• 3578閱讀
  • 68回復

遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-06-15
Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第27樓智者15-06-2011 22:34發表的“Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
我只可以話雞農係有責任,但唔係最大果個
咩安全設備都無就上去,警方/警員都有好大既疏忽

x2
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-06-15
Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
睇番FB有FD POST D 相,其實下面開左氣墊....個警察應該就係跌正冇氣墊果D地方~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-06-15
Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第31樓迪神2011-06-15 23:35發表的“Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
睇番FB有FD POST D 相,其實下面開左氣墊....個警察應該就係跌正冇氣墊果D地方~ [表情]

上次有個女人跳樓,跌中氣墊邊彈出去,結果都係死左。
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-06-15
唔發生都發生左

希望死者家屬節哀順變啦.......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-06-16
Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第32樓國球旗15-06-2011 23:43發表的“Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
上次有個女人跳樓,跌中氣墊邊彈出去,結果都係死左。 [表情]

我都有睇

係咪呢單

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110606&sec_id=4104&subsec=12731&art_id=15315992

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-06-16
Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第29樓煙花2011-06-15 22:40發表的“Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
點解無錯?

係x高睇到個人開個post

覺得幾表達到我想講的野

差佬失足 示威者掂佢唔到
只係一個意外 成單野就係咁簡單
示威者都好後悔 咁仲唔夠???
我唔會話咩傻的嗎自己跌落去 一條命就係一條命 大家都唔想發生d咁既事
但係今次好單純就係一個意外
如果你要追溯到話示威者唔上去就冇事
咁你唔好話示威者老媽子唔生佢出黎就冇野?
咁樣入示威者數 本質上同"Hi Auntie"呢句粗口背後既理念有咩分別???

你鐘意追遠d丫嘛
我同你講 中共唔收番香港就冇咁多野 亦唔會有呢個示威者
呢個差佬就唔駛死呀
五毛:o)
死人都要攞黎入 拎黎借題發揮
我以為五毛冇良心姐
點知連人性都冇
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-06-16
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-06-16
Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第35樓英俊2011-06-16 02:17發表的“Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
係x高睇到個人開個post
覺得幾表達到我想講的野
.......

你認為真係一d責任都冇咩?
我認為有 但佢唔係最大
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-06-16
Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第37樓him2011-06-16 02:33發表的“Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
你認為真係一d責任都冇咩?
我認為有 但佢唔係最大

咁個個都要負嫁啦喎

如果你話政府都有責任,無安置好果班無野做的人

咁我就覺得個雞農有責任
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-06-16
Re:Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡
引用第38樓英俊2011-06-16 02:37發表的“Re:Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農     警員天橋墮地亡”:
咁個個都要負嫁啦喎 [表情]
如果你話政府都有責任,無安置好果班無野做的人
.......

個正苛無錯係有責任喎
個警察冇足夠保護既設備 警察果邊都有責任
冇話邊邊責任大 事關都只係一個意外
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-06-16
兩個都有責任,點可以話兩個都冇責任? 個警員一定有責任啦,佢可以唔上去,消防員上去就得啦,咁個警員點解要上去?咪就係因為有人走左上去
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-06-16
都係果句一單還一單, 我都唔like 依家個政府, 但係 政府剝削你, 你爭取權益既時候係咪就可以隨意剝削其他人既權益呢????

唔想比較邊個責任大d, 警隊可能訓練不足裝備不足有責任, 個天無lala落雨有責任, 個死者可能錯誤以為自己好fit點知失足有責任.......etc, 不過今日既事件就係果位先生要爭取佢既權益爬上橋反而冇責任???!!!

唔想困o係呢個死胡同繼續爭抝, 可能我年紀大, 成日都有感而發, 只係唔明依家好多人 (唔係針對handsome or 呢度其他人) 經常埋怨, 經常投拆, 經常批評, 經常要爭取乜乜"佢覺得"合理既權益/自由.....

但係就從來冇關心其他人, 或者o係行動時諗下對方, 甚至第3者感受......

就呢件事係意外 冇人會否定, 當有人覺得示威者冇責任, 咁希望可以試諗諗如果你係警察, 你會唔會爬上條橋?? 定係企o係度等裝備, 等支援??? 如果你係死者家人/同事, 感覺會係點??? 又如果最直接, 你估個示威者知道會搞成咁, 俾佢時光倒流, 仲會唔會爬上橋示威????

人係群體社會, 每1個action 都會影響其他人, 唔好扣我帽子話我即係叫人咩都唔好做, 大家成年人, 當然有自己睇法, 不過凡事可以before action 之前, 停一停, 諗一諗, 方法可以有好多種, PLEASE!!!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-06-16
Re:Re:Re:Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡
引用第26樓rBB2011-06-15 22:20發表的“Re:Re:Re:遊說抗議雞農   警員天橋墮地亡”:
平時正常d示威都會封路
如何表達意見能有效引起公眾關注又不會影響所有市民?

所以示威咪要申請, 唔係興之所致就走去示威, 跟住鬧D 警察阻止.....

ANYWAY, 今次好明顯係突發事件, 真係好難覺得合理...

至於 表達意見要引起公眾關注 呢點 可能係加強輿論壓力, 令個訴求容易達到, 不過 其實咁諗已經好危險

因為 好容易為左要有NOISE而愈搞愈大, 開始 遊行 > 訓街 > 訓橋 > 訓鐵路 > ...... 我都唔敢諗LA

人人都出招, 後果就好嚴重, 今日運雞工人, 聽日拖網漁民, 後日新界原居民, 下星期美孚新邨住戶, 下下WK新移民孕婦......個個都覺得自己好有理據, 個個都覺得政府/大財團逼迫緊佢, 個個都想有NOISE 想個社會幫佢討回公道, 咁點算好??? 全港市民一齊犧牲下???
離線chiwing930
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-06-16
死者家屬節哀順變啦.......
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-06-16
警方及消防員接報到場,警員將干諾道中東行3條行車線封閉,橋底的消防員在橋下張開救生氣墊戒備,並派出談判專家游說。其間劉玉棠情緒十分激動,來回走動,又講手機,消防員跟隨劉走動方向不斷移動氣墊。

其間現場突然下起傾盆大雨,隸屬中區警區刑事部的警署警長劉志堅(49歲)到場後,從百米外交易廣場入口對開的行人天橋爬上橋頂,懷疑因濕滑從約4米高的橋頂墮下,後腦先着地重創,胸骨骨折。在場警員大為緊張,急召在場救護員提供救援,急送往瑪麗醫院搶救,至下午2時43分證實傷重不治。

另一邊廂,劉玉棠當時還在橋上擾攘,直至11時許才被消防及警員一擁而上制服,將他帶回安全地點,癱瘓近兩個多小時的中環交通才陸續恢復正常。

到最後攪到成班警察同消防要冒生命危險拉返佢落來

仲要攪到封左3 條行車線

佢真係一條人渣