• 50076閱讀
  • 1571回復

(決賽:西班牙4:0意大利!下屆到法國主辦)歐洲國家杯決賽周討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1545  發表于: 2012-07-02
引用第1546樓真秘密2012-07-02 23:51發表的“”:
就係點解好地地一隊德國會叫做新西班牙...兩隊打法又完全唔似 [表情]

引用第1528樓sikingthegreat2012-07-02 22:09發表的“”:

因為同其他隊實力有距離, 加上同初露光芒嘅spain有d似, 唔係講打法上, 而係似係一個皇朝嘅開端, 球員又年輕, 係有少少嗰種味道~~

可惜.... 再睇下2年後又點~~ 咁多年青攻擊球員湧現, 反而係要擔心一下個後防.... 同以往嘅德國隊真係好唔同~~ [表情] [表情]

and spain being a benchmark/symbol~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1546  發表于: 2012-07-02
引用第1533樓真秘密02-07-2012 23:01發表的“”:
其實我真係好唔鐘意d咁ge稱號..點解一定要呢個世界圍住西班牙黎轉.
仲要講到德國就算贏左,
西班牙都只係輸左俾新西班牙,唔係德國..呢種自我中心好反感 [表情]
.......

X2

雖然西班牙近四年幾乎無敵

但德國就係德國,就算湧現新人新作風都係獨一無二既
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1547  發表于: 2012-07-03
引用第1548樓sikingthegreat02-07-2012 23:52發表的“”:
唔係咩稱唔稱呼嘅問題.... 成日都有新zidane, 白比利, 新messi架啦.... 呢d係benchmark.... 如果germany羸到, 確實係看似一個朝代嘅開始....
無可否認, 以spain近期嘅成績, 佢地已經足以成為一個benchmark....
當年yugoslavia都曾經俾人話歐洲巴西, 唔見得佢地覺得係一個侮辱, 亦唔會話成個足球界圍住巴西黎轉.... [表情] [表情]

前南斯拉夫同葡萄牙都被人叫過歐洲巴西,

但佢地係當時的確係屬於二線球隊,個稱呼係讚美緊佢地,

依家無論係塞爾維亞同今時今日既葡萄牙,都已經無人叫佢地做歐洲巴西。

你話如果德國或者其他歐洲強隊贏西班牙,代表一個新既朝代開始,

我唔反對,當年法國連取1998同2000既冠軍之前,

法國足球根本都係唔入流,決賽周成日唔見人既,連贏兩個冠軍既果四年,

同今時今日既西班牙都好似,威風八面,

但稱呼新西班牙真係多餘,自我矮化。

到德國足球真係再稱霸,我敢肯定唔會有人叫呢個做新西班牙

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1548  發表于: 2012-07-03
引用第1551樓啪啪啪啪啪啪2012-07-03 00:03發表的“”:
.......

既然我個諗法係羸到的話隨時就係皇朝嘅開始, 咁我做咩要矮化佢地? 我都冇諗住要咁做~~

況且都見到個打法係唔同, 所以根本完全唔係比較緊兩隊球隊嘅實力.... 亦因此唔存在所謂"矮化"邊隊....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1549  發表于: 2012-07-03
引用第1552樓sikingthegreat03-07-2012 00:08發表的“”:
既然我個諗法係羸到的話隨時就係皇朝嘅開始, 咁我做咩要矮化佢地? 我都冇諗住要咁做~~ [表情] [表情]
況且都見到個打法係唔同, 所以根本完全唔係比較緊兩隊球隊嘅實力.... 亦因此唔存在所謂"矮化"邊隊.... [表情] [表情]

王朝既新開始當然無問題啦,

只係個稱呼改得好差,你睇下呢度個個都反感就知。

PS :唔記得原來西班牙都係三次冠軍

PS2:意大利、德國、西班牙、法國係我心目中歐洲既 BIG 4

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1550  發表于: 2012-07-03
德國係歐洲稱雄超過二十年吧。由西德年代開始,就係世界杯、歐國杯既常客。打入決賽周無數次。

西班牙稱雄都不過係呢幾年既事吧………

又點會稱德國為新西班牙?即係等如,如果出年曼聯羸番英超冠軍,你都唔會叫佢新曼城啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1551  發表于: 2012-07-03
引用第1551樓啪啪啪啪啪啪2012-07-03 00:03發表的“”:
.......

當年法國連拎世盃同歐國, 俾我既感覺同而家既西班牙好唔同.....

你唔會覺得法國幾年後仲有貨, 但西班牙睇黎都仲未見底.....

不過西班牙黎緊呢幾年, 最大問題係條後防, 要諗下點搞搞佢了
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1552  發表于: 2012-07-03
引用第1554樓freezefox03-07-2012 00:25發表的“”:
德國係歐洲稱雄超過二十年吧。由西德年代開始,就係世界杯、歐國杯既常客。打入決賽周無數次。
西班牙稱雄都不過係呢幾年既事吧………
.......

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1553  發表于: 2012-07-03
引用第1555樓廢托03-07-2012 00:33發表的“”:
當年法國連拎世盃同歐國, 俾我既感覺同而家既西班牙好唔同.....
你唔會覺得法國幾年後仲有貨, 但西班牙睇黎都仲未見底.....
.......

我唔係咁諗

有 d 似既唔係講緊呢樣,果樣唔興依家西班牙呢套,

講緊既已經係十四年前既足球潮流,

向來法國都唔係講求青訓接班,

法國果四年既強大,主要原因係法國球員大量外流各大聯賽,

基本上果幾年既國家隊主力都係各大聯賽班霸既重心,

而且後備果班都係果幾年逐漸係大球會搵到正選同有好表現

基本上法國既骨幹主要都係堆積一堆有質素既球員組成,

只要組合得宜其實真係有機會繼續發威。

加上法國慢慢由 1998 世界杯前鋒荒變成前線人滿,

中前場人才濟濟,法國如果唔係經歷 2002 既災難性出局,

果時我仲好記得好多人仍然睇好法國一段時間。

唔好唔記得果時期既其他足球勁旅好多都唔店。

德國固然青黃不接,巴西係外圍賽既告退形勢,英格蘭幾乎出唔到線(後來神勇多場連勝)

阿根廷果時最對辦,最以為可以威脅到法國既唯一對手。

不過事實證明佐法國王朝好短暫,曾經係 2006 年有小陽春,但之後都無以為繼。

足球就係咁樣,睇落可能西班牙會繼續長勝落去,

可能兩年後西班牙就會有災難性賽果出現(逃)

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1554  發表于: 2012-07-03
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1555  發表于: 2012-07-03

贏左個MVP,不過呢樣輸哂
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1556  發表于: 2012-07-03
引用第1559樓迪神2012-07-03 18:26發表的“”:
[img]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/399326_379359612119254_116178182_n.jpg[img]
贏左個MVP,不過呢樣輸哂 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

小白
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線eto
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1557  發表于: 2012-07-03
引用第1559樓迪神2012-07-03 18:26發表的“”:

贏左個MVP,不過呢樣輸哂 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

話時話
xavi有無女伴的 ?
好似未見過咁
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1558  發表于: 2012-07-03
引用第1561樓eto2012-07-03 18:33發表的“”:
話時話
xavi有無女伴的 [表情] ?
好似未見過咁

聽聞08年散左之後就冇囉....鬼佬好少見~
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1559  發表于: 2012-07-03
引用第1562樓迪神2012-07-03 18:36發表的“”:
聽聞08年散左之後就冇囉....鬼佬好少見~ [表情]

難道 xavi 同 iniesta ????
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA