• 10163閱讀
  • 259回復

[其他]廉價旅遊一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線「隱」

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-01-26
— 本帖被 迪神 從 【消費特區】 移動到本區(2012-08-03) —
我想o係新年後出外遊一遊...

budget預3/4,000左右...

我想問問大家有咩意見

暫時諗到有幾個地方

新加玻:
係咪以食為主?

海南島:
玩水上活動?有冇其他野玩/睇?

台灣:
呢個可能會over budget...之前去過...未必再考慮

如果玩四日三夜左右大家有咩提議話去邊度玩好??

除左呢三個地方重有咩提議?

唔該晒咁多位
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +500 - 2010-01-26
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-01-26
新加坡︰環球片場岩岩未開,玩既而家得聖淘沙同動物園,其他主要係食、行街﹔不過亦可以考慮係新加坡過馬來西亞馬六甲住一、兩晚,果度有好多古蹟同埋食住甚平……

海南島︰主要係陽光海灘水中活動 relax 下,食就有海鮮同海南四大名菜﹔景點你可以去下天涯海角同海上觀音,不過我全部都無興趣無去過……
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +100 - 2010-01-26
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-01-26
另外,我最近睇過北京/上海既 package 都好似唔係好貴,去行下食下野都唔錯……
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-01-26
引用第1樓火鳳凰2010-01-26 14:58發表的“”:
新加坡︰環球片場岩岩未開,玩既而家得聖淘沙同動物園,其他主要係食、行街﹔不過亦可以考慮係新加坡過馬來西亞馬六甲住一、兩晚,果度有好多古蹟同埋食住甚平……
海南島︰主要係陽光海灘水中活動 relax 下,食就有海鮮同海南四大名菜﹔景點你可以去下天涯海角同海上觀音,不過我全部都無興趣無去過……

woo..唔該晒火兄

新加玻果度會唔會over budget架?
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-01-26
引用第3樓「隱」2010-01-26 15:02發表的“”:
woo..唔該晒火兄 [表情]
新加玻果度會唔會over budget架? [表情]

會架,新加坡食住都貴,所以我先叫你係新加坡過馬六甲一兩日,果陣望過下係馬六甲酒店 hk$200-$300 已經好好,食又平到飛起……

咁你係新加坡留少兩日就可以慳返的……

不過新加坡都有的又平又正既野食既,詳情可以睇下我之前既 topic……
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +100 - 2010-01-26
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-01-26
引用第2樓火鳳凰2010-01-26 15:00發表的“”:
另外,我最近睇過北京/上海既 package 都好似唔係好貴,去行下食下野都唔錯……

暫時未有北上既打算

引用第4樓火鳳凰2010-01-26 15:06發表的“”:

會架,新加坡食住都貴,所以我先叫你係新加坡過馬六甲一兩日,果陣望過下係馬六甲酒店 hk$200-$300 已經好好,食又平到飛起……

咁你係新加坡留少兩日就可以慳返的……
.......

就係之前睇過火兄你個topic先諗住去果邊玩下

馬六甲火兄有冇去過?有咩野玩咁架..?
係咪都係食為主??

由新加玻搭車過去?

唔好意思,有好多野問..未做資料搜集
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-01-26
呢度有少少馬六甲資料︰

http://hk.travel.nextmedia.com/index.php?fuseaction=CityGuide.Hotel&countryID=283947&cityID=4380

新加坡搭巴士過去,好似幾個鐘車程,車費又唔貴…… (不過你要去網上 check 下)
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-01-26
新加坡問我啦!
雖然都半桶水。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-01-26
引用第5樓「隱」2010-01-26 15:13發表的“”:
就係之前睇過火兄你個topic先諗住去果邊玩下 [表情]
馬六甲火兄有冇去過?有咩野玩咁架..?
.......

我自己無去過,不過聽人講果度好舒服,所有野都好平,又多古蹟睇,所以我諗住下次有機會再去新加坡就會順便去埋……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-01-26
你去幾多日先?3曰2夜就曼谷呀,台灣呀,大陸呀大把選擇。4日3夜既話,呢個「筆直」恐怕無幾多個選擇了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-01-26
仲有,新年海南島係天價,你都唔駛諗囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-01-26
其實你自己想玩D 咩先?趕鴨仔睇風景?HEA遊食野?玩機動遊戲?陽光海灘?

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-01-26
岩岩幫你搵到,呢條友話答 Malacca Singapore Express S$16 (即係唔駛 HK$100),四個鐘左右……

佢仲係馬六甲玩完再搭巴士過吉隆坡……

可以參考一下︰

http://www.doyouhike.net/forum/globe/352186,0,0,1.html
1條評分
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-01-26
引用第9樓freezefox2010-01-26 15:24發表的“”:
你去幾多日先?3曰2夜就曼谷呀,台灣呀,大陸呀大把選擇。4日3夜既話,呢個「筆直」恐怕無幾多個選擇了。

新年所有地方都真係貴到飛起……

我今年岩岩可以新年前飛,所以都幾平,可以留返的 budget 去大玩大食……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-01-26
引用第13樓火鳳凰2010-01-26 15:30發表的“”:
新年所有地方都真係貴到飛起…… [表情]
.......

你就好。我就放棄了。

頂多睇下可唔可以年28-年30返大陸玩一兩日咁大把。