• 6864閱讀
  • 162回復

政府注資強積金 每人六千 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-02-23
引用第25樓智者2011-02-23 19:20發表的“”:
投資唔係有回報架咩.....你真係當自己咁不濟,無羸無輸? [表情]

d mpf 回報真係少得可憐, 我已經係進取型.......之前 d 死人基金佬收費超貴, 蠶食晒 d return

所以先至減管理費
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-02-23
俾現金好過啦
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-02-23
Re:綜援出雙糧 天理何在?????????????????
財政司長曾俊華宣布紓困措施,基層受惠措施包括補貼電費、代繳公屋租金和額外發一個月綜援生果金等。

政府向每個電力住宅用戶戶口提供1800元的電費補貼,惠及約260萬用戶,涉及開支約為47億元。

據悉,每月補貼上限150元,政府期望在本年8月開始實施,有效期至2014年8月。至於未用完上次電費補貼的20多萬用戶,補貼餘額有效期亦延長至2014年8月。

政府將寬免2011-12全年差餉,以每戶每季1500元為上限。估計約82%物業在新一年度不用繳交差餉,政府收入減少約99億元。

政府為公屋租戶代繳兩個月租金,涉及開支約為19億元。

政府會額外發放一個月的綜援、高齡津貼及傷殘津貼,涉及額外開支約為19億元。年中並會按需要調整綜援、高齡津貼及傷殘津貼。

同時,額外預留1億元,在有需要時撥款延續「短期食物援助計劃」。

另外,政府增撥10億元,延長長者醫療券試驗計劃三年,並增加醫療券面額一倍至每人每年500元。

為支援清貧學生,政府向「香港特別行政區獎學金基金」注資2.5億元,讓獎學金亦能惠及公帑資助副學位課程學生。

另外,增撥每年3億元,加強支援清貧學生,放寬學生獲取全額資助的入息上限,預計可讓額外75000名各級學生獲發全額資助。

同時,增撥每年1.4億元,調整現時適用於專上學生的資助級別,預計會令22000名通過入息及資產審查的專上學生取得更多資助。

又增撥每年4800萬元,為每名合資格領取「學習開支助學金」的專上學生,按入息及資產審查結果額外發放最多1000元助學金,預計約有52000名學生受惠。

政府又預留1.1億元,在小學推行為期三年的計劃,為來自基層家庭的小學生提供課後功課輔導。

另外,撥款1億元,推行為期五年的專上學生內地體驗計劃,預計超過30000名學生受惠。

http://hk.news.yahoo.com/article/110223/4/mujy.html

離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-02-23
我阿媽份mpf累積賺左29%
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-02-23
引用第25樓智者2011-02-23 19:20發表的“”:
投資唔係有回報架咩.....你真係當自己咁不濟,無羸無輸? [表情]

我覺得重點唔係基金最終會賺定蝕, 首先佢放咁大筆錢俾基金佬/銀行, 已經係好明顯既利益輸送.....

更重要係....

引用第30樓seattleqoo2011-02-23 12:21發表的“”:
田生最令我深刻果句係:好奇怪, 呢兩日淨係諗住食乜野好, 冇諗其他野, 我努力工作係想食一餐好0既. 而家開始明白佢地(清潔工人)大部份0既想法, 點可以去計劃下星期, 明年, 將來會係點? 最重要係下一餐係點.

大佬, 我呢d 70後你同我講二三十年後既"可能回報", 我依家就真係想問候佢......

都唔駛講80/90後, 又或者每個月真係低收入又唔想(or 超標)攞綜緩, 每日辛苦到hihi果d.....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-02-23
宜家個大前題係要舒解民困,要幫助窮苦大眾面對日益嚴重既通漲,佢地要既係即時既幫忙,你放六千蚊去個強積金戶口到,幫到佢地d 咩?

仲要好多人根本連強積金戶口都無………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-02-23
一人六千,你諗下涉及既金額係何其龐大。但入面可能有一大班係高收入人士,呢六千蚊對佢地黎講完全無意思,不痛不癢!仲要係唔知幾多年後先攞到既。多呢六千少呢六千,對佢地既公積金戶口有咩意義?

但你將呢d 錢集中去幫助低收入家庭,提高交通津貼,幫助窮困家庭既小朋友既教育經費,先有實際同即時既作用架嘛!

資源咁分配法,個社會有咩辦法唔仇富?

離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-02-23
益基金佬...算
唔識選基金組合搞到蝕錢...都唔係最大問題
最大問題係你果粒糖有排先有得食
一陣不幸早死的話乜都無
完全對現時困境無幫助
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-02-23
引用第34樓icemanbergkamp2011-02-23 20:17發表的“”:
大佬, 我呢d 70後你同我講二三十年後既"可能回報", 我依家就真係想問候佢......[表情] [表情]
都唔駛講80/90後, 又或者每個月真係低收入又唔想(or 超標)攞綜緩, 每日辛苦到hihi果d..... [表情] [表情]

都好過無既
比六千蚊你去買股票咪又要交手續費,眼光唔好既仲可能會蝕埋

其實最好應該增加綜緩既金額同埋範圍
引入累進稅
咁就真係收窄窮富懸殊啦

不過政府都係唔想/敢/無牙力做架啦

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-02-23
政府其他幫助窮人既項目,得個幾億,幫到d 咩?呢項駛得最多,用成二百幾億既,偏偏最幫唔到人,最無作用,你諗下佢既舒解民困既政策何其無誠意?!

離線反傳統
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-02-23

真係好慘
擺明官商勾結
點解窮人連最基本既尊重都得唔到
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-02-23
白痴……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-02-23
曾俊華:拿!錢就派左比你地喇,不過你就死先拎得之嘛
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-02-23
退休後唔夠錢就自然拎緩助架啦,你入6000變相咪又係幫返政府自己,都改善唔到我地既生活
派兩千過我地好過啦
joke
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-02-23
引用第38樓智者2011-02-23 20:41發表的“”:
都好過無既 [表情]
比六千蚊你去買股票咪又要交手續費,眼光唔好既仲可能會蝕埋 [表情]
.......

只係好過無lor

佢好似舊年咁寬免少少入息稅
就算寬免3千都好過咁樣比6千