• 6861閱讀
  • 162回復

政府注資強積金 每人六千 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-02-24
四十年後既六干蚊,購買力係几多呢?
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-02-24
from 友人blog:
稅就要我交,得個6千蚊MPF送比我,有無命享都未知。人地的公屋大過我間套房,我仲交緊$3800租,公屋就免兩個月。電費優惠只限包租婆,我仲係交緊$1.2一度電。終援都有雙糧,我打醫管局工就無份。仔女又無,爸媽未夠60歲,優惠又無我份。買樓無優惠,仲要傳出加息的消息。我點解仲要返工?生返幾個,攞埋份殘津貼,申請間大公屋,去埋食物銀行攞罐頭好過涯餐死。

from 我個blog:
阿曾俊華, 放錢入去MPF 個account=俾左錢我? OK!
下年交稅你去我MPF個戶口度扣丫笨? xyz!

設計對白, 曾俊華: 拿! 接穩呀! 呢六千蚊畀你第時七老八十睇醫生呀!
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-02-24
你香港有得派好過我英國呢度冇之餘,仲要係咁削削削!
又削減學費支助,又削減醫療補助,又削減公共開支,
又加埋佢個死人大學學費上額到9000鎊,搞到差唔多最top個幾間大學都加到應一應。
咁我黎英國做咩?讀野雞大學,我倒不如去美國算啦,英國!?我呸。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-02-24
引用第47樓托利斯2011-02-24 03:40發表的“”:
又加埋佢個死人大學學費上額到9000鎊,搞到差唔多最top個幾間大學都加到應一應。
咁我黎英國做咩?讀野雞大學,我倒不如去美國算啦,英國!?我呸。 [表情]

咁又唔可以用英國同香港比喎。香港政府有八百幾億盈餘,D 人先要求佢開倉賑災者。英國政府周身債,行緊縮政策都係無奈既事者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-02-24
引用第48樓freezefox2011-02-24 08:21發表的“”:
咁又唔可以用英國同香港比喎。香港政府有八百幾億盈餘,D 人先要求佢開倉賑災者。英國政府周身債,行緊縮政策都係無奈既事者。

周身債仲要比成幾億鎊去幫愛爾蘭解決債務危機
而家佢為其他國民開倉,呢個時候仲要扮大佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-02-24
引用第47樓托利斯2011-02-24 03:40發表的“”:
咁我黎英國做咩?讀野雞大學,我倒不如去美國算啦,英國!?我呸。 [表情]

英國真係可以算罷..... 佢地其實都唔多掂....
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-02-24
星期日有冇人去遊行???
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-02-24
我情願你儲起唔派
都唔好益fund佬呀. 政府!

每人$6500, total 二百幾億
有幾多真係入到市民個袋?
其實大部分都益左基金佬!
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-02-24
引用第52樓victorally2011-02-24 12:23發表的“”:
我情願你儲起唔派
都唔好益fund佬呀. 政府!
每人$6500, total 二百幾億
有幾多真係入到市民個袋?
.......

驚通漲喎, 冇腦都已經夠衰, 用pat pat黎諗野就真係衰到冇朋友.
離線Presto
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-02-24
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=353929
陳 永 業 向 曾 俊 華 派 溪 錢 (足本)
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-02-24
引用第53樓seattleqoo2011-02-24 12:29發表的“”:
驚通漲喎, 冇腦都已經夠衰, 用pat pat黎諗野就真係衰到冇朋友. [表情] [表情] [表情] [表情]

政府每年都用儲備買基金, 仲賺錢架
宜家派左反而渣都冇!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-02-24
引用第54樓Presto2011-02-24 13:30發表的“”:
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=353929
陳 永 業 向 曾 俊 華 派 溪 錢 (足本) [表情]

三子民望呢幾日應該會升

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-02-24

咁做咩唔去美國先?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-02-24
引用第25樓智者2011-02-23 19:20發表的“”:
投資唔係有回報架咩.....你真係當自己咁不濟,無羸無輸? [表情]

投資實有回報?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-02-24
引用第42樓我諗到改咩名鳥2011-02-23 22:27發表的“”:
曾俊華:拿!錢就派左比你地喇,不過你就死先拎得之嘛

死都拎唔到