• 13568閱讀
  • 279回復

有無人有親身經歷的靈異事件? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 195  發表于: 2011-09-08
引用第189樓bmx2011-09-08 00:58發表的“”:
董慕節係鐵板神數,唔係紫微斗數呀。 [表情]
至於紫微斗數,同你果 d 占星學有少少唔同,佢地所用既星係虛星,唔係實星。
.......

咁鐵板神數即係咩呀?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 196  發表于: 2011-09-08
引用第187樓阿童木2011-09-08 00:54發表的“”:
好似話佢會不斷講你以前d野,講中你就話比佢聽,一路一路縮細範圍,到後期佢每講你一樣野都會中晒,諗真其實好恐怖下,你既一生好似一早編好咁 [表情]

呢個就係所謂既玄學宿命論,亦係我唔信既野。

呢樣野其實好易 disprove,如果佢係真的,所以同時間出生既人(就算鐵板神數就只係去到分鐘,其他的就只係到時辰) 就會有完全一樣的命運、同一生肖的父母、第陣時連死法同死時都會一樣。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 197  發表于: 2011-09-08
引用第189樓bmx2011-09-08 00:58發表的“”:
董慕節係鐵板神數,唔係紫微斗數呀。 [表情]
至於紫微斗數,同你果 d 占星學有少少唔同,佢地所用既星係虛星,唔係實星。
.......

逆向工程
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 198  發表于: 2011-09-08
wow!!搞笑最佳文章之後原來仲有咁多精彩理論!!

我阿媽近年都有研究好多算命啊、紫微斗數啊之類,我都有幫手搵資料,佢就好中意蘇民峰d教學,我次次都幫佢download d片,所以我自己都有睇開,都幾感興趣的∼
最搞笑就系我去兩次香港佢都叫我買好多風水書返去,仲有果個李居明。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 199  發表于: 2011-09-08
引用第196樓bmx2011-09-08 01:03發表的“”:
呢個就係所謂既玄學宿命論,亦係我唔信既野。 [表情]
呢樣野其實好易 disprove,如果佢係真的,所以同時間出生既人(就算鐵板神數就只係去到分鐘,其他的就只係到時辰) 就會有完全一樣的命運、同一生肖的父母、第陣時連死法同死時都會一樣。 [表情]

有人話只不過係數學黎

「鐵板神數」是騙術鐵板神數曾在香港大出風頭,後來漸漸沒落,如今又死灰復燃矣。
王亭之曾受過這門術數之騙,花過幾年時間去研究,結果是破解了它的密碼,從而知道它是騙術。
鐵板神數迷人之處,在於能「算出」人的六親生肖。假如真的有準,宿命論就可以成立。無奈這是一套騙術。梁白羽先生的後人,送五十張表給王亭之,原來共一百張,只送五十張,只為了不想完全泄秘,用這一百張表,就可以由三五個提示的錯與對,推出六親的生年。這即等如「射覆」,完全有數理根據。神數大師只不過是玩射覆遊戲的專家而已。
神數的密碼,全部在於「坤集」。在「坤集」中將各種資料排列得很有秩序,甚至連騙皇帝的資料都有一條,「萬重時天子,有九五之稱」,那是準備萬一僥倖碰上皇帝來問,便依密碼將這一條報出來。
如今的鐵板神數,初名「蠢子數」,後來改名「甲乙數」,福建人則改編為「甲乙新數」,改編的原因是,中原資料不適用於福建。至於「鐵板神數」之名,殆屬後起。術家實在是於騙得六親資料之後,用斗數來算命,所以書中附有斗數起例。由於騙得神奇,是故它始終是江湖術士的金飯碗。
加拿大多倫多星島日報
2007年8月27日
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 200  發表于: 2011-09-08
引用第196樓bmx2011-09-08 01:03發表的“”:
呢個就係所謂既玄學宿命論,亦係我唔信既野。 [表情]
呢樣野其實好易 disprove,如果佢係真的,所以同時間出生既人(就算鐵板神數就只係去到分鐘,其他的就只係到時辰) 就會有完全一樣的命運、同一生肖的父母、第陣時連死法同死時都會一樣。 [表情]

