• 2550閱讀
  • 67回復

淫照風暴之萬箭穿心 無線懶理投訴破紀錄 阿嬌上《勁歌》繼續捱轟 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2008-02-22
引用第27樓freezefox2008-02-22 02:34發表的“”:
其實我真係諗唔明,呢句係咪真係咁有問題!
.......

呢個係道德、是非黑白巔倒既時代

吳志森﹕慾照事件 誰對誰錯? 2008-02-21

【明報專訊】藝人慾照事件,警方囂張跋扈急於邀功,進退失據,造成冤案,當然是錯了。

藝人公司起初發表強硬聲明,聲稱移花接木,高調報案。藝人組織群情洶湧,厲聲指摘。慾照事件愈演愈烈,當事人不得不面見傳媒,只說了句「很傻很天真」,既不否認也沒承認,沒有面對問題核心,只是輕輕帶過,當然,也是錯了。

但是,數目多如天上繁星,力量大如波濤海嘯,習慣在互聯網縱橫馳騁、為所欲為的廣大網民,當警方做錯,藝人也錯,就等同你們的所作所為,全都對了嗎?

網民狂轟猛炸:「大家鄙視的不是你的放蕩,而是你的虛偽。」這句留言,說得如此義正辭嚴理直氣壯,彷彿成了慾照事件的真理和結論。

但這句真理和結論,經得起考驗嗎?「地上執到寶,問天問地攞唔到」是網民的一貫「優良傳統」。網民認為,凡在互聯網得到的東西,他們都可以通過網絡傳來傳去,不能受任何限制,也不應受任何限制。

先撇開版權和是否不雅淫褻等問題不談,牀笫之事魚水之歡,為加強性趣也好,為尋求刺激也好,拍下照片,留下影像,你假設是用來公開展覽的嗎?這個道理不難明白,設身處地,你跟妻子女友情人之間的愛的紀錄,如果漏了出來,在互聯網廣泛流傳,你又會有何感想?

網民偽善下流 如病毒散播開去

有人會說,藝人是公眾人物,是小孩子的偶像,就不應做這些事情,這個邏輯也很爛。藝人要過性生活,什麼姿勢體位表情聲音,什麼特殊癖好,這些關上門不打算公開的私密行為,難道都要仔細推敲縝密計算?這種要求不是太過分了嗎?

藝人玉女形象,是包裝,是賣點,但卻成為不少性壓抑青男、中男甚至老男的性幻想對象。被視為性幻想對象的玉女,一旦被發現有真正的性行為,而竟然在性行為中表現得如此歡愉甚至狂喜,眾男性幻想破滅,被出賣、被拋棄、被刺痛的受傷反應,轉化為暴怒和失控,遷怒於令他們性幻想破滅的男星,更把蒐羅下載得來的慾照進行思想強姦,廣泛流傳,集體行淫,作為發泄對象。 網民一面看,一面傳,一臉正氣指摘藝人淫蕩和虛偽,但自己的偽善和下流,卻如同傳染病毒般通過網絡散播開去

玉女只能被性幻想,但不能有性行為,這種事情,只會在宗教狂熱原教旨主義的國家發生。網照事件是一面照妖鏡,妄言對錯,是不是太天真和傻了一點?

(samngx123@gmail.com)
[ 本文被智者在2008-02-22 14:41重新編輯 ]

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2008-02-22
或者我地可以睇睇去年外國一單類似事件,處理手法有乜野唔同。

Vanessa Hudgens (High School Musical 既女主角)主要係主演廸士尼電影,佢名正言順更加係小朋友偶像。去年,佢對鏡用手機自拍一張全身裸照,用手機傳送給男友。後來相片不知何故被盜取,更加迅速係網上流傳(呢樣野天下烏鴉一樣黑,中外亦無分別)。廸士尼既觀眾(家長們)當然亦有向廸士尼投訴,而 Vanessa Hudgens 既發言人第一時間大方承認 (admit) Vanessa 係相片人(其實相片又濛、resolution又差,大可不認),並稱犯上判斷上的過失(lapse of judgement),正式向廣大觀眾道歉(apologize)。

又係道歉?點解要道歉?

