• 6863閱讀
  • 162回復

政府注資強積金 每人六千 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2011-02-24
引用第57樓小伊子2011-02-24 17:05發表的“”:
咁做咩唔去美國先? [表情]

有早知,冇乞衣
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2011-02-24
引用第58樓jimmy2011-02-24 18:43發表的“”:
投資實有回報?

短期就未必,長期就多數都有
但係比六千蚊你買野就肯定咩回報都無

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2011-02-24
引用第61樓智者2011-02-24 20:15發表的“”:

你又知俾六千蚊我,我就會拎左去買野?

我就唔會拎去做的更大回報既投資?

就係呢樣家長式既管治,下下已經假設左我自己唔識去理財,要政府去幫我做決定!

咁就益晒果班所謂專業人仕既 fund 佬,收取龐大管理費,其實差不多乜野都唔駛做……
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2011-02-24
津校教師同長俸公務員係冇呢6000蚊.
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2011-02-24
引用第62樓火鳳凰2011-02-24 20:38發表的“”:
你又知俾六千蚊我,我就會拎左去買野?
我就唔會拎去做的更大回報既投資?
.......

我夠想政府俾六千蚊我拎去做的更大回報既投資

最弊唔係人人都識呢....投機同投資都分唔清楚
先洗未來錢又大有人在...

我唔係話比哂基金佬就咩事都無...但係管唔管到佢地係關政策事

原則上我係唔同意派錢,都唔同意人人入六千入MPF
最好既就低過某個數人工既先入六千

再用果d差額去幫d窮人

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2011-02-24
引用第64樓智者2011-02-24 21:41發表的“”:
我夠想政府俾六千蚊我拎去做的更大回報既投資 [表情]
最弊唔係人人都識呢....投機同投資都分唔清楚
.......

我都唔同意派錢,但係就更加唔同意注資入去 mpf,咁就同白白唗左的錢無分別……

講開基金佬,而家 mpf 果的股票基金好多都係所謂既 index fund。index fund 就係最搵老親既基金,佢地只係 track 住個 index,乜野都無駛做,但係 performance 就差不多永遠都不及個 index (好多時仲要差好遠)。點解呢?因為除左果 1%-2% 既 management fee,仲有林林總總唔同既收費,例如 custodian fee (托管費),又例如佢地買賣股票好多時會搵返自己既 brokerage service,仲會收取 full fee,貴過我地自己去搵 discount broker 買賣股票好多,總之就攞正牌揸到你盡。

仲有,你話投資長遠黎講通常都係賺既,呢個係因為大家係生長係香港呢個福地,但係其實幸福並唔係必然的。你只要睇下下面幅圖,望下呢廿幾年日經同恆指既比較就會明白。

http://hk.finance.yahoo.com/q/bc?s=^N225&t=my&l=off&z=m&q=l&c=^HSI,^DJI
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2011-02-24
引用第63樓seattleqoo2011-02-24 21:07發表的“”:
津校教師同長俸公務員係冇呢6000蚊. [表情] [表情] [表情] [表情]

下,點解
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2011-02-24
引用第65樓火鳳凰2011-02-24 22:05發表的“”:
我都唔同意派錢,但係就更加唔同意注資入去 mpf,咁就同白白唗左的錢無分別……
講開基金佬,而家 mpf 果的股票基金好多都係所謂既 index fund。index fund 就係最搵老親既基金,佢地只係 track 住個 index,乜野都無駛做,但係 performance 就差不多永遠都不及個 index (好多時仲要差好遠)。點解呢?因為除左果 1%-2% 既 management fee,仲有林林總總唔同既收費,例如 custodian fee (托管費),又例如佢地買賣股票好多時會搵返自己既 brokerage service,仲會收取 full fee,貴過我地自己去搵 discount broker 買賣股票好多,總之就攞正牌揸到你盡。
.......

ot 一問...

我 MPF 果度投資既基金就係大約你所講呢d??
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2011-02-24
引用第66樓阿童木2011-02-24 22:12發表的“”:
下,點解 [表情]

長俸因為冇MPF又冇ORSO戶口, 津校教師因為似好話係跟政府個唔知咩制所以都冇.
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2011-02-24
引用第67樓廢托2011-02-24 22:14發表的“”:
ot 一問...
我 MPF 果度投資既基金就係大約你所講呢d??

mpf 裡面有好多種唔同類型既基金,我唔知你買邊間邊隻喎……

我講既其實只係想舉例說明佢地從中用 minimum effort 能夠獲取既利益而已……
離線朗仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2011-02-24
he is such an axxhole
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2011-02-24
引用第69樓火鳳凰2011-02-24 22:25發表的“”:
mpf 裡面有好多種唔同類型既基金,我唔知你買邊間邊隻喎……
我講既其實只係想舉例說明佢地從中用 minimum effort 能夠獲取既利益而已…… [表情]

益晒呢班食濕米, 真係越諗越谷氣.........
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2011-02-25
引用第65樓火鳳凰2011-02-24 22:05發表的“”:
.......

日本係比美國整坍...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2011-02-25
.......

又學到野
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2011-02-25
引用第61樓智者2011-02-24 20:15發表的“”:

投資有冇回報我唔知,但由而家開始到我退休35年,
佢地一年食我2-3%,複式計算,35年最少食我9成錢
跟本強積金由一開始就係一個騙局