• 50074閱讀
  • 1571回復

(決賽:西班牙4:0意大利!下屆到法國主辦)歐洲國家杯決賽周討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1515  發表于: 2012-07-02
引用第1500樓sikingthegreat02-07-2012 17:06發表的“”:
連羸euros, world cup, 再euros.... 真係歷史上第一次~~ [表情]
今屆黎講, 以葡萄牙最接近頂得住佢地.... 其他都 [表情] [表情]
.......

咩叫新西班牙

邊隊
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1516  發表于: 2012-07-02
引用第1516樓sheva02-07-2012 18:07發表的“”:
我悲觀d分析下2年後除左西班牙,有力爭標既我諗得巴西同德國
不過注意......都係"有力"
.......

德國 02、04、06、08、10、12 都打得好好

2014 應該都係拎唔到

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1517  發表于: 2012-07-02
西班牙大家都講佐好多了

有無好友對另外 15 隊今屆既成績有評語

整體黎講,大部分球隊我都覺得演出比想像中好佐

得好少球隊我覺得失望,荷蘭同瑞典係令我最失望既兩隊。

離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1518  發表于: 2012-07-02
若干年后,托雷斯 ( Torres )把女儿抱在怀里,对她说:曾经有一位西班牙球员,他在俱乐部的进球只有几个而已,在国家队都踢不上主力,决赛的最后时刻才上场,却打进一球。但是,他最终同时举起了大耳朵杯和劳德内杯!打了嘲笑他的人狠狠一记耳光!女儿说:谁有这么好的狗运啊?托雷斯回答:.......是你马塔 ( mata ) 叔叔

托雷斯又说道:“你知道是谁帮你玛塔叔叔进球的?”女儿不解道:“谁啊?”托雷斯骄傲的回答:“他是西班牙历史上最出色的,最英俊的射手” 女儿回答:“啊 ,爸爸,我知道了。是比利亚 ( villa )叔叔”
托雷斯:“.......”

笑死我
離線Zxen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1519  發表于: 2012-07-02
引用第1522樓呀威2012-07-02 21:39發表的“”:
若干年后,托雷斯 ( Torres )把女儿抱在怀里,对她说:曾经有一位西班牙球员,他在俱乐部的进球只有几个而已,在国家队都踢不上主力,决赛的最后时刻才上场,却打进一球。但是,他最终同时举起了大耳朵杯和劳德内杯!打了嘲笑他的人狠狠一记耳光!女儿说:谁有这么好的狗运啊?托雷斯回答:.......是你马塔 ( mata ) 叔叔
托雷斯又说道:“你知道是谁帮你玛塔叔叔进球的?”女儿不解道:“谁啊?”托雷斯骄傲的回答:“他是西班牙历史上最出色的,最英俊的射手” 女儿回答:“啊 ,爸爸,我知道了。是比利亚 ( villa )叔叔”
.......

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1520  發表于: 2012-07-02
引用第1522樓呀威2012-07-02 21:39發表的“”:
.......

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1521  發表于: 2012-07-02
引用第1519樓啪啪啪啪啪啪2012-07-02 21:04發表的“”:
咩叫新西班牙
邊隊

德國囉~~
如果德國呢次真係入到決賽+搞掂西班牙, 就會變成"新西班牙"了~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1522  發表于: 2012-07-02
點解叫新西班牙既

唔明

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1523  發表于: 2012-07-02
引用第1521樓啪啪啪啪啪啪2012-07-02 21:12發表的“”:
西班牙大家都講佐好多了
有無好友對另外 15 隊今屆既成績有評語
整體黎講,大部分球隊我都覺得演出比想像中好佐
.......

ireland我覺得係最失望, 冇諗過竟然搞成咁.... 輸唔緊要, 但連spirit都唔見埋.... 令fans們好失望....

holland當然都令人失望.... 諗住係四強份子.... 點諗到三戰皆北....

我又評下捷克啦~~

8強其實已經係達標架喇, 而且仲係以首名出線, 嚴格黎講算係有少少超額完成添~~
8強時輸俾一個cristiano ronaldo, 實在都冇咩好講, 確實係技不如人.