當然要道歉啦。因為佢地係一個 image selling business,當 sell 出黎既 image 同現實公眾睇到既 image 偏差甚大之時,作為產品(包括電影、音樂、廣告及其商品)代言人,已經 violate 左本身合約,當然需要向電影製作公司、唱片商、廣告商以及佢地真正既客人(公眾)道歉。正如一間公司如果賣出黎既產品貨不對辦,亦需要向顧客道歉。而且作為產品代言人,佢地有責任保持image,合約上亦有列明。不小心處理私人物品而破壞image,亦需負上責任(可能仲要係法律責任,呢個要睇當初份合約點寫) 。

反觀今次事次,首先上述事件相片只係三級,今次事件相片係四級,對 image 既損害程度更大。而佢既發言人第一時間出黎大聲疾呼相片係移花接木,並高調報警。明知相片係真的,而企圖魚目混珠,欺騙觀眾,瞞天過海!到相片陸續出黎,無辦法再呃之時,才再出黎說「好天真、好儍」,仍然無正式承認過失。其娛樂公司更安排一眾 fans 係背後做背景板,大叫「支持你!支持你!」,意圖做俾顧客睇該商品仍受大眾喜愛。事後電視台訪問背後既 fans,竟然有多人話自己並唔係 Twins 既 fans,手法之低劣,可見一斑!

至於今次既投訴就當然係白痴,唔鍾意佢唔想見到佢,咪轉台唔好睇囉,甚至唔買佢既唱片、唔睇佢既戲囉,無市場佢就自然會消失架喇。

至於傳媒,當然可以用「賤格」黎形容,由其係某傳媒。唯恐天下不亂,將件事無限發大。我亦懷疑事件既始作俑者係某傳媒,由其相片曝光前幾日發生既一件事,亦好易令人有所聯想,當然呢個只係忖測。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2008-02-22
引用第32樓sun2008-02-22 10:42發表的“”:
呢句我好唔認同喎................
咁你即係話有婚前性行為既...就代表果d人係荒淫啦....
.......

嘩!私下陪老闆呢D………你已經當左係唔係審都一定有咁囉喎!

因為A 己入罪,所以B 唔駛審都入埋佢咁喎!

我唔會肯定佢無,但正正因為我地無人可以證明到有,「利益歸被告」!我地點可以假設佢有?咁即係凡係八婆雜誌傳過既,我地一律要當真?

至於婚前性行為問題,我出黎講句係「係唔岩既」,我諗我被人插到反艇都似。我可以要求或教育我自己既下一代要三思。但我唔會干涉你地既「自由」。

我只係奇怪,大家既道德標準幾時 SET 到咁高我都唔知既………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2008-02-22
引用第46樓火鳳凰2008-02-22 14:44發表的“”:
Vanessa Hudgens (High School Musical 既女主角)主要係主演廸士尼電影,佢名正言順更加係小朋友偶像。去年,佢對鏡用手機自拍一張全身裸照,用手機傳送給男友。後來相片不知何故被盜取,更加迅速係網上流傳(呢樣野天下烏鴉一樣黑,中外亦無分別)。廸士尼既觀眾(家長們)當然亦有向廸士尼投訴,而 Vanessa Hudgens 既發言人第一時間大方承認 (admit) Vanessa 係相片人(其實相片又濛、resolution又差,大可不認),並稱犯上判斷上的過失(lapse of judgement),正式向廣大觀眾道歉(apologize)。
又係道歉?點解要道歉?
.......

鳳凰兄的總結好中肯

大家此時應該知道整件事情的焦點是什么,而不會一直被媒體模糊了聚焦...
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2008-02-22
引用第36樓國球旗2008-02-22 11:10發表的“”:
既然佢係明星,做得公眾人物,佢所有一言一行、一舉一動已經都係關公眾既事啦,如果佢炒燶股票,真係關我地鬼事,但問題係而家佢既工作係娛樂大眾,而佢 sell 既又係自己清純形象,即係我地至係佢既老闆,佢個人行為有缺憾,我地點解唔可以鬧、唔可以"炒"左佢,話晒我都真金白銀買佢既 CD、演唱會、紀念品.......,係!果堆相唔係拍攝者或被拍者放出黎,呢點佢地真係無妄之災,但願意影呢類相既人,係咪咁就無責任呀,個人行為既缺憾,就唔關公眾事,就唔可以指責佢,點解個人行為既德行,就要大大聲做俾人睇,要人地既掌聲呢!

我相信你有樣野攪錯左。

以老闆同下屬關係黎形容,十分奇怪。我覺得頂多係消費者同銷售商既關係。即係,你覺得佢形象有問題,你唔buy佢,自然唔會買佢d 碟呀,商品呀,等等。絕對正確。

但難聽d 講句,我地宜家係公審緊佢………唱衰緊佢………趕絕緊佢………而且係頗不公平,頌為偏側既!

