• 7038閱讀
  • 200回復

施政報告討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-10-13
引用第87樓麻凡2010-10-13 14:02發表的“”:
而家個"置安心資助房屋計劃"點睇???
我覺得似乎唔錯, 幾我喎........ [表情]

如果個樓價真係唔繼續升的話都唔錯咖.   最驚5年後你果一半錢都唔夠樓價1成
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-10-13
引用第88樓liuming2010-10-13 14:17發表的“”:
其實我都o岩... [表情]

我都0岩喎
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2010-10-13
引用第90樓seattleqoo2010-10-13 15:51發表的“”:
如果個樓價真係唔繼續升的話都唔錯咖.   最驚5年後你果一半錢都唔夠樓價1成 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

所以o岩我...hehe~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2010-10-13
引用第60樓liuming2010-10-13 11:25發表的“”:
資本投資者入境計劃檢討
政府已檢討資本投資者入境計劃。我們注意到計劃下投資於房地產的資金有上升的趨勢,今年頭九個月,有關資金佔計劃總投資額百分之四十二。雖然近年計劃下的房地產投資只佔市場總成交金額約百分之一,但考慮到市民大眾的關注,政府決定暫時將房地產於計劃下的投資資產類別中剔除,由十月十四日起生效。保安局稍後會交代具體細節,以及計劃的其他修改。
[表情]

唔怪得今日D 地產股同銀行股齊齊冧啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2010-10-13
引用第93樓freezefox2010-10-13 16:32發表的“”:
唔怪得今日D 地產股同銀行股齊齊冧啦。 [表情]

個天巒...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2010-10-13
引用第94樓liuming2010-10-13 16:38發表的“”:
個天巒... [表情]

我覺得呢D 政策最多收到短期功效,就好似之前個D 咩九招十二式咁,過一排就無人理的了。

離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2010-10-13
二人家庭,3.9萬收入,估計支出如下:租金8000元,管理費500元,交通費4000元,給父母家用6000元,個人入息稅(含預繳稅)4000元,強積金1950元,公用事業繳費(水電煤、手提電話費、上網費,不含繳費電視)2500元,政府話另外應該可以儲蓄7500元:結論,該月入3.9萬兩人家庭,每月可以有4500元來吃飯、零用和買衣服。咦?唔使養小孩?不如,唔好比錢男女方的父母,就多6000元。如父母無依無靠,可以申請法律上脫離父母關係(宣誓不會供養父母),之後父母申請綜援。

「置安心」其實係「至安心」,俾地產商的。
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-10-13
引用第93樓freezefox2010-10-13 16:32發表的“”:
唔怪得今日D 地產股同銀行股齊齊冧啦。 [表情]

地產股上午有冧下嘰。下午就差唔多收復晒失地了。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-10-13
引用第97樓蛤麻2010-10-13 17:29發表的“”:
地產股上午有冧下嘰。下午就差唔多收復晒失地了。

引用第95樓freezefox2010-10-13 16:57發表的“”:

我覺得呢D 政策最多收到短期功效,就好似之前個D 咩九招十二式咁,過一排就無人理的了。

即係連短期功效都無。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-10-13
引用第89樓liuming2010-10-13 15:41發表的「」:
拿拿拿...開始作反la....
特首撫心自問無力推23條
.......

好失望

琴晚都feel到會講23條...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-10-13
引用第90樓seattleqoo2010-10-13 15:51發表的“”:
如果個樓價真係唔繼續升的話都唔錯咖.   最驚5年後你果一半錢都唔夠樓價1成 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

咁都冇計...如果係繼續升, 我參唔參加呢個計劃都係買唔起樓架啦, 最起碼都叫做幫我"儲落"一D錢丫...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-10-13
引用第96樓蛤麻2010-10-13 17:20發表的“”:
二人家庭,3.9萬收入,估計支出如下:租金8000元,管理費500元,交通費4000元,給父母家用6000元,個人入息稅(含預繳稅)4000元,強積金1950元,公用事業繳費(水電煤、手提電話費、上網費,不含繳費電視)2500元,政府話另外應該可以儲蓄7500元:結論,該月入3.9萬兩人家庭,每月可以有4500元來吃飯、零用和買衣服。咦?唔使養小孩?不如,唔好比錢男女方的父母,就多6000元。如父母無依無靠,可以申請法律上脫離父母關係(宣誓不會供養父母),之後父母申請綜援。
「置安心」其實係「至安心」,俾地產商的。

呢D咪係我地而家的支出囉, 有冇"置安心"都係咁架.........
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-10-13
引用第53樓廢托13-10-2010 07:58發表的“”:
根本而家d樓就唔係本地人買.... [表情]

身邊根本無朋友想置業
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-10-13
對今次的施政報告非常失望

曾蔭權已經諗緊 2012 退休後去緊邊度旅行
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-10-14
引用第100樓麻凡2010-10-13 18:34發表的“”:
咁都冇計...如果係繼續升, 我參唔參加呢個計劃都係買唔起樓架啦, 最起碼都叫做幫我"儲落"一D錢丫... [表情]

唔好意思, 你唔賣樓的話, 毛都唔會有條比返你.