• 8554閱讀
  • 194回復

說冠軍,誰是冠軍!最終回! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2014-07-10
我都未見過咁消極既荷蘭
明知自己射12碼唔叻仲唔進取d?都唔知佢地諗緊乜

不要忘記,足球是最快樂的!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2014-07-10
主攻就正中阿根廷下懷,阿根廷就係想你攻,人地突擊有美斯、Kun、lavezzi、Higuain,主攻下場可能變巴西....

而且荷蘭咁有把握信心圍住人攻而唔失波?莫講話唔未必守得住阿根廷d反擊,荷蘭根本冇本錢主攻,第一場靠西班牙都係打反擊,第二埸對澳洲即刻唔識主攻,拎住個波唔知點。
對Costa Rica唔係荷蘭想攻,係Costa Rica 縮得太後荷蘭焗攻。只可以講今代荷蘭進攻既人才買少見少。

新人唔係無野好輸,20歲唔可以已經捧世界杯?唔通等到37歲冇氣冇力都未有得拎叫好?人一生冇咩機會入世界杯四強甚至決賽,四年後可能已經人面全非。
成王敗寇,只要冠軍會在歷史上留名,另外31隊都係配角,打得幾好、幾多人欣賞都好,最多都只可以講一句雖敗猶榮,但你輸左就輸左,未必有機會再打世界杯比你上訴。

大賽冇人想輸,保守乃人之常情,亦是立於不敗之地的最佳方法。 你地支持的國家隊多數拎過世界杯,當然可以講堅持風格。
何況德國、意大利都一路轉緊打法一路進步,冇得一成不變。
如果荷蘭可以拎一次世界杯,我絕對可以接受場場消極保守贏一球。
咩打法唔重要, 戰術只有高低之分,贏到波就係好戰術。

打得好輸波贏掌聲,正面睇係受人尊敬,反面睇係得個樣,中看不中用。
西班牙以前都係咁,拎左冠軍正名先真正受人認同,三屆亞軍?冇人知你入左幾多球,只知道你失敗左三次。依種心情,只有荷蘭球迷先明.....
漂亮足球荷蘭踢左好多年,踢法華麗又拎到冠軍當然最好,但現實未必容許你咁做。荷蘭拎三次亞軍就係最好例子。

[ 此帖被羅力亞在2014-07-10 17:18重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2014-07-10
阿根廷防守唔強,反擊唔見得有威脅

攻勢好多都係個人質素多過組織反擊
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2014-07-10
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:由十六強開始,無論幾負碌都好,結果都係熱的果隊晉級……
決賽又係唔係會由德國順利勝出呢?
最後賠率︰
....... (2014-07-10 16:57) 

以之前既表現計,咁德國真係睇高少少喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2014-07-10
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:主攻就正中阿根廷下懷,阿根廷就係想你攻,人地突擊有美斯、Kun、lavezzi、Higuain,主攻下場可能變巴西....
而且荷蘭咁有把握信心圍住人攻而唔失波?莫講話唔未必守得住阿根廷d反擊,荷蘭根本冇本錢主攻,第一場靠西班牙都係打反擊,第二埸對澳洲即刻唔識主攻,拎住個波唔知點。
.. (2014-07-10 17:13) 

我覺得好可能荷蘭唔係特登踢得咁保守,而係對住同樣保守既球隊唔識踢
如果荷蘭目的係捱到12碼,佢地點可能無準備,點可能無人敢射第一球…

我只可以講我覺得佢地好無準備,唔似想贏咁,明知自己成日大賽輸射12碼,明知阿根庭今屆已經唔係以前淨係掛住攻既球隊

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2014-07-10
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:阿根廷防守唔強,反擊唔見得有威脅
攻勢好多都係個人質素多過組織反擊 (2014-07-10 17:53) 

荷蘭防守唔都強
美斯、Higuain個人質素隨時可以KO荷蘭.....

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2014-07-10
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:主攻就正中阿根廷下懷,阿根廷就係想你攻,人地突擊有美斯、Kun、lavezzi、Higuain,主攻下場可能變巴西....
.. (2014-07-10 17:13) 

宜家唔係要佢好似巴西咁有前無後咁壓上去攻,就話佢連似樣既防反都無做到呀。荷蘭唔打防反仲可以打咩?上半場唔攻,OK。下半場又唔攻。連加時都唔攻。

齊齊搓波搓到12碼,咁樣個出線機會會大左咩?

其實去到下半場尾段,放手一搏,搏到既機會率唔會差得過你等射12碼。如果真係講分別,個分別就係,尾段谷一段,主動權係你手上。等射12碼,完全係聽天由命擲公字既結果。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2014-07-10
回 icebati 的帖子
icebati:我覺得好可能荷蘭唔係特登踢得咁保守,而係對住同樣保守既球隊唔識踢
如果荷蘭目的係捱到12碼,佢地點可能無準備,點可能無人敢射第一球…
我只可以講我覺得佢地好無準備,唔似想贏咁,明知自己成日大賽輸射12碼,明知阿根庭今屆已經唔係以前淨係掛住攻既球隊 (2014-07-10 17:59) 

對住同樣保守既球隊唔識踢

完全同意

所以我都話

"荷蘭根本冇本錢主攻,第一場靠西班牙都係打反擊,第二埸對澳洲即刻唔識主攻,拎住個波唔知點。"

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2014-07-10
同埋唔知點解雲佩斯踢完頭兩場就沉得好緊要…

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2014-07-10
荷蘭最大既利器就係洛賓。宜家咁打法,就等如廢左洛賓。

無左洛賓既荷蘭,同無左尼馬既巴西差唔多。所以我先話,佢咁打法係自廢武功。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2014-07-10
icebati:同埋唔知點解雲佩斯踢完頭兩場就沉得好緊要… (2014-07-10 18:04) 

賽前話胃痛wor

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=117175

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2014-07-10
icebati:同埋唔知點解雲佩斯踢完頭兩場就沉得好緊要… (2014-07-10 18:04) 

其實VPS 咁多場都沉,無一場唔沉。

佢得一千零一球頭槌係叫人眼前一亮的。除左個球之外,其他佢真係無咩表現。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2014-07-10

這個是真的
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2014-07-10
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:荷蘭防守唔都強[表情]
美斯、Higuain個人質素隨時可以KO荷蘭..... (2014-07-10 18:00) 

只講今屆,荷蘭既表現比阿根廷好

唔覺得荷蘭會輸定,唔主攻,打防反都有之前既水準都有本錢
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2014-07-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:荷蘭最大既利器就係洛賓。宜家咁打法,就等如廢左洛賓。
無左洛賓既荷蘭,同無左尼馬既巴西差唔多。所以我先話,佢咁打法係自廢武功。 (2014-07-10 18:06) 

荷蘭最大既利器就係洛賓。

球隊主攻反而冇咁發揮到Robben長處,counter attack就最發揮到Robben長處喇。