• 13035閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 315  發表于: 2015-07-02
回 廢托 的帖子
廢托:咁唔係我果次果間了...... (2015-07-02 11:53) 

你去左邊間?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 316  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:之前果個係JR
呢個係地鐵,METRO
....... (2015-07-02 13:38) 

係啦。係東京巿內睇黎都係搭私鐵多。其實無咩機會搭JR

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 317  發表于: 2015-07-02
尋日書局見到項明生本新書,都有講藏王狐狸村

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 318  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:尋日書局見到項明生本新書,都有講藏王狐狸村
[圖片] (2015-07-02 15:30) 

係呀,呢期都幾紅下架。

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 319  發表于: 2015-07-02
回 freezefox 的帖子
freezefox:未正式設計行程。但有少少眉目。
第一日一到埗就會去東京鐵塔參觀ONE PIECE 個個樂園。因為我太太要夜晚先黎會合。我一個人帶住三個細佬,唔可以去太多地方。加上又係搭凌晨機。所以中午可能返酒店訓個晏覺先再出動。
....... (2015-07-02 11:41)

睇返你行程,新橋有條臨海線直達台場喎。

呢個網睇過未
http://linshibi.com/?p=6411
[ 此帖被阿童木在2015-07-02 15:57重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 320  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:睇返你行程,新橋有條臨海線直達台場喎。 (2015-07-02 15:54) 

係?咁幾好喎。又岩一筆。

其實去到宜家,除非我唔去狐狸村。否則都係買硬JR PASS 架啦。一程都講緊11000,我何不比多11000,可以頂到四日既車費?除開都係講緊一千三百幾一個人,成家人都係五千五。同租車分別不大。

當然無左自駕鐘意去邊就去邊既自由,度行程個陣會多D 限制。但好處係:

1. 真係慳左時間。東京來回仙台自駕既話,幾乎要九個鐘。搭JR 都唔駛四個鐘,慳左一半時間!呢個係關鍵。三日既往返,大大話話慳左半日出黎,好緊要架啦。

2. 12月係東京既山區自駕,我始終有D 保留……搭JR 再轉駁當地既巴士或接駁車,點都安全D。

再加埋價錢問題,自駕+ 一程JR ,成本好貴,全程自駕時間又好長。最後可能真係買東北PASS 算了。係要諗諗用係邊五日,即係,邊日唔用囉。唔係第一日就係第二日的了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 321  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:睇返你行程,新橋有條臨海線直達台場喎。
呢個網睇過未
http://linshibi.com/?p=6411
....... (2015-07-02 15:54) 

睇左啦。我就係諗住跟佢既路線影燈飾囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 322  發表于: 2015-07-02
疑?點解我搵唔到你講個條新橋去台場既線既?

台場係咪用左另一個名?唔叫台場?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 323  發表于: 2015-07-02
freezefox:疑?點解我搵唔到你講個條新橋去台場既線既?
台場係咪用左另一個名?唔叫台場? (2015-07-02 16:09)

呢條喎

http://ice2006.pixnet.net/blog/post/28529639-%E3%80%90japan%E3%80%91%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E8%87%A8%E6%B5%B7%E6%96%B0%E4%BA%A4%E9%80%9A-%E7%99%BE%E5%90%88%E9%B7%97%E8%99%9F

[ 此帖被阿童木在2015-07-02 16:22重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 324  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:呢條喎
http://ice2006.pixnet.net/blog/post/28529639-%E3%80%90japan%E3%80%91%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E8%87%A8%E6%B5%B7%E6%96%B0%E4%BA%A4%E9%80%9A-%E7%99%BE%E5%90%88%E9%B7%97%E8%99%9F
....... (2015-07-02 16:18) 

你之前比我睇個兩張地鐵圖(一張JR,一張非JR),邊張有SHOW 到出黎呀?我好似搵極都搵唔到………

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 325  發表于: 2015-07-02
有呀,綠色好幼果條,你見到海鷗兩個字就係

可能唔直屬地鐵METRO 卅 JR線,站名無咁detail   

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 326  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:有呀,綠色好幼果條,你見到海鷗兩個字就係 [表情]
可能唔直屬地鐵METRO 卅 JR線,站名無咁detail [表情]  
....... (2015-07-02 17:15) 

但呢張圖你唔係話係非JR 線咩?

即係如果買東北PASS,可以搭埋呢條線?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 327  發表于: 2015-07-02
不過岩岩睇左,一程都係320YEN,來回都係640YEN,即係40蚊,用係呢日會蝕到喊!

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 328  發表于: 2015-07-02
freezefox:不過岩岩睇左,一程都係320YEN,來回都係640YEN,即係40蚊,用係呢日會蝕到喊![表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  (2015-07-02 17:33) 

唔會蝕喎,因為唔係JR入唔到閘
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 329  發表于: 2015-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:唔會蝕喎,因為唔係JR入唔到閘 [表情] (2015-07-02 17:45) 

唔明?即係用唔到張PASS?