• 12242閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2008-10-08
引用第29樓小伊子2008-10-08 01:39發表的“”:
有人咪話
呢班人有6,7成都唔要
根本唔係苦主
.......

佢地本身唔少真係財主o架...
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2008-10-08
引用第21樓freezefox2008-10-08 01:33發表的“”:
所以當自己都有責任個時,卻完全唔肯付上任何責任(要全數攞番所有錢),淨係呢點已經唔會得到社會大眾既支持!

咁實有d人係咁架啦,可以諗住而家有六、七成,睇下可唔可以迫到銀行再加多d
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2008-10-08
引用第30樓迪克2008-10-08 01:40發表的“”:
佢地本身唔少真係財主o架...

唔係財主邊有咁得閒o係度搞風搞雨
政府仲要幫手投資得失市民無需承擔責任

搞埋投資保障基金咁香港想唔做金融中心都唔得
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2008-10-08
引用第31樓arsenal2008-10-08 01:41發表的“”:
咁實有d人係咁架啦,可以諗住而家有六、七成,睇下可唔可以迫到銀行再加多d [表情]

打蛇隨棍上

小心再中多次「貪字得個貧」
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2008-10-08
引用第25樓freezefox2008-10-08 01:36發表的“”:
so?
.......

唔只呢樣,仲有d咩八間銀行其中一間有事,先會損失部分本金

你聽返我第一頁個條link,唔係好記得
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2008-10-08
引用第27樓小伊子2008-10-08 01:37發表的“”:
即係個「苦主」知道應該有D野
職員話冇
佢就將一大舊錢放去一樣佢有疑問既野度作投資……
.......

單從銀行個方面黎睇

個銀行職員叫佢有咩唔明就問佢,但就係冇講原來有d章程

但事實上,個職員係有責任俾佢知道
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2008-10-08
引用第18樓迪克2008-10-08 01:30發表的“”:
咁我始都認同銀行職員方面係有唔o岩o既
之前睇有線直播新聞
播佢地個苦主大會,多數d人 o既pt.都係話銀行職員d操守有問題
政府又唔管理下d銀行sales o既做法諸如此類啦
.......

其實所有sales 都係信唔過架啦!

地產代理咪一樣成日老點!賣電話,推銷寛頻,金融經紀……所有sales 講既野,你都應該要過濾。點解銀行既就一定會講真話?係!銀行比人既「感覺」真係好似穩陣d。但當你既投資係講緊幾十萬幾百萬個陣,點可以話咩都唔知咩都唔關自己事?

我一開始,都覺得佢地慘。因為佢地唔係炒期指,炒權貨。個d ,蝕左都無話可說。佢地好多只係諗住保本,或者賺多幾% 利息。諗都無諗過會血本無歸。所以佢地真係好慘。開始個陣。我都好同情佢地。

不過,未發生事之前,有人同你講,匯豐銀行會執粒,你會點?我諗你會指住佢黎笑囉。「匯豐銀行執粒香港都玩完啦」。但宜家大家先知道,真係世事無絕對架。所以我相信,當日同佢地講「好穩陣」既銀行職員,唔係存心呃佢地,而係佢地真係相信,呢類投資係好穩陣既。雷曼喎!唔通會執粒咩?點知結果真係會執……

事情發生左,佢地好慘!但同時,佢地亦好好彩。因為佢地係香港人。全世界無咩幾多個政府會係咁既情況會理呢d 因為投資失利而損失既苦主。政府已經幫佢地爭取到取回六、七成既本金,相對渣都無,呢個已經係不幸中既大幸!!你買左股票,一跌跌五、六成都有啦。咪當自己買錯左左股票囉。最緊要係攞得番大部分既資金。有資金,你仲有機會東山再起!

但佢地仲唔滿足,竟然要求全數取回所有本金。咁即係話,係呢件事上,佢地認為佢地自己為零責任。完全無問題!完全唔需要為自己既投資決定負上絲亳責任!咁都講得通既話,仲得了既?第日d 人炒濃股票個個開口問政府攞番咪好唔掂?

最緊要,若然佢地真係要求政賠償(呢點有待查證),我就直情反對!你私人投資,點解要我地納稅人賠比你???咁邊個賠比我地?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2008-10-08
引用第27樓小伊子2008-10-08 01:37發表的“”:
即係買電器之前問職員有冇說明書
職員話冇
你都照買…
到舊野壞左你走去話個sales賠返成舊野既錢佢…….

政府有冇規定電器產品必須附有說明書先?
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2008-10-08
估計政府都唔敢由公帑拎$$出o黎賠o既~

學你話齋,納稅人o既$$ o黎o架
咁用法,實俾人炳到上天
遊行勁過71添呀
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2008-10-08
引用第38樓迪克2008-10-08 01:54發表的“”:
估計政府都唔敢由公帑拎$$出o黎賠o既~
學你話齋,納稅人o既$$ o黎o架
咁用法,實俾人炳到上天
遊行勁過71添呀

用公帑賠 ?! 梗係唔得啦!
又唔見班人賺既時候交多 D 稅 ?!
「輸打贏要」
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2008-10-08
如果四叔誤導我買左隻股票蝕錢…唔通我又可以叫佢俾番個本我
班人真係
仲話要任志光下台,包圍立法會,我真係想遊行反對銀行俾番d錢佢…
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2008-10-08
引用第40樓klinsmannabc2008-10-08 02:00發表的“”:
如果四叔誤導我買左隻股票蝕錢…唔通我又可以叫佢俾番個本我 [表情] [表情] ?
班人真係 [表情] [表情]
仲話要任志光下台,包圍立法會,我真係想遊行反對銀行俾番d錢佢…

銀行有d責任
賠返dd都應該

(6,7成...我覺得「皇恩浩浩蕩蕩」添啦! )
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2008-10-08
引用第40樓klinsmannabc2008-10-08 02:00發表的“”:
如果四叔誤導我買左隻股票蝕錢…唔通我又可以叫佢俾番個本我 [表情] [表情] ?
班人真係 [表情] [表情]

你呢個例子同 YFF 推介球員無分別喎……
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2008-10-08
引用第41樓迪克2008-10-08 02:03發表的“”:
銀行有d責任
賠返dd都應該
(6,7成...我覺得「皇恩浩浩蕩蕩」添啦! [表情] )

但好似唔係所有人都係六、七成

有D好似接近零
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2008-10-08
引用第43樓arsenal2008-10-08 02:05發表的“”:
但好似唔係所有人都係六、七成 [表情]
有D好似接近零 [表情]

咁咩人6,7成?咩人一無所有?
只愛足球