睇佢地依家的做法,實在唔可以講係外交手段喎。
咁究竟民主派係想和平定激進呢?
連自己的定位都未定到就搞咁多野,不如諗下自己的定位係邊先啦。 [表情]

民主派係政棍,我第一日已經知~
不過政棍做野,我地有著數,我唔會唔要~
佢失敗,我亦不癢不痛~

引用第134樓蛤麻2009-09-09 09:50發表的“”:

更係冇得reject啦,你辭職唔通唔俾你辭咩? [表情]

reject者...我指的係北大人~
reject的係普選~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2009-09-09
引用第129樓seattleqoo2009-09-09 09:18發表的“”:
香港人比不上台灣人嗎??

是這樣比較嗎??

一個係特區,一個係更特殊的政治體系,點解會出到您果個問題??

如果真係講對政治的敏感度及自我分析能力,香港的市民可能真係比不上台灣的市民呢
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2009-09-09
引用第136樓科高2009-09-09 10:32發表的“”:
是這樣比較嗎??
一個係特區,一個係更特殊的政治體系,點解會出到您果個問題??
.......

唔明!! 而家講緊人的水平, 香港人的水平還未適合有民主選舉??? 我覺得至少大部分在立法會選舉中有投過票的直選選民都有水平喎.
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2009-09-09
引用第137樓seattleqoo2009-09-09 11:08發表的“”:
唔明!! 而家講緊人的水平, 香港人的水平還未適合有民主選舉??? 我覺得至少大部分在立法會選舉中有投過票的直選選民都有水平喎.

我覺得香港既選民大部份都夠水平用直選方式選出心水人物......
(俾人用旅巴一車車咁車去票站既公公婆婆除外)
反而,暫時就見唔到有「夠水平」既候選人俾我地去揀...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2009-09-09
你可以話我盲目相信普選~
但我覺得任何人都有資格參加普選~
以能力為由去否定人權係不能接受!!
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2009-09-09
引用第134樓蛤麻2009-09-09 09:50發表的“”:
更係冇得reject啦,你辭職唔通唔俾你辭咩? [表情]

我終於明白點解民健聯有人投,就係有你呢d人
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2009-09-09
保皇黨係大量既財力物力阿爺支持下,直選都係得30份之11,證明香港人唔係盲既
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2009-09-09
引用第136樓科高2009-09-09 10:32發表的“”:
是這樣比較嗎??
.......

當然,阿爺可以行出黎講一句,香港無普選,咁我無野好講了...
但係阿爺未行出黎講呢句野之前,我唔明點解香港人唔適合普選,點先為之適合,點先為之唔適合,請解釋之
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2009-09-09
引用第137樓seattleqoo2009-09-09 11:08發表的“”:

有乜明唔明o者
我講得好清楚,目前香港人的水平未適合有普選。
您覺得至少大部分在立法會選舉中有投過票的直選選民都有水平,我有反對咩??
我認同呀

我之前已經講得好清楚,只是大家想法唔同,何明唔明之有??

舉個例子,如果我認為君權神授才是最應該,您最多係唔認同o者,有咩叫明唔明??

都話左想發唔同,大家係有討論空間,但如果質疑對方既出發點層面,我卻認為沒有此需要了

正如我都無話爭取普選的人係唔o岩
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2009-09-09
引用第142樓jimmy2009-09-09 13:51發表的“”:
當然,阿爺可以行出黎講一句,香港無普選,咁我無野好講了...
但係阿爺未行出黎講呢句野之前,我唔明點解香港人唔適合普選,點先為之適合,點先為之唔適合,請解釋之 [表情]

我先前已經講過適唔適合的問題了,您可以搵返
我係解釋唔到,只是大家想法不同而已
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2009-09-09
引用第143樓科高2009-09-09 15:02發表的“”:
有乜明唔明o者
我講得好清楚,目前香港人的水平未適合有普選。
您覺得至少大部分在立法會選舉中有投過票的直選選民都有水平,我有反對咩??
我認同呀
.......

首先我真係唔明你答"一個係特區,一個係更特殊的政治體系,點解會出到您果個問題??"係咩意思, 並唔係質疑你的角度or唔認同你. 所以你唔洗咁激動. 我問點解香港人的水平及不上台灣人, 因為台灣係特殊的政治體系而令到台灣人的政治水平高過香港人??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2009-09-09
引用第145樓seattleqoo2009-09-09 15:26發表的“”:
首先我真係唔明你答"一個係特區,一個係更特殊的政治體系,點解會出到您果個問題??"係咩意思, 並唔係質疑你的角度or唔認同你. 所以你唔洗咁激動. 我問點解香港人的水平及不上台灣人, 因為台灣係特殊的政治體系而令到台灣人的政治水平高過香港人??

哦,唔激動就最好,因為我而為您無端端激動在先

其實,係因為最先您問係香港人未準備好,定中央未準備好?

我就答您係中央覺得香港人未準備好(因為中央準備好未我地唔知呢)

我自己就覺得香港人未準備好~~所以未係適當時機

跟住您就突然間拎台灣出來講,所以我就話唔明2者有乜關係
因為台灣既背景同香港截然不同.....所以其實很難作出直接比較呢~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2009-09-09
引用第145樓seattleqoo2009-09-09 15:26發表的“”:

我覺得科高認為北大人睇的野比我地高同深入~
o係普選的問題上,o係北京的層面係有 d 唔同的考慮~
所以科高並唔質疑香港人的水平(雖然擔心),但未必係合適時機~
不過,假如聽日普選,我相信科高都唔會有意見,甚至接受~

如果有錯,請指出~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2009-09-09
引用第147樓liuming2009-09-09 15:39發表的“”:
我覺得科高認為北大人睇的野比我地高同深入~
o係普選的問題上,o係北京的層面係有 d 唔同的考慮~
.......

大致上講出我的想法

至少,就算我唔想而家有,但如果聽日有普選,我都會任投票的......
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2009-09-09
不過,見到新彊咁做野~
我會覺得係香港&香港人準備好,中央未ready...