• 4124閱讀
  • 95回復

[3/1] 古仔三入十大 成港片金雞 阿凡達6532萬稱霸09票房 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2010-01-05
[3/1] 古惑仔三入十大 成港片金雞 阿凡達6532萬稱霸09票房
09年最高票房十大非港產片
1.《阿凡達》(上映中)  65,322,518
3.《 2012末日預言》  47,016,682
8.《奇幻逆緣》  24,403,928
9.《一百萬零一夜》  24,255,122

09年最高票房十大港產片
2.《赤壁──決戰天下》 23,713,573
3.《 Laughing Gor之變節 15,662,535
5.《風雲 II》(上映中) 15,314,329
6.《新宿事件》 13,913,420
7.《游龍戲鳳》 12,613,830

我係5:4,港產片險勝
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2010-01-05

2.《變形金剛:狂派再起》  48,115,274
4.《哈利波特——混血王子的背叛》  45,526,732
5.《沖天救兵》  33,295,722
6.《冰河世紀 3大威龍駕到》  32,384,209
7.《翻生侏羅館 2》  28,272,022
10.《崖上的波兒》  23,487,623

1.《家有囍事 2009》 24,655,932
4.《竊聽風雲》 15,452,595
9.《殺人犯》 11,697,556

港產片真係無邊幾套得
家有喜事都係某版友話要睇所以先中蕉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2010-01-05
引用第76樓tc22182010-01-05 03:29發表的“”:
4.《哈利波特——混血王子的背叛》  45,526,732
.......

邊個某版友

唔通...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-01-05
引用第77樓你班友cher夠未2010-01-05 04:41發表的“”:
邊個某版友 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
唔通...

唔係你個至友啊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-01-05
亞凡達本身賣呢個價錢

點會唔做全件最賣座呀
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-01-05
引用第69樓freezefox2010-01-04 23:58發表的“”:
下?唔明你問咩喎。
.......

係因為有翻版頂爛市咋下話...
同埋imax暫時都係得一個集團投資...
我又覺得佢唔會跌番落黎~~
好似去睇opera...musical果d咁..
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-01-05
引用第79樓Kama-gotchi2010-01-05 07:50發表的“”:
亞凡達本身賣呢個價錢
點會唔做全件最賣座呀

唔同意,你套戲就算加1蚊,我相信都會令到入場人數減少,何況最普通都要120蚊~加成60蚊
所以我相信,一套片賣幾多錢,同佢個排名唔受影嚮,只計票房其實都已經好公平...
如果唔係既話,套套戲票都賣1000蚊,咁套套戲都成億票房囉
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-01-05
引用第80樓雪綸2010-01-05 07:54發表的“”:
[表情] [表情]
係因為有翻版頂爛市咋下話... [表情]
同埋imax暫時都係得一個集團投資...
我又覺得佢唔會跌番落黎~~ [表情]
.......

我講得好清楚,係普及之後喎………

宜家得個兩家戲院,就梗係貴一貴都有人去睇啦。

普及之後就唔係「得一個集團」做,DEMAND AND SUPPLY 呢個咁簡單既巿場定律,好似無咩需要爭議者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-01-05
7.《翻生侏羅館 2》  28,272,022

3.《 Laughing Gor之變節 15,662,535

今年先睇左6套戲.......想睇十月圍城!
不過.......點解冇葉問既? 個勢唔係好強咩?
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-01-05
引用第83樓鬼影炎光2010-01-05 13:19發表的“”:
今年先睇左6套戲.......想睇十月圍城!
不過.......點解冇葉問既? 個勢唔係好強咩?
.......

葉問係2008的!!!
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-01-05
引用第84樓seattleqoo2010-01-05 13:48發表的“”:
葉問係2008的!!!

08年架........?? 已經睇左咁耐, 我仲以為係上年......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-01-05
引用第81樓jimmy05-01-2010 09:12發表的“”:
唔同意,你套戲就算加1蚊,我相信都會令到入場人數減少,何況最普通都要120蚊~加成60蚊
所以我相信,一套片賣幾多錢,同佢個排名唔受影嚮,只計票房其實都已經好公平...
如果唔係既話,套套戲票都賣1000蚊,咁套套戲都成億票房囉 [表情]

唔係套套都以 3D 排帥喎
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-01-05
原來我全年睇得3套港產片
再生號、麥兜、十月圍城
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-01-05
5.《沖天救兵》  33,295,722
8.《奇幻逆緣》  24,403,928
10.《崖上的波兒》  23,487,623

4.《竊聽風雲》 15,452,595
6.《新宿事件》 13,913,420

今年睇d戲多數都入榜
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-01-05
十大全球票房

1《鐵達尼號》
( 1997年)全球票房: 143.7億港元

2《魔戒三部曲:王者再臨》
( 2003年)全球票房: 87.3億港元

3《加勒比海盜:決戰魔盜王》
( 2006)全球票房: 83.1億港元

4《阿凡達》
( 2009年)全球票房: 79.5億港元(上映中)

5《蝙蝠俠—黑夜之神》
( 2008年)全球票房: 78.2億港元

6《哈利波特神秘的魔法石》
( 2001年)全球票房: 76億港元

7《加勒比海盜:魔盜王終極之戰》
( 2007年)全球票房: 75億港元

8《哈利波特鳳凰會的密令》
( 2008年)全球票房: 73.2億港元

9《哈利波特混血王子的背叛》
( 2009年)全球票房: 72.5億港元

10《魔戒二部曲:雙城奇謀》
( 2002年)全球票房: 72.2億港元