• 17665閱讀
  • 749回復

「變相公投」徹底失敗 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 630  發表于: 2010-05-18
引用第629樓jimmy2010-05-18 23:25發表的“”:
真係好唔小心喎 [表情]

你都quote左

我del番先
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 631  發表于: 2010-05-19
嘩!講左咁耐仲無夠呀?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 632  發表于: 2010-05-19
引用第595樓seattleqoo2010-05-18 22:48發表的“”:
你面前有兩條路, 1) 抽水自娛. 2) 沉默等待.

sad but true  

The real pressures on government are from ppl in mainland, 7m ppl in Hong Kong doesnt mean much to them, at least not to the highest authority.

For China to change, either by a) luck, hope for a good leader to start the engine, or b) either a hugh social/econ/etc collapse happens, triggered by events that I cannot predict.

When central government feel the necessity of change (by any reason) through either way I mentioned above, they might be willing to use Hong Kong as a test field.

However, I can see no sign of b) happening, at least not in a long time. So maybe we can try to approach the central government if a) happens. I know a) depends on luck, but remember it can happen, not "totally impossible". An example will be Gorbachev in USSR.

When time passes, people of "after 80/90" will enter the leadership and I believe things will change. Even people in mainland only gain a limited access of internet, the flow of imformation can still be totally different from old times. It still did a hugh impact on people's perspectives, according to Chinese friends I know.
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 633  發表于: 2010-05-19
有關區議會的方案,我覺得係可以接受...
但必須分辨消楚最終普選的面目先得~

其實,讀書時同d同學仔研究過香港政制發展問題~
認為參考類似英式上下議會的制度~
保留並架空功能組別~
架空的方法例如不容許在大會投票(但可發言)~
但容許在事務委員會投票及發言~~
可以解決有關功能組別的爭議...

而區議會的方案~
亦有類似美國選總統o個種間選的味道~
令立法會加強關注地區的民生議題~
又加強個別地區的認受性...
並且加強區議會的功能~
足以制衡政府,亦令更多人投身政界~

但我地當時認為終極要做到的~~
係要解決功能組別的問題~~
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 634  發表于: 2010-05-19
引用第633樓liuming2010-05-19 09:21發表的“”:
有關區議會的方案,我覺得係可以接受...
但必須分辨消楚最終普選的面目先得~
其實,讀書時同d同學仔研究過香港政制發展問題~
認為參考類似英式上下議會的制度~
.......

即係類似行會, 於港人有利, 又比功能組別班人有個下台階, 少好多紛爭

但係始終中央先有決定權.........
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 635  發表于: 2010-05-19
引用第634樓goldenhk2010-05-19 10:07發表的“”:
.......

佢地要咩野下台階呀,30人有14人係0票當選
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 636  發表于: 2010-05-19
引用第635樓jimmy2010-05-19 14:23發表的“”:
佢地要咩野下台階呀,30人有14人係0票當選 [表情]

上議院係接近零權力, 咁都唔得?

只係轉左做Adviser既角色, 比個虛位佢地, 心理上平衡=少左盼爭=有利方案容易通過

杯酒釋兵權啊大哥
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 637  發表于: 2010-05-19
引用第636樓goldenhk2010-05-19 14:32發表的“”:
上議院係接近零權力, 咁都唔得?
.......

佢地憑咩野座係立法會,就憑0票當選?
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 638  發表于: 2010-05-19
引用第637樓jimmy2010-05-19 14:33發表的“”:
佢地憑咩野座係立法會,就憑0票當選?

上下議會並不一同議事, 名目可以改既姐
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 639  發表于: 2010-05-19
咩叫做杯酒釋兵權呀?佢地有帶過兵打仗咩?佢地有能力咩?
佢地只係中央委任既舉手機器
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 640  發表于: 2010-05-19
引用第638樓goldenhk2010-05-19 14:36發表的“”:
上下議會並不一同議事, 名目可以改既姐

上議員係貴族,佢地係貴族咩?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 641  發表于: 2010-05-19
好似葉劉淑儀推擴23條,我地就要趕佢地,仲要諗埋下推階俾佢?
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 642  發表于: 2010-05-19
引用第639樓jimmy2010-05-19 14:38發表的“”:
咩叫做杯酒釋兵權呀?佢地有帶過兵打仗咩?佢地有能力咩?
佢地只係中央委任既舉手機器

我只係舉個例子, 權力係文武上都有, 咁佢地自然有佢地個人既權力欲/要有名同地位

冇錯係要先通中央個關, 但係我上面講既個人因素唔係中央到
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 643  發表于: 2010-05-19
引用第642樓goldenhk2010-05-19 14:43發表的“”:
我只係舉個例子, 權力係文武上都有, 咁佢地自然有佢地個人既權力欲/要有名同地位
.......

佢地(功能組別)有佢地個人既權力欲,關我地香港人咩事
因為佢地有佢地個人既權力欲,我地要俾個上議員佢地做
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 644  發表于: 2010-05-19
引用第641樓jimmy2010-05-19 14:41發表的“”:
好似葉劉淑儀推擴23條,我地就要趕佢地,仲要諗埋下推階俾佢?

依個下台階係唔影響你既民主權利喎, 反之有利其推進