• 17632閱讀
  • 749回復

「變相公投」徹底失敗 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 660  發表于: 2010-05-19
引用第655樓jimmy19-05-2010 17:19發表的“”:
咁咪係囉,我地而家反咩o者,就係反對中央委任D功能組別落黎囉
我地反對工能組別,但跟劇GOLDEN講俾個上議員佢地做,咪自相矛盾囉

咁樣咪即係叫中央自斷一臂

杯酒釋兵權都係大家好黎好去姐

比起民選出黎既,中央委任既人咪仲難推翻

golden講既上議員唔係虛名黎架咋咩 好似d政協副主席咁
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 661  發表于: 2010-05-19
引用第659樓jimmy2010-05-19 17:58發表的“”:
設立基金就少左錢去益商人,地產商,諗都唔好諗
立法會議員真係諗D咁既野浪費公帑....諗下辨法點減利得稅好過啦 [表情]

商人萬歲
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 662  發表于: 2010-05-19
引用第661樓三郎2010-05-19 18:05發表的“”:
[表情] 商人萬歲

利益申報,我都係商人
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 663  發表于: 2010-05-19
引用第662樓jimmy2010-05-19 18:10發表的“”:
利益申報,我都係商人 [表情]

jimmy哥萬歲
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 664  發表于: 2010-05-19
引用第663樓三郎2010-05-19 18:11發表的“”:
jimmy哥萬歲 [表情]

間鋪頭開左幾個月,無賺過錢
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 665  發表于: 2010-05-19
今日仲有一個禮義廉既功能組別

係晴朗的一天講

功能組別主要係用黎否決六四相關議案
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 666  發表于: 2010-05-19
真係難得你地可以吹到咁多版
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 667  發表于: 2010-05-20
讀者來函陳君﹕為何只懂問市民為何不肯去投票?
(明報)2010年5月19日 星期三 05:10
【明報專訊】五一六選舉過去,Facebook大量的回應,是什麼「失望」,投訴、抱怨、痛罵香港人不肯爭取民主,不肯去投票!此等說法的人不斷重複質問「市民為何不肯去投票?」「連投一票都懶,都不情願!」「投一票,有那麼難嗎?」甚至是連去投白票都不肯!

其實,今次選舉的投票率之低,確實是反映上述情况,但是,同樣令人失望、投訴、抱怨、痛罵的,是這些自己活在「公投」的人,怎麼又不作反省?投一票,不難!但正正就是投一票不難,而市民都不願投票,這反映什麼?反映市民不支持民主?

對不起,請這些自己活在「公投」夢王國的人睜開眼,筆者肯定部分投票或不投票人士,根本都支持普選   支持民主,只是,不投票的人士反對的是「公投=民主?支持公投人士才是支持民主」這方程式!

由社民連開始提出這種變相公投以來,坊間不缺討論批評這方法,然而,所有不支持公投的意見,就被打壓為反民主,撐阿爺!筆者看不到這些以「民主」掛帥的人,有什麼胸襟接受反對的意見,接納異見分子!

在Facebook筆者看到若干朋友都是滿肚子不忿,在無可奈何下去投票,節錄朋友的一段:

「我的感覺是我被社民連非法挾持了,因為縱使我不認同用這種所謂變相公投方式去確認市民對普選的支持,但若我不投票,我好可能就被建制派利用,遭界定為『反對普選,無聲抗議公投』的一群……於是乎,我被迫去投我本來不想投的票。」

這些聲音,請問支持公投的民主之士又聽到嗎?有回應嗎?

市民無意當扯線公仔

今次選舉後各有解讀,筆者對於低投票率的解讀是:市民無意當馬騮,無意當社民連、公民黨   的扯線公仔,任人魚肉!不是有政客走出來說食雪條拍拍手就等於爭取民主,然後市民就會朝這方向爭取民主!

今次選舉輸的當然是香港市民,無端端為左派送上反普選的有力理據!君不見連選舉過後曾蔭權   出來發言都是一個掛偷笑表情?這個故事教訓大家什麼,香港市民無意和應挾選票挾民意以令天下的政客!

在外國,此等玩意得出此等結局,講求問責的政黨一定有人人頭落地,辭職謝世;然而在香港,這些講問責講民主的始作俑者要全香港人一起搞一場大龍鳳後,卻又施施然繼續返回立法會   繼續其尊貴的議員身分,繼續領其薪金!請問這是什麼樣的政客?什麼樣的問責?

最後,全文只用選舉不用補選或公投,就是因為用補選或公投任何一個字眼,都已被人對號入座!筆者、同時筆者相信不少香港人討厭的,就是這種美其名爭取民主但其實扭盡六壬兼充斥標籤抹黑異見、淪為為政黨撈政治本錢的把戲。
.http://hk.news.yahoo.com/article/100518/4/i34b.html
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 668  發表于: 2010-05-20
引用第667樓utadahikaru202010-05-20 10:10發表的“”:
【明報專訊】五一六選舉過去,Facebook大量的回應,是什麼「失望」,投訴、抱怨、痛罵香港人不肯爭取民主,不肯去投票!此等說法的人不斷重複質問「市民為何不肯去投票?」「連投一票都懶,都不情願!」「投一票,有那麼難嗎?」甚至是連去投白票都不肯!
其實,今次選舉的投票率之低,確實是反映上述情况,但是,同樣令人失望、投訴、抱怨、痛罵的,是這些自己活在「公投」的人,怎麼又不作反省?投一票,不難!但正正就是投一票不難,而市民都不願投票,這反映什麼?反映市民不支持民主?
.......

寫得唔錯喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 669  發表于: 2010-05-20
引用第667樓utadahikaru202010-05-20 10:10發表的“”:
.......

在外國,此等玩意得出此等結局,講求問責的政黨一定有人人頭落地

有冇例子睇睇.....
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 670  發表于: 2010-05-20
大部分都認同...
[ 本文被victorally在2010-05-20 12:38重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 671  發表于: 2010-05-20
引用第669樓goldenhk2010-05-20 11:31發表的“”:
在外國,此等玩意得出此等結局,講求問責的政黨一定有人人頭落地
.......

有~
你睇白高敦大選失利都要問責下台...

即使唔講例子,搞到個公投咁差,公/社都應該有人出黎捎...
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 672  發表于: 2010-05-20
引用第671樓liuming2010-05-20 12:07發表的“”:
有~
.......

唔唔, 唔知係邊個呢?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 673  發表于: 2010-05-20
引用第671樓liuming2010-05-20 12:07發表的“”:
有~
.......

問題係佢地覺得好「成功」喎!咁唔單止唔應該問責,應該出黎受到獎勵先岩喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 674  發表于: 2010-05-20
引用第667樓utadahikaru2020-05-2010 10:10發表的“”:
.......

投同唔投既人既表達出黎既「民意」,通通都要俾人騎劫