• 3574閱讀
  • 68回復

遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2011-06-17
Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第56樓victorally2011-06-17 10:20發表的“”:
個人覺得這是單純既意外
何必每每要高究責任? [表情]

x2
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2011-06-17
Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第55樓liuming2011-06-17 10:06發表的「Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡」:
即係點?
.......

好簡單, e個係出於佢既自責心理, 佢覺得位警員係俾佢害死既, 所以咪有e類行動囉 (其實好廢話, 除非你要懷疑佢係有動機殺佢, 之後後悔)

至於佢個人情感對件事既睇法可唔可以代表真理? 可以既話就大獲喇, 舉個列, 犯人俾人判罪, 個犯覺得好冤枉, 覺得佢判得太重, 唔公平, 咁係咪就證明個官判得唔恰當?

其實有時d人係d不幸既事件發生之後, 會係不停咁怪責自己, 舉個列, 有個朋友約我兩點鐘去銅鑼灣睇戲, 我因為太多野做, 唔同佢去, 跟住佢差唔多時間係旺角俾車撞死, 我都會好自責, 一味係度怪自己: 如果個陣我唔係xxx, 佢就唔會yyy 喇
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2011-06-17
Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第61樓萊斯特2011-06-17 13:19發表的“Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
好簡單, e個係出於佢既自責心理, 佢覺得位警員係俾佢害死既, 所以咪有e類行動囉 (其實好廢話, 除非你要懷疑佢係有動機殺佢, 之後後悔)
至於佢個人情感對件事既睇法可唔可以代表真理? 可以既話就大獲喇, 舉個列, 犯人俾人判罪, 個犯覺得好冤枉, 覺得佢判得太重, 唔公平, 咁係咪就證明個官判得唔恰當?
.......

我唔反對大家話警員死係意外,但事情的確因佢而起,呢d叫「我不殺伯仁,伯仁卻因我而死」。大家有冇諗過,示威者聽人講,落返黎地面?佢要人聽佢講,但佢帶頭唔聽人講?佢唔係去行街食飯過馬路,佢係犯緊法ar,你拎街食飯去比?我都有示過威,但我地示威係盡量不傷害任何人,對自己、對人地都要做到安全,對社會的影響最少。佢做到咩?警員死係意外,但個示威者一定唔可以置身事外﹗

而我最反感的係,當大家對呢位來自雞苗運輸業界的示威者指責時,一大班社運人士就出言貼文撐個示威者。明的係為示威者護航,暗的卻係為左示威權而抗辯,仲要屈去責難的市民不分青紅皂白?示威者的示威動,示威內容有幾正確ar?講到尾都係要錢姐﹗有幾多所謂的公義o係入面?
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2011-06-17
引用第56樓victorally2011-06-17 10:20發表的“”:
個人覺得這是單純既意外
何必每每要高究責任? [表情]

x 3
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2011-06-17
Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第62樓liuming2011-06-17 14:13發表的“Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
我唔反對大家話警員死係意外,但事情的確因佢而起,呢d叫「我不殺伯仁,伯仁卻因我而死」。大家有冇諗過,示威者聽人講,落返黎地面?佢要人聽佢講,但佢帶頭唔聽人講?佢唔係去行街食飯過馬路,佢係犯緊法ar,你拎街食飯去比?我都有示過威,但我地示威係盡量不傷害任何人,對自己、對人地都要做到安全,對社會的影響最少。佢做到咩?警員死係意外,但個示威者一定唔可以置身事外﹗
.......

明白你的觀點~!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2011-06-17
Re:Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第64樓seattleqoo2011-06-17 18:17發表的“Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
明白你的觀點~!

唉...算la...
其實我同我d社運朋友講左好耐...
呢件事冇人想...
但真係可一不可再...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2011-06-17
Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第55樓liuming17-06-2011 10:06發表的“Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
即係點?
.......

你睇多次我講咩先
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2011-06-17
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2011-06-18
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡
引用第65樓liuming17-06-2011 18:32發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡”:
唉...算la...
其實我同我d社運朋友講左好耐...
.......

有多個唔同角度既分析係好事黎既....

最終大家點諗都係自己既事