• 4561閱讀
  • 99回復

本港女導遊 惡 行 片 段 熱 爆 全 國 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-07-16
引用第41樓你班友cher夠未2010-07-16 17:49發表的“”:
sosad你講到我好想去打個轉...

唔難哎,你番大陸報番個香港團咪得囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-07-16
岩岩左右大局講呢間旅行社有前科的
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-07-16
引用第46樓三郎2010-07-16 20:17發表的“”:
[表情] 岩岩左右大局講呢間旅行社有前科的

旅遊業議會指被逼購物的河南旅客拒多談事件
09/07/2010 12:41PM

四名來港旅遊的河南遊客, 由於在香港拒絕購物, 回程時被取消機票滯留廣州 .

旅遊業議會總幹事董耀中表示, 目前議會及河南省旅遊局並未收到有關旅客的正式投訴 , 但議會在昨天已聯絡事主, 不過事主以太疲累為理由, 拒絕向議會透露更多詳情.

董耀中表示, 香港的接待社金凱國際已向議會提交報告 , 否認強逼團友購物, 以及向他們收取離團費 . 但他表示, 由於目前只有接待社單方面的報告 , 未有旅客正式的投訴 , 事件較難處理 , 不易求證, 議會希望有關旅客盡快再與議會聯絡.
http://www.metroradio.com.hk/997/News/Default.aspx?NewsID=b1f78d23-d18f-48e2-813a-2f3d45e98ece
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-07-16
引用第46樓三郎2010-07-16 20:17發表的“”:
[表情] 岩岩左右大局講呢間旅行社有前科的

根本黎黎去去都係個幾間有問題之嘛!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-07-16
引用第39樓諗唔到改咩名好2010-07-16 17:24發表的“”:
wfc [表情]

何必呢
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-07-16
引用第9樓freezefox2010-07-16 12:13發表的“”:
根本好多呢類擺到明一明係要黎劏遊客既所謂店鋪啦。土瓜環個幾間,直頭好似神秘組織咁,平時係唔會比街客入去架,只會比D大陸團入去,入左就好難出番黎,明劏!
九展宜家都闢左成層出黎做呢D 野,個佈局超攪野,一條扶手電梯上左去之後,你咪駛旨意可以返落黎。我上次「唔小心」上左去,淨係半行半跑咁要落番黎都行成十幾分鐘。好似入左迷宮陣咁………擺明係困你係入面唔買野唔比走個款………
.......

相同遭遇 搞到我一個男人經過曬d化妝品,中藥櫃位, d職員望住我經過,知道我唔係遊客,so 都唔so我 搵左勁耐先走倒..
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-07-17
引用第15樓liuming2010-07-16 14:14發表的“”:
咁 d 幫手報名的內地旅行社又應該知la...
一面倒講香港有問題,又有 d 唔公平wor...

講真,我覺得個客都有問題
團費不合理地低既,一睇就知有唔妥啦

當然旅行社同埋依種營運模式係問題既根源
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-07-17
引用第48樓freezefox2010-07-16 20:22發表的“”:
根本黎黎去去都係個幾間有問題之嘛! [表情] [表情]

睇完尋日d新聞我覺得仲慶, 金凱果條總經理出黎一講野就立即同個導遊劃清界線, 公開狂插個導遊同將全部嗱渣野全部入晒個導遊數。 你間旅行社真係完全唔知情? 傻仔都唔會信你啦!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-07-17
DEL.....
[ 本文被廢托在2010-07-17 11:31重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-07-17
引用第52樓蕃薯廠2010-07-17 10:10發表的“”:
睇完尋日d新聞我覺得仲慶, 金凱果條總經理出黎一講野就立即同個導遊劃清界線, 公開狂插個導遊同將全部拿渣野全部入晒個導遊數。 你間旅行社真係完全唔知情? 傻仔都唔會信你啦! [表情] [表情] [表情]

但佢仲可以點做....

緊係老虎都唔攬上身啦
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-07-17
都唔明參加者一早睇到個旅行團咁平, 唔覺得有問題咩?

何況已經唔係第一次講旅行團迫人買野啦, 點解仲有人上檔
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-07-17
引用第51樓Erikson2010-07-17 00:44發表的“”:

我覺得呢個case~
大家雙方好可能其實係明買明賣~~
我未睇過內地media的報導~
但如果真的只係一面倒講香港導遊的責任~
咁我就有d保留~
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-07-17
引用第51樓Erikson2010-07-17 00:44發表的“”:

以田少今日既講法係,可能d偏遠地區既團要比二、三千團費。個內地客可能覺得已經好豪

但係原來仲未達到正常團費水平
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-07-17
其實有無得規管旅行社既行程
班團友一黎到就俾人帶去好似土瓜灣果 d 工廠區困一日
遊完返去都唔知香港係咩樣

(之前有報導話,旅行車會兜路行,避開遊客區既景點,費事佢地自己走去玩。)
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-07-17
旅業集思 被批自己管自己
(明報)2010年7月17日 星期六 15:00

涉罵客事件的旅行社   董事原來是旅議會委員,旅議會被批自己人管自己人。旅發局籲交由政府發牌規管導遊。

「導遊罵客」片段網上熱播,影響香港形象,旅遊業議會   今早舉行集思會,百多名業界人士出席。旅遊業議會總幹事董耀中   承諾,會將內地零團費問題,交由港區人大代表   ,代為向內地反映,正視問題。

目前,規管旅行社及導遊的旅遊業議會,為業內自我監管機構,被批評為「自己人管自己人」。在事件中僱用「罵客女導遊」的金凱國際旅遊公司,其董事周文偉原來就是旅遊業議會負責規管內地團的委員之一。他同時是多間旅行社的董事,而其屬下的旅行團,也曾接二連三出現違規事件。

對此,議會總幹事董耀中今天強調,議會辦事處獨立運作,無人可插手,即使主席及委員都不能插手干預;而參與議會小組的委員,主要是給予意見。

他又指,小組內除了業界人士,亦包括非業界人士,小組亦不會參與監管和懲處,負責規管的委員會,是以非業界人士為主。

不過,旅發局就質疑,在現行機制中,旅遊業議會是否真的有能力監管導遊。

旅發局主席田北俊   今早出席一個電台節目時,指女導遊辱罵內地客事件,嚴重本港旅遊形象,「影衰晒香港人」。

他又指,今次絕對不是個別事件,又指部分導遊質素良莠不齊,但導遊牌照是由旅遊業議會負責發出,他質疑,該議會是否有足夠人手規管幾千個導遊。

目前,即使導遊操守有問題,政府亦不能除牌,只能由該議會負責。田北俊認為,應該考慮是否改由政府發牌監管。

一名自稱旅遊巴司機的聽眾,今早亦向電台節目表示,強逼內地客購物的情況非常普遍:「十個(內地)團當中,有三、四個團都會嗌交、鬧人。」

他又說,要業界自己舉報問題導遊是不可行的,以旅遊巴司機為例,「導遊等於是我們的米飯班主,怎會舉報他們?」

http://hk.news.yahoo.com/article/100717/18/j7mn.html