最重要係,公審佢既理由………我個人就真係覺得唔係太接受到………仲要係,大家竟然覺得陳生走左先,十幾二十日後番黎講幾句交代就叫有承擔!嘩!呢下先叫人側目呀!個標準可以有咁大差異既?

你頂多咪讚幫佢幕後寫稿個個叻,幫阿嬌度稿個個廢。你唔會以為陳生講個d 會係真心話掛?

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2008-02-22
引用第46樓火鳳凰2008-02-22 14:44發表的“”:
又係道歉?點解要道歉?
.......

講得好岩....
將大家爭論的重點講左出黎.....
點解佢咁樣係錯....
普通人又應該點....
搵埋類似事件比較
火兄...講得好!
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2008-02-22
引用第45樓智者2008-02-22 14:24發表的“”:

警方錯!

傳媒錯!

個班男女主角都錯!

但我個人認為,最錯!最虛偽既,就係我地呢班網友!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2008-02-22
引用第51樓freezefox2008-02-22 15:08發表的“”:
警方錯!
.......

整件事情揭發了大家虛偽的面具

不管狐兄把矛頭指向哪位

都無法掩蓋每個人身上的責任

這不是誰的責任較重的問題 而是身處在這樣的數碼時代

我們的所作所為 隨時會被無限放大 被無數人審視批判

不管我們再怎么反擊 也終究改變不了這個未來的趨勢

己身不正 終究有遭遇惡果的一天

是時候好好反省自己了
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2008-02-22
又係道歉?點解要道歉?
.......

我好認同你既睇法。

可能有人以為我係fans,會肓目咁支持自己偶象。可惜既係,我對呢件事根本無咩感覺!我既對阿嬌等女星既私行無興趣,亦對「攪」我偶象既陳生無憎恨(甚至……唔係好反感,講真)。

所以早期,其實我係不屑為呢件事講任何野(我幾乎都唔留言)。

但我近排反而留言多左,最大原因,係我被一樣野所震撼!

就係網上世界判斷人生死榮辱既無限無上權力權威所嚇親………網絡世界,操人生死榮辱既威力,竟大到呢到田地!而更恐佈既係:

任警權再大,佢都係有限既,有好多監察力量既!郁一郁萬箭穿心!

任傳媒力量再大,佢亦係有限制既,亦係好多監察既力量既!

但影響力最大既網絡世界………卻係全無限制,全無監察既………

大家唔覺得恐佈既咩?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2008-02-22
引用第53樓freezefox2008-02-22 15:15發表的“”:
我好認同你既睇法。
.......

狐兄不會到今天才警覺網絡的威力吧?

陳冠希的事件不會是結束

而是更多這類事件的開始

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2008-02-22
引用第13樓goaheadpls2008-02-21 14:48發表的“”:
但個樣就.... [表情]

都唔算好差者......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2008-02-22
引用第54樓sakura_32120042008-02-22 15:17發表的“”:
狐兄不會到今天才警覺網絡的威力吧? [表情]
陳冠希的事件不會是結束
.......

有威力而且冷漠和残忍.......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2008-02-22
引用第47樓freezefox2008-02-22 14:52發表的“”:
嘩!私下陪老闆呢D………你已經當左係唔係審都一定有咁囉喎!
.......

我...唔亂搞男女關係...唔淫蕩...唔啪丸...唔自拍4級...
我點解唔可以set自己既標準高d...?
道德標準係個社會影響著自己的...
佢咁樣...我駛唔駛跟佢學野呢??
唔跟...係唔係代表佢咁樣既道德標準係最岩呢??

你都識分邊d係靚女...邊d唔係啦...
個標準係你自己度...

我係好太真....你係好傻之麻...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2008-02-22
引用第56樓老Shearer舒2008-02-22 15:36發表的“”:
有威力而且冷漠和残忍....... [表情]

網絡將人性中的黑暗面無限放大

將人性中的貪婪虛偽隱藏得微妙 卻又能發揮遠大的影響力

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2008-02-22
引用第57樓sun2008-02-22 15:46發表的“”:
我...唔亂搞男女關係...唔淫蕩...唔啪丸...唔自拍4級...
我點解唔可以set自己既標準高d...?
.......

拍掌!! 大眾如此..
不表示自己也如此..!!