• 15506閱讀
  • 304回復

[論壇公佈]好友更換伺服器計劃---進入第二步 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-03-12
期待已久更換伺服器計劃,得到壇主正式接納正式展開。

本主題供討論

【好友論壇】

參考主題
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=60908&toread=1

http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=60908&toread=1

綜合技術版版主垃圾桶既意見得出以下三間伺服器供應商

以下三個計劃預定需要60位好友每位300港元,足夠為持2年及好友2年之內的發展

餘下的討論就是夾錢方法及選擇哪一間公司

Config: 15 max - 30%
服務: 15 max - 30%
價錢: 15 max - 40%
rating最高係5個
pachosting
•     Dell PowerEdge - Dual-Core 伺服器
•   Intel Pentium E2180
•   1GB DDR2 ECC 記憶體
•   160GB SATA-2 硬碟
•   1個獨立IP地址
•   Linux: CentOS 5.1 / Fedora 7
•   1年預繳
$1188/month
Config: [表情] [表情] [表情]
服務: [表情] [表情] [表情] (有2個版友推介)
價錢: [表情] [表情] [表情] [表情] (over budget 15%)

pacificnet

合BUDGET 推介:
I-SERVER 1050
Intel Celeron D 356
• 1GB DDR2 RAM
• 160GB SATA-2 硬碟
• 1 個獨立IP
• 免費病毒及垃圾電郵阻隔
• 6個月預繳 / 1年合約
888元/月

config: [表情] -----慢左d
服務: [表情] [表情] [表情] (2個推介)
價錢: [表情] [表情] [表情] [表情]

wchost

Dedicated 08B (1 可申請)
Intel C2D E4500 (2.2GHz, 2MB Cache, Dual Core)
1024MB DDR2-667 RAM
80GB SATA2 Hard Disk
DirectAdmin Control Panel
1x Dedicated IP Address
100Mbit Shared Internet Bandwidth
HDC Datacenter (Hong Kong)
1U Rackmount / Slim Size

config: [表情]
服務: [表情] (之前有人投訴)
價錢: 2100/season [表情]

Dedicated 09 (2 可申請)
Intel XEON 3065 (2.13GHz, 2MB Cache, Dual Core)
1024MB DDR2-667 ECC RAM
80GB SATA2 Hard Disk
DirectAdmin Control Panel
1x Dedicated IP Address
100Mbit Shared Internet Bandwidth
HDC Datacenter (Hong Kong)
1U Rackmount / Slim Size

config: [表情]
服務: [表情] (之前有人投訴)
價錢: 9000/year [表情]

[ 本文被三郎在2008-03-31 01:11重新編輯 ]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-03-12
暫時而家有兩個大方向傾..

其一報價,希望有好友提供

其二夾錢方法,預計約1000一個月,muly私人出250(現有sevrer價錢)
[ 本文被三郎在2008-03-12 16:19重新編輯 ]
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-03-12
1000好友元?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-03-12
引用第2樓sun2008-03-12 16:18發表的“”:
1000好友元? [表情]

慣左手
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-03-12
點解要我地去搵quotation....?點解唔桶兄自己攪晒.......?

你一係唔夠民主,一係就咁民主得濟.......

搵供應商的責任同權利,你都肯定有百分百權威,一個人話事........呢樣野無需集思廣益,只會帶來意見多多.......

其實你搵三四間供應商已經足夠,無需搵最少七間......自找麻煩......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-03-12
而家叫人去搵quotation...叫邊個去呀?

唔會叫我掛?

IT人緊係負責返IT既一切事務啦...

最重要係而家muly會跟進的話...就無謂等人去做...去搵...
自己都打得出個詳盡計劃...既然咁有誠意想轉個server...
係唔係都希望可以盡快處理呢?
何必斤斤計較邊個做下欄野...邊個作主意...邊個有分出錢...
邊個成日上黎...邊個唔睇波的呢....?

再講落去...同之前個答案又會唔會一樣呢?

不過咁講囉...如果你呢個plan係有人主動幫手既...
或許係IT中人...咁就可以當個plan ok...照去...
但如果係呢個月尾都無人提供比你或者足夠數量既quotation...
咁係唔係代表唔再跟進呢??

既然你自己一手一腳出得個plan...就預左係自己一手一腳去搞...
如果真係無人幫倒你...
而又成功轉server的話...
果種滿足感...一定無人同你分的.....................

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-03-12
佢手上有一d架喇,大家再提供多d出來揀jei,多d選擇冇壞嘛~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-03-12
引用第6樓迪神2008-03-12 17:37發表的“”:
佢手上有一d架喇,大家再提供多d出來揀jei,多d選擇冇壞嘛~ [表情]

佢講果 d 野真係唔係好多人識.....
件事都拖左咁耐....
如果手頭上有適合既就唔好再擾攘喇
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-03-12
引用第7樓國球旗2008-03-12 17:43發表的“”:
佢講果 d 野真係唔係好多人識.....
件事都拖左咁耐....
如果手頭上有適合既就唔好再擾攘喇 [表情]

有適合既就一早放左出來啦...仲駛攪唔多咩
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-03-12
引用第8樓垃圾桶2008-03-12 17:45發表的“”:

咁你最清楚要咩...不如你都趁呢段時間去搵個適合既囉....

唔好等到月尾又話無適合既..............已經搵左45%了.....

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-03-12
引用第8樓垃圾桶2008-03-12 17:45發表的“”:

不如你講下仲爭 d 乜野.......
將要求既重點提出.......
縮窄個範圍......
睇下有無 IT 人幫到手......
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-03-12
引用第10樓國球旗2008-03-12 17:49發表的“”:
不如你講下仲爭 d 乜野.......
將要求既重點提出.......
縮窄個範圍......
.......
個範圍已經窄左好多...
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-03-12
我地既意見就好多字...回應係幾個字....

離線一不做
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-03-12
真係唔明點解唔可以將個PLAN post埋係頭post, 要人另外開個版面

如果真係決定轉壇, 搵quotation既同時, 係唔係要同步睇下銀兩夠唔夠 ?
唔好等大家花左好多工夫做完晒d野至話唔夠錢攪
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-03-12

冇適合 咁真係要send你戈幾張quotation黎睇見識下......