hubschmann真係幾勁, 佢可以穩定到隊波, 而且傳送眼光幾唔錯, 真係隊中重要嘅棋子. baros表現都係一般啦, 冇04年嗰屆咁sharp架喇係, 所以今次euros完左之後宣佈退出國家隊都可以理解嘅.... 係時候搵返個有d速度又有埋門觸覺嘅前鋒喇, 今屆鋒力其實都算幾不足.... 不過慶幸嘅係, u-21取得不俗成績嗰批新兵今次見到都逐漸上位中, selassie, pilar同jiracek, 三個可以話係今屆最出色嘅球員之中, 只有jiracek叫做喺wolfsburg踢過半季.... 另外兩個都未出國踢波, 不過下季就會喺德甲見到佢地喇: pilar當然係一大發現, 一個幾有膽色嘅winger, 去埋德甲的話一定可以再進步~~ jiracek本身係一個中場中, 今屆客串打winger都唔錯, 但最好都係返去中場中, 希望之後有人可以喺wing位接到棒, 咁就可以俾jiracek返去佢最擅長嘅位啦~~ selassie亦唔使多講, 佢d走動幾多, 又有速度, 始終有d非洲血統, 係有d長跑細胞~~ 仲有代替rosicky嘅darida, 都係u-21之前踢得幾出色, 雖然對portugal唔算有咩突出表現, 但起碼冇怯場, 有前途~~

總括而言, 其實以一隊處於交接期嘅捷克黎講, 今屆成績都算係咁, 特別係第一輪輸得咁慘烈之下都仲可以企返起身, 連取6分首名出線, 見到佢地嘅鬥志, 仲有球員嘅靈活多變.... 經過呢次, 一班年青球員汲取左d經驗, 可望喺2014創出一返事業~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1524  發表于: 2012-07-02
引用第1526樓啪啪啪啪啪啪2012-07-02 21:49發表的“”:
點解叫新西班牙既
唔明

因為同其他隊實力有距離, 加上同初露光芒嘅spain有d似, 唔係講打法上, 而係似係一個皇朝嘅開端, 球員又年輕, 係有少少嗰種味道~~

可惜.... 再睇下2年後又點~~ 咁多年青攻擊球員湧現, 反而係要擔心一下個後防.... 同以往嘅德國隊真係好唔同~~
離線Bra神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1525  發表于: 2012-07-02
其實上屆WC雲馬維克既荷蘭正正對住西班牙踢左場好波, 係一個示範, 荷蘭D後防咁屎都守到加時先算
如果唔係洛賓單刀送個波俾聖卡斯, 嬴埋都得
你話邊隊打得嬴西班牙, 我會覺得係一隊會願意縮後打穩守突擊既球隊, 例如今屆既葡萄牙, 相反而攻為主既巴西, 我認為唔係西班牙既對手
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1526  發表于: 2012-07-02
引用第1529樓Bra神2012-07-02 22:44發表的“”:
其實上屆WC雲馬維克既荷蘭正正對住西班牙踢左場好波, 係一個示範, 荷蘭D後防咁屎都守到加時先算
你話邊隊打得嬴西班牙, 我會覺得係一隊會願意縮後打穩守突擊既球隊, 例如今屆既葡萄牙, 相反而攻為主既巴西, 我認為唔係西班牙既對手

但係, 今屆葡萄牙絕對唔係縮後打穩定突擊喎....
佢地係前場開始做防守, 拚搶, 用體力去迫 (多spain兩日嘅休息可能係用呢個策略嘅原因之一), 而唔係縮後等spain黎攻....
離線Bra神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1527  發表于: 2012-07-02
引用第1530樓sikingthegreat2012-07-02 22:48發表的“”:
但係, 今屆葡萄牙絕對唔係縮後打穩定突擊喎....
佢地係前場開始做防守, 拚搶, 用體力去迫 (多spain兩日嘅休息可能係用呢個策略嘅原因之一), 而唔係縮後等spain黎攻....

又好似係, 場波太悶, 我斷左片
離線sheva
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1528  發表于: 2012-07-02
引用第1529樓Bra神2012-07-02 22:44發表的“”:

果幾球單刀睇到我眼都突埋........
都證明左洛賓大賽唔止係腳軟咁簡單
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1529  發表于: 2012-07-02
引用第1525樓sikingthegreat2012-07-02 21:48發表的“”:
德國囉~~
如果德國呢次真係入到決賽+搞掂西班牙, 就會變成"新西班牙"了~~

其實我真係好唔鐘意d咁ge稱號..點解一定要呢個世界圍住西班牙黎轉.
仲要講到德國就算贏左,
西班牙都只係輸左俾新西班牙,唔係德國..呢種自我中心好反感

利申,我曾經都捧過西班牙(因為英格蘭成日一早輸q左..).今屆因為佢大打悶蛋足球想反佢,到決賽佢贏得漂亮我又唔會傷感,始終我唔係由心而發咁憎西班牙,只係不滿佢今屆(除左決賽)呢種打法