• 5101閱讀
  • 191回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2019-08-29
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:長文慎入 [表情]
終於, 成功安全番黎. 諗番呢個trip都幾一波三折
原先係舊年去富良野美瑛(1樓原post), 覺得北海道夏天好正, 所以番香港之後好快就訂埋今年再去一次
....... (2019-08-29 13:40) 

有時間比我睇哂, 都好長篇下..........

嘩........真係幾煩, 比著我湊幾件仲要搞咁多野, 我會取消算...........

旅遊保險緊係要買啦, 邊會慳呢D.........

租車我都唔會搵當地細店, 網上有哂support預訂好, 去到真係有問題, 搵翻譯.......
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2019-08-29
原先係舊年去富良野美瑛(1樓原post), 覺得北海道夏天好正, 所以番香港之後好快就訂埋今年再去一次

嘩⋯⋯你都算多災多難囉。

不過,你肯放棄上機都算係咁了。聽過太多父母,小朋友發燒都照出發。真係搵個仔條命黎較飛。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2019-08-29

其實係任何情況下,旅遊保都一定唔可以慳的!

我自己BOOK 酒店亦從來唔會為左慳錢而BOOK個D 不設取消既BOOKING (無得揀另計)。靈活度真係大好多的。試得太多次因為不同既原因要取消或更改訂房了。無得取消既話,蝕到阿媽都唔認得。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:有時間比我睇哂, 都好長篇下.......... [表情]
嘩........真係幾煩, 比著我湊幾件仲要搞咁多野, 我會取消算........... [表情]
....... (2019-08-29 15:11) 

旅遊保險一定每次買, 只係唔會詳細睇terms and conditions. 所以果朝決定唔上機, 朝早4點幾, 我真係唔知保險有無得賠
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2019-08-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實係任何情況下,旅遊保都一定唔可以慳的!
我自己BOOK 酒店亦從來唔會為左慳錢而BOOK個D 不設取消既BOOKING (無得揀另計)。靈活度真係大好多的。試得太多次因為不同既原因要取消或更改訂房了。無得取消既話,蝕到阿媽都唔認得。  (2019-08-29 15:25) 

今次之後, 我覺得旅保好抵添, 幾舊水隨時拎番幾皮野. 抵個危疾多多聲
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2019-08-29
租車以後都會搵大行, local真係隨時雞同鴨講, 即使用agent都係揀toyota/nissan/honda嗰d

我好記得舊年用local細行, 走嗰陣要我賠noc, 講左半個鐘
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2019-08-29
myrmidon:旅遊保險一定每次買, 只係唔會詳細睇terms and conditions. 所以果朝決定唔上機, 朝早4點幾, 我真係唔知保險有無得賠 [表情] (2019-08-29 16:09) 

其實睇左都無用。有時佢都係打橫黎的。

我買蘇黎世,都已經係叫好有保障既公司。上次紅眼症,唔飛得,專科醫生出埋信比我,話傳染病,唔適宜飛。 保險公司都唔肯賠。因為佢話醫生信入埋只係話「唔適宜飛」,而唔係「唔可以飛」!痴根的!

結果又係要打電話上去嘈一大輪先肯賠。最陰公係,其實我都只係要求賠個區區千幾蚊既機票咁大把之嘛。

最奇怪係,之前CLAIM 左好多次相機呀,IPAD 呀,手機呀,幾千幾千咁CLAIM,佢話咁快就批哂。問都唔問。頂多係叫你比D 單佢睇就OK 了。完全唔明佢地想點。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2019-08-29
myrmidon:租車以後都會搵大行, local真係隨時雞同鴨講, 即使用agent都係揀toyota/nissan/honda嗰d
我好記得舊年用local細行, 走嗰陣要我賠noc, 講左半個鐘 [表情]  (2019-08-29 16:13) 

大公司都一樣架咋。睇你好唔好彩。

我上次係澳洲撞左,賠左成萬蚊,攪保險都攪左幾個月。電郵來來回回!麻煩到死!

咁耐以黎,最順利都係同TOCOO CLAIM ,次次二話不說就批比你,轉個頭就收番錢了。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2019-08-29
freezefox:其實睇左都無用。有時佢都係打橫黎的。
我買蘇黎世,都已經係叫好有保障既公司。上次紅眼症,唔飛得,專科醫生出埋信比我,話傳染病,唔適宜飛。 保險公司都唔肯賠。因為佢話醫生信入埋只係話「唔適宜飛」,而唔係「唔可以飛」!痴根的!
....... (2019-08-29 16:14) 

咁真係怪左d

我都係拎左張醫生紙, 寫係not fit to fly, 一send過去佢就話問題不大...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2019-08-29
myrmidon:咁真係怪左d
我都係拎左張醫生紙, 寫係not fit to fly, 一send過去佢就話問題不大... (2019-08-29 16:22) 

所以先慶囉。大佬,紅眼症係傳染病,唔駛醫生講到明,都知唔上得機架㕸。

根本係到玩捉字蚤!

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2019-08-29
freezefox:所以先慶囉。大佬,紅眼症係傳染病,唔駛醫生講到明,都知唔上得機架㕸。
根本係到玩捉字蚤! (2019-08-29 16:28) 

我今次用chubb, 成個claim過程個小姐都好好態度, 推薦
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2019-08-29
myrmidon:今次之後, 我覺得旅保好抵添, 幾舊水隨時拎番幾皮野. 抵個危疾多多聲 [表情] (2019-08-29 16:11) 

家居我都有買, 因為連唔見銀包, 身分證補領都有得賠, 只要識得報警有紙仔有物件收據, 連個有牌子既銀包都有得claim, 即使裡面得20蚊..........

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2019-08-29
freezefox:大公司都一樣架咋。睇你好唔好彩。
我上次係澳洲撞左,賠左成萬蚊,攪保險都攪左幾個月。電郵來來回回!麻煩到死!
....... (2019-08-29 16:21) 

我上次賠noc, tocoo都好快俾番我.
仲要當時我claim 100000yen, 佢地一般只係賠50000

所以今年都用番tocoo
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 163  發表于: 2019-08-30
myrmidon:我上次賠noc, tocoo都好快俾番我.
仲要當時我claim 100000yen, 佢地一般只係賠50000
所以今年都用番tocoo (2019-08-29 17:20) 

想問下CLAIM過 TOCOO的保險, 如果我想0墊底費, 即係.....即使遇上意外, 全車total loss 完全唔洗再比錢出黎, 係咪網上果D額外保障已經係.........

去到拎車時, 會唔會又叫你加 D 額外既 安心package?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 164  發表于: 2019-08-30
老狐, 我見TOCOO有ETC unlimit 既package, 但要比20,000 yen,
但我見其他車行收etc 都係330yen, 可能造個只是張咭既費用.....
如果我行收費高速, ETC係同時會收路費?....... 20,000 yen 成1,500港紙, 有無需要加呢?

我又要買CEP, NEP, AIP, 唔係只收是旦一張路段嗎?