• 3575閱讀
  • 68回復

遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-06-15
Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
rip..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-06-15
其實真係一場意外 ...
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-06-15
Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第16樓啪啪啪啪啪啪2011-06-15 20:32發表的“Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
其實真係一場意外 ...

係...

rip
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-06-15
點解會有人覺得個抗議的錯?

咁如果下次有抗議,個警察向天開槍射中途人死咗,唔通又係話班抗議者的責任?

我只係覺得今次真係一個意外,任何人都唔需要話負咩責任,rip
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-06-15
Re:Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡
引用第18樓英俊15-06-2011 21:08發表的“Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡”:
點解會有人覺得個抗議的錯? [表情]
咁如果下次有抗議,個警察向天開槍射中途人死咗,唔通又係話班抗議者的責任?
我只係覺得今次真係一個意外,任何人都唔需要話負咩責任,rip

條友點都要負番d責任啦下話....佢可以係下面示威...點解要係上面....

正正係因為佢係上面先要上去同佢談判....而大家係想救佢先上去

我都認為呢次係一個意外...但係你話係一個無人需要負責任既意外....咁我想像唔到點解有人會需要係死者家人面前叩頭認錯

又或者係我問題啦
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-06-15
可以避免既意外就唔會完全冇責任
而責任係o係製造意外o個個度

如果你用咁既例子,個責任係o係個警察開槍呢樣野
製造左有機會打死人呢個可能性。

而家佢揀左o係一個危險既地方,咁製造可能既意外係o係佢度
係唔係冇意外既成份?唔係
但係咪代表意外就唔會有人有責任?唔係。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-06-15
引用第18樓英俊2011-06-15 21:08發表的“Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡”:

點解唔可以覺得???!!!

佢企左上去, 搞到警察 消防 都要爬上條橋勸阻佢, 結果.....係意外 我同意, 不過當事人一定有部分責任

當然冇人話個運鷄工人 殺左 個警察, 不過我覺得唔可以話完全唔關佢事....

表達意見手法有好多種, 係咪應該揀一樣唔影響其他人既方法??

唔好講個警察, 佢企o係橋頂 最基本影響左交通 已經唔係一件值得鼓勵既事

可能佢受到好多剝削, 有好多怨屈要申訴, 咁係一件事, 但係唔可以為左爭取自己既權利, 而侵犯其他人既權利

至於你舉既例子, 個人認為完全唔恰當, 真係冇野想回應
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-06-15
點解佢要上去呢? 個雞農想跳樓?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-06-15
點解個差佬要走上去既
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-06-15
Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第18樓英俊2011-06-15 21:08發表的“Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:

我都覺得抗議人對於警察既死無責任,責任在於作出爬天橋依個決定果個人
如果抗議人有責任,咁連帶好多人都有責任,政府對禽流感賠償不足導致依個人危險地抗議,依個人危險地抗議又導致個警察死,咁政府咪變左幕後黑手??

道理上係無責任架,你可以選擇用第個方法救雞農,雞農亦可選擇第個安全方法表達訴求
joke
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-06-15
都唔清楚示威者個背景,俾唔到意見

爬上天橋示威,某程度係激進,但個雞農係咪真係受左好耐迫害,先選擇呢條路,就不知了

今次的確係意外,同時都好多人將矛頭直指雞農,但亦有人話如果局肯接見佢,可能都會避免今次悲劇發生(當然局長絕對有權不接見

所以太多假設都係無意思,我都相信雞農絕對無意傷其他人

離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-06-15
Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第21樓icemanbergkamp2011-06-15 21:26發表的“Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
點解唔可以覺得???!!!
佢企左上去, 搞到警察 消防 都要爬上條橋勸阻佢, 結果.....係意外 我同意, 不過當事人一定有部分責任
.......

平時正常d示威都會封路

如何表達意見能有效引起公眾關注又不會影響所有市民?
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-06-15
我只可以話雞農係有責任,但唔係最大果個
咩安全設備都無就上去,警方/警員都有好大既疏忽

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-06-15
引用第22樓鮮吊甬仔15-06-2011 21:33發表的“Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡”:
點解佢要上去呢? 個雞農想跳樓?

新聞話佢企圖跳橋

上去緊係講數 有人跳樓...警察都係入屋近距離講數架啦
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-06-15
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!