但同一生肖既父母...都會有唔同血型...唔同出生地點...唔同既家族成員...會唔會都有影響呢?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 201  發表于: 2011-09-08
引用第198樓reve2011-09-08 01:08發表的“”:
wow!!搞笑最佳文章之後原來仲有咁多精彩理論!! [表情] [表情]
我阿媽近年都有研究好多算命啊、紫微斗數啊之類,我都有幫手搵資料,佢就好中意蘇民峰d教學,我次次都幫佢download d片,所以我自己都有睇開,都幾感興趣的∼ [表情] [表情]
最搞笑就系我去兩次香港佢都叫我買好多風水書返去,仲有果個李居明。。。 [表情]

佢地既書我只會在網上間中望下...一定唔會買...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 202  發表于: 2011-09-08
引用第198樓reve2011-09-08 01:08發表的“”:
wow!!搞笑最佳文章之後原來仲有咁多精彩理論!! [表情] [表情]
我阿媽近年都有研究好多算命啊、紫微斗數啊之類,我都有幫手搵資料,佢就好中意蘇民峰d教學,我次次都幫佢download d片,所以我自己都有睇開,都幾感興趣的∼ [表情] [表情]
最搞笑就系我去兩次香港佢都叫我買好多風水書返去,仲有果個李居明。。。 [表情]

李居明,我敢話佢只一係一個神棍
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 203  發表于: 2011-09-08
引用第193樓阿童木2011-09-08 00:59發表的“”:
即係統計學啦 [表情]

無錯。但係一個人既運程點解可以用統計學計算到呢?

呢個就係比較有趣既事情,西方而家有唔少學者相信我地其實係活係一個 simulation 裡面,既然係 simulation,就算條公式幾複雜,都其實可以算到少少,呢個就可能玄學背後的理論。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 204  發表于: 2011-09-08
引用第195樓sun2011-09-08 01:02發表的“”:
咁鐵板神數即係咩呀? [表情]

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%90%B5%E7%89%88%E7%A5%9E%E6%95%B8

其實鐵板神數有好多江湖術士同騙子。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 205  發表于: 2011-09-08
引用第197樓國球旗2011-09-08 01:05發表的“”:
逆向工程 [表情] [表情] [表情]

再次唔該晒
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 206  發表于: 2011-09-08
引用第202樓阿童木2011-09-08 01:10發表的“”:
李居明,我敢話佢只一係一個神棍 [表情]

李丞責亦然
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 207  發表于: 2011-09-08
引用第203樓bmx2011-09-08 01:10發表的“”:
無錯。但係一個人既運程點解可以用統計學計算到呢?
呢個就係比較有趣既事情,西方而家有唔少學者相信我地其實係活係一個 simulation 裡面,既然係 simulation,就算條公式幾複雜,都其實可以算到少少,呢個就可能玄學背後的理論。 [表情]

我都諗過,同programming 一樣,只要我睇到source code,當然要睇得明,我就只道黎緊個result係乜,當然,邊個係寫program 果個人呢
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 208  發表于: 2011-09-08
引用第201樓sun2011-09-08 01:10發表的“”:
佢地既書我只會在網上間中望下...一定唔會買... [表情]

因為當時好多書大馬一代都無得賣,網上資料又唔夠,阿媽都系中意睇字多過睇mon的。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 209  發表于: 2011-09-08
引用第199樓阿童木2011-09-08 01:08發表的“”:
[表情] 有人話只不過係數學黎
「鐵板神數」是騙術鐵板神數曾在香港大出風頭,後來漸漸沒落,如今又死灰復燃矣。
.......

係呀,我都記得睇過王亭之呢篇野。