• 8392閱讀
  • 118回復

[投訴]我唔讚成係又鎖!唔係又鎖! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-11-24
引用第12樓迪克2007-11-24 13:52發表的“”:
佢根本就開錯左
好多會員都話唔駛開post
.......

辯護係去返特定處理果邊
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-11-24
引用第15樓垃圾桶2007-11-24 13:53發表的“”:
辯護係去返特定處理果邊

咩o黎o架?
只愛足球
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-11-24
引用第16樓迪克2007-11-24 13:56發表的“”:
咩o黎o架?

服左你了

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-11-24
引用第17樓垃圾桶2007-11-24 13:57發表的“”:
[表情] 服左你了

呢句似係我地同你講.....................
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-11-24
就算一人一句, 人人入去八卦~
都唔可以算公審, 因為果d係"娛"論~
果班人係有權發表既, 但係無權判~呢d就叫言論自由~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-11-25
引用第14樓垃圾桶2007-11-24 13:53發表的“”:

既然大家應該要開返既,我亦可以開返
.......

第一:呢D 唔叫公審!呢D 叫討論!好友論壇咁多年以黎,都係大家一齊係辦公室討論事情架啦!呢個係好友既優良傳統!幾時開始,呢種論政既風氣會變成你口中既「公審」?

第二:即使擔心變成「公審」,你都只能提出呢個擔心,而唔可以粒聲唔出鎖左篇文。因為你無呢個權限!決定個TOPIC 會否存在問題而要上鎖既,係其他版就該版版主負責,係辦公室就係由「總版主」負責,唔係技術支援版版主!只有遇有突發事件,例如被人炸版、洗版、賣廣告,所有不涉讓版版務既版主先可以執行非常時期既職權,去鎖左有關文章。而唔係係呢類咁普通既情況下都無端端越權鎖文。

第三:呢次事件,只屬兩個會員之間既私人紛爭,只屬「行政」事宜,不屬系統事宜。你指出你有權鎖文既理據十分薄弱。呢個,並不屬於技支版既權限。好似宜家,你調查戶口事宜,一樣可以唔鎖文黎做。證明之前你所講既「有需要」係完全唔成立。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-11-25
有冇需要就「鎖文的需要與條件」作出討論?

多年前,我已經因為費南迪斯事件攞過呢樣野上辦公室講。之前亦多次就住呢個話題提出質疑。我唔想無了期咁就同一樣野嘈完又嘈,但更加唔想事件就咁不了了之。

係咪需要就呢方面,大家攤出黎講,以求達成共識?

離線victor2006
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-11-25
其實個topic名係咪少左個成字
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-11-26
桶兄

你係咪應該回應一下?
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-11-26
引用第23樓2007-11-26 22:43發表的“”:
桶兄
你係咪應該回應一下?

其實桶少俾近期已經煩得好緊要 ..

including markchan 事件 .. 後台問題等 ..

唔好俾咁大壓力桶少啦 ..
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-11-26
引用第24樓§Dennis〞2007-11-26 22:55發表的“”:
including markchan 事件 .. 後台問題等 ..
.......

個pt.係...有d野...其實唔係桶少職責..........
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-11-26
引用第24樓§Dennis〞2007-11-26 22:55發表的“”:
.......

MARKCHAN 事件有咩煩?總版都已經即晚攪掂。

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-11-26
我仍然都係維持之前之決定

鎖上果篇文為防止後續所衍生出來更嚴重的戶口問題,及早處理由該兩個戶口所帶來的問題

戶口問題為我的職責,當時亦已指出,只是暫時鎖上文章,不是永久鎖上文章,呢點大家從來沒有看過,亦沒有考慮過實際上的需要。

對於有部份版友所提出的問題,本人樂意解答,但同時都要明白,鎖上該篇文章不為扼殺論壇言論自由,而為解決事件

調查戶口事宜,就今次事件而言就必須停文處理,以避免頭post的內容被改動,防礙檢查,集中處理該等戶口後才能重開該篇文章

對於戶口問題本人都不能處理,本人深表奇怪

他們的私人紛爭一放上政務版就不能不處理,加上今次的紛爭涉及戶口事宜,就屬於我的職責範圍

我鎖上該篇文章為我份內之事,亦為我執行技術支援的份內事

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-11-27
引用第26樓freezefox2007-11-26 23:25發表的“”:
MARKCHAN 事件有咩煩?總版都已經即晚攪掂。

唔係delete左account就得

仲有大批既野跟住做

今次迪版直接delete account無通知,令到該會員大部份紀錄失去,要由論壇備份內找尋進入紀錄以ban account,成GB既資料唔係易搵

垃圾桶四Be
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-11-27
其實我地希望你地管理層可以分工清晰、高透明度同埋最好有互報機制之類啦

而且好多時你地處理事情如果有少少消息交代一下,咁我地唔駛無晒方向亂咁估