• 8484閱讀
  • 213回復

包 致 金 姪 女 承 認 襲 警 及 不 小 心 駕 駛   判 12 個 月 感 化 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-08-04
引用第88樓BVEsun2010-08-04 23:10發表的「」:
我聽電台話分兩種
1. 覆核 - 同一條友搞
.......

黃仁龍 好心就食住上

隨時挽回政府民望..真係...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-08-04
引用第89樓三郎2010-08-04 23:10發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情] 真係有wo
不過庭上爆粗係唔係會比人告 [表情] [表情]

藐視法庭罪
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2010-08-04
引用第88樓BVEsun2010-08-04 23:10發表的“”:
我聽電台話分兩種
1. 覆核 - 同一條友搞
.......

根本齊齊扯貓尾
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2010-08-04
引用第90樓三郎2010-08-04 23:11發表的“”:
黃仁龍 [表情]好心就食住上
隨時挽回政府民望..真係... [表情]

期待下一次司長民調評分

黃仁龍有望超越龜縮拳
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2010-08-04
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2010-08-05
呢單野,律政司既問題大過個個法官既問題。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2010-08-05
引用第95樓freezefox2010-08-05 10:18發表的“”:
呢單野,律政司既問題大過個個法官既問題。

引用第92樓軒軒~阿B2010-08-04 23:18發表的“”:

根本齊齊扯貓尾
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-08-05
引用第96樓utadahikaru202010-08-05 10:31發表的“”:

個官好似係出名輕手的。唔止呢單,之前好多攪民運既落到佢手都從輕發落。所以好似都有唔少人幫佢講好話。

我睇一仔係咁寫架咋。

離線xo883
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-08-05
長毛應該出黎啦
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-08-05
引用第97樓freezefox2010-08-05 10:47發表的“”:
個官好似係出名輕手的。唔止呢單,之前好多攪民運既落到佢手都從輕發落。所以好似都有唔少人幫佢講好話。
.......

唔好理之前佢果d輕唔輕手,但呢次肯定輕手到離譜

承 認 襲 警 、 不 小 心 駕 駛 及 拒 絕 接 受 酒 精 呼 氣 測 試
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-08-05
引用第90樓三郎2010-08-04 23:11發表的“”:

係香港,政府唔需要民望
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-08-05

佢要民望黎做乜
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-08-05
引用第99樓jimmy2010-08-05 13:46發表的“”:
承 認 襲 警 、 不 小 心 駕 駛 及 拒 絕 接 受 酒 精 呼 氣 測 試

咁梗係唔係啦。若然佢一直都係輕手開既,咁邊個撞著佢都係好彩。唔能夠話,富家女撞著佢輕手就叫錯!民運人士撞著佢輕手就叫伸張正義。咁咪一樣係另類既雙重標準。

宜家最為人質疑既,係律政司既檢控。個女人其實係兩度襲警,佢去到差館都郁手打左個師姐。只係無係條街到打差佬個單咁揚咁多人知。但係檢控既層面,係差館打差人既嚴重性其實仲高!仲大鑊。但律政司竟然無提出起訴,呢樣野先係最奇怪。又唔提出危險駕駛而係不小心駕駛。樣樣都係輕一級既檢控,根本未告就已經先放佢一馬。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-08-05
引用第102樓freezefox2010-08-05 15:32發表的“”:
咁梗係唔係啦。若然佢一直都係輕手開既,咁邊個撞著佢都係好彩。唔能夠話,富家女撞著佢輕手就叫錯!民運人士撞著佢輕手就叫伸張正義。咁咪一樣係另類既雙重標準。
.......

本案另一爭議熱點是,為何律政司不檢控 Amina危險駕駛而是刑罰較輕的不小心駕駛,又以較輕的《警察條例》而非《侵害人身罪行》起訴襲警。警方刑事及保安處處長鄧甘滿昨日解釋,處理襲警案,會視乎案情、手法、是否有武器及遇襲警員受傷程度等,考慮以那條法例檢控。

他又透露,當日負責案件的警官基於案情不複雜,提出控罪時無徵詢律政司意見。

警方指, Amina當日曾兩次襲警,即先在案發現場掌摑交通警,及後又在警署襲擊一名女警,然而律政司卻放棄檢控襲擊女警一罪。鄧甘滿解釋,辯方律師提出認罪協議,承認首三項控罪以換取撤銷第四項襲警罪,律政司曾徵詢警方意見,警方認為三項控罪已充份反映案情及罪行嚴重性,「呢啲係好平常嘅情況,而且可以加快審訊時間,符合公眾利益」。

但警務督察協會主席廖潔明認為,撤銷較重控罪換取認罪協議很罕見,有「賣大包」嫌疑。至於當日被 Amina掌摑的高級警員鄧文偉對律政司提出覆核表示歡迎,認為是「對公眾一個交代」。當被問及希望覆核的結果是怎樣時,鄧文偉說「只係希望合理少少」。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100805&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14312810
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-08-05
引用第99樓jimmy2010-08-05 13:46發表的“”:

2000年,阮偉明在荃灣裁判法院審理一宗藏有淫褻光碟案,判處被告入獄兩個月及罰款五千元。被告不服上訴,反被高院首席法官陳兆愷加刑至入獄一年。陳兆愷當時批評阮偉明判詞沒有交代判刑理由,「佢(阮偉明)要輕判,但要輕得有道理,而家輕得冇道理……我覺得原審法官馬馬虎虎」。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100805&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